Friluftslivspedagogikk med praktisk fordypning II 1267
Læringsmål
Emnet skal gi innsikt i viktige kjensgjerninger og i sentrale teoretiske perspektiver som kan belyse friluftslivets egenart og iboende kvaliteter, og utgjøre et grunnlag for pedagogisk arbeid med friluftsliv. Gjennom emnet skal studentene utvikle evne til å analysere egen og andres pedagogiske virke innen friluftslivet. Emnet skal også gi et refleksjons- og verdigrunnlag som, sammen med annen undervisning, bidrar til veilederkompetanse innen friluftsliv. Sentralt i emnet står verdier og potensialer i friluftslivet, og problemer og muligheter knyttet til å realisere disse i pedagogisk arbeid.
Innhold
- Gruppen som sosialpsykologisk fenomen og som arbeidsform . Gruppers normer og strukturer. Gruppen i friluftslivet – rommer den noen særtrekk? Gruppedynamikk og utviklingsprosesser i friluftslivsgrupper. Menneskets fellesskapsutvikling, gruppers utvikling. Gruppen under press. Holdninger, dissonansteori, attributering; konflikter og modning.
- Lederskap i friluftslivet . Typer av lederskap og ulike lederroller. ”Lederegenskaper”. Tradisjonelle former for lederskap i friluftslivet: turlederen, guiden, instruktøren, veilederen. Distributivt lederskap. Lederens oppgaver og funksjoner i friluftsliv - hva innbefatter lederskapet, og hvilke funksjoner skal det dekke? Oppgaver, ansvar og utfordringer.
- Læring i friluftsliv som prosess og prosessorientert lederskap. Problemorientering / prosjektorientering / prosessorientering. Situasjonell læring, situasjonelt lederskap. Iboende pedagogikk, medlæring, skjult læring, konfluent pedagogikk.
- Veiledningsmetodikk. Å søke opp, skape, tydeliggjøre og benytte læringssituasjoner. Arbeidsformer, arbeids”grep” og metoder. Faser i en læringsprosess. Sikkerhet, turnormer, prosedyrer. Planlegging versus improvisasjon.
- Utvikling av lederskap i friluftsliv. Lederskap som selvoppdragelse. Krav og forutsetninger for lederskap i friluftsliv. Verdiorientering og selvrefleksjon. Evaluering, selvevaluering. Stadier og faser i utviklingen av kompetanse og dugelighet. Ambivalenser, paradokser og problemer tilknyttet lederrollen i friluftsliv. Gjennomføring og evaluering av pedagogiske opplegg i friluftsliv. Aksjonsforskning.
- Friluftsliv og fagpedagogisk tradisjon. Pedagogikkens problemområder, ambisjoner og pretensjoner. Iboende pedagogikk. Samfunnsoppfatninger, menneskesyn, naturforståelser og kunnskapssyn. Pedagogikk som verditenking.
- Pedagogiske verdier og potensialer i friluftslivstradisjonen. Friluftsliv som ”måte å være menneske på”. Iboende pedagogikk. Kroppslig/sanselig erkjennelse, handling, begrepsmessig forståelse. Ideologier i og legitimeringer i friluftsliv.
- Kunnskap som sosialt fenomen. Modernitet som endringer i kunnskapsregime og disses konsekvenser for menneske, samfunn og kultur. Kunnskap og læring i det forindustrielle samfunnet. Kultur som i handlingsmønstrene nedfelt kunnskap. Sosialiseringsbegrepet. Pedagogikkens streben etter å avdekke og bygge på en ”naturlig læring”.
- Kunnskapsbegrepet. Å kunne og å vite. Samspillet kropp, følelser, fornuft. Kunnskap, handling og endring. ”Taus kunnskap”, ”handlingsbåren kunnskap”. Mesterlære, situasjons- og kontekstavhengig kompetanse. Mønstergjenkjennende forståelse. ”Episteme, techne og pronesis”.
- Friluftsliv, identitet og personlig utvikling. Oppfatninger om personlig utvikling, endring og modning i henholdsvis nordisk og kontinental friluftslivstradisjon. Psykologiske og økosofiske perspektiver på naturens betydning for personlighetsutvikling. Friluftsliv som arbeidsform i behandling.
- Friluftsliv som læringsvei, særlig i skolen. Erfaringer og praksis, og ulike forsøk på teoridannelse: motivasjonsbegrepet; skjult læring – medlæring – iboende pedagogikk; situasjonsbegrepet. Mål/middel-problematikken: konfluent pedagogikk; opplevelse og kunnskap. Hvordan å gå fra opplevelse til erfaring kunnskap og reflektert erkjennelse?
- P raksis. Studentene har ansvar for selv å finne en relevant praksisplass, som skal godkjennes av faglærer. På basis av praksisen skal studentene levere et notat/abstract, som skal fremlegges ved obligatorisk prakisseminar.
Studentene velger i tillegg en av følgende tre fordypninger: fjell/bre, kyst – seiling eller vassdrag.
- Kyst - seiling, fordypning III, ferdigheter og kunnskaper:
- Fordypet innsikt i pedagogiske og didaktiske problemstillinger knyttet til veileding med tradisjonell bruksbåter ved kysten, herunder didaktikk: turnormer, prosedyrer, organisering og ledelse
- Fordypet kunnskap om det å ferdes med båt langs kysten, herunder valg av område, sikkerhet, vær, vind, strøm, turplanlegging, kameratredning og førstehjelp. Fordypet ferdighet i bruk av råriggede båter, herunder finmanøvering i vanskelige havner og navigering under vanskelige forhold.
- Fordypet ferdighet i vedlikehold av båter og utstyr, rigg og seil
- Fordypet kjennskap til kystnatur og kystkultur
- Fjell/bre, fordypning II, ferdigheter og kunnskaper:
- Fordypet innsikt i pedagogiske og didaktiske problemstillinger knyttet til veileding i høyfjellet, herunder didaktikk: turnormer, prosedyrer, organisering og ledelse
- Fordypet kunnskap om alpin fjellferd på ski og til fots, herunder: valg av område, sikkerhet, vær, vind, skred, turplanlegging, kameratredning og førstehjelp. Fordypet ferdighet i alpin skiferd og ”tinderangling”, herunder orientering og veivalg, sikring i fjell og bratte snøbakker, skiteknikk
- Vassdrag, fordypning III, ferdigheter og kunnskaper:
- Fordypet innsikt i pedagogiske og didaktiske problemstillinger knyttet til veileding med kano på elv opp til grad II+ - III-, herunder didaktikk: turnormer, prosedyrer, organisering, styring og ledelse
- Fordypet kunnskap om det å ferdes med kano på elv, herunder: valg av område, sikkerhet, vær, vind, strøm, turplanlegging, kameratredning og førstehjelp. Fordypet ferdighet i kanopadling, solo og dobbel
- Fordypet kjennskap til vassdragsnatur og vassdragskultur
Organisering
Undervisning er lagt til vårsemesteret.
Arbeidsformene er selvstendig arbeid, forelesinger, seminarer, kollokviearbeid, praksis (10 dager) instruksjon og praktisk / problemorientert veiledning i forbindelse med ferder i en valgfri naturtype. Ferdene med veileder består av 7 dager i den valgte naturtypen. Ferder, praksis og seminarer er obligatorisk.
Vurderingsformer
Individuell skriftlig hjemmeeksamen. Graderte karakterer. For å få vitenmål må studentene ha deltatt aktivt på obligatoriske ferder og seminarer, samt gjennomført praksis, levert godkjent praksisrapport og godkjent studentmappe knyttet til valgt fordypning.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Carl-Magnus Nystad <Carl-Magnus.NystadSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Liang Xiaoli - 16.05.2007