Friluftsliv i Danmark - trend og tradisjon 1231
Læringsmål
Målet med modulen er for det første å gi praktisk og teoretisk innsikt i friluftsliv i Danmark.
- Å gi studentene innsikt i historiske, kulturelle, sosiologiske samt politisk-forvaltningsmessige forhold, som har hatt en betydning for utviklingen av dansk friluftsliv frem til i dag.
- Å gi studentene praktisk-pedagogisk innsikt og kompetanse i minst ett område typisk for dansk friluftsliv
Innhold
Modulen består av 3 deler
Kystfriluftsliv – pedagogikk og kultur
- kystfriluftsliv, havkajakk og introduksjon til smakkejolle
- teknikk og sikkerhet med havkajakk
- pedagogiske perspektiver på veilederrollen og dansk friluftsliv
Teoriseminar om utviklingen av dansk friluftsliv
- historiske perspektiver
- politiske og forvaltningsmessige perspektiver
- kulturelle og sosiologiske perspektiver
Reise i kulturlandskapet
- selvstendig reise i grupper i det åpne kulturlandskapet
- undersøkelse av danskenes friluftsliv og forhold til naturen
- opplegg og debatt samt veiledning på paper i Danmark
Friluftsliv ved kysten
Friluftsliv med havkajakk representerer både en tradisjonell form for friluftsliv og en moderne trend i Danmark. Kajakken har vært anvendt i friluftslivs- og idrettssammenheng gjennom de siste ca. 100 år i Danmark. Herover finnes en tradisjon og kulturhistorie med kajakken som fangstredskap og transportform primært i Grønland.
Innen de seneste 20 - 30 år har en opplevd en veldig interesse for havkajakken som pedagogisk middel i friluftsliv. Kajakken kan også legges til friluftslivet som en moderne trend – bl.a. i kraft av helt nye måter å bruke kajakken: kajakkpolo, kajakksurf…!
Utviklingen med kajakk kan ses både innen den organiserte og pedagogiske delen av friluftsliv og innen det uorganiserte, ”spontane” friluftsliv.
Arbeidet med havkajakken består av en introduksjon med turforberedelse, teknikk, sikkerhet og pedagogikk / formidling, heretter følger en tur, samt en etterbehandlingsfase.
I arbeidet med havkajakk og friluftsliv vil programmet bli satt sammen slik at det følger veiledende retningslinjer for utdanning av havkajakkinstruktører (ifgl. retningslinjene fra havkajakksamrådet. jvf. www.havkajakksamraad.dk).
Friluftsliv i det åpne land/kulturlandskapet
Det danske landskap er primært et kulturlandskap. Derfor representerer friluftsliv i kulturlandskapet både en tradisjon, et vilkår og en utfordring.
Praksis består i en reise rundt i det danske landskap, kultur og natur, med sykkel. Sykkelen er dels en tradisjonell transportform i danskenes friluftsliv opp gjennom det 20 århundre og det rommer i tillegg nye perspektiver i form av aktivitetsmuligheter samt kan ses som ledd i en offentlig sundhetsmessig strategi. På turen arbeider gruppene med en selvvalgt mindre oppgave innen temaet ”danskenes friluftsliv og forhold til naturen”. Oppgaven legges frem og drøftes i plenum og denne kan evt. danne grunnlaget for det paper som skal leveres etter det danske modul.
Teoriseminar
På seminaret vil det være opplegg om historiske, kulturelle og sosiologiske, politiske og forvaltningsmessige perspektiver på dansk friluftsliv. Tradisjoner og trender i dansk friluftsliv vil bli drøftet.
Tema:
· Friluftslivets historiske utvikling i Danmark – bla. sett i relasjon til utviklingen av idretten
· Sosiologiske undersøkelser av deltakelse og motiv i dansk friluftsliv
· Nyere trends i dansk friluftsliv – bla. adventure race
· Organisasjoner og institusjoner av betydning for naturen – forvaltningen av den danske natur (sett i et historisk og aktuelt/fremtidsrettet perspektiv)
· Adgangsdebatten – regler for ferdsel i den danske natur
· De siste dagene på teoriseminaret vil handle om forberedelse til sykkeltur og skriving av paper. Her vil det være opplegg om rammer, ideer, og metode samt gruppearbeide og plenum. Ved avslutningen av forløpet i Danmark bør alle studentgrupper ha en problemstilling og en arbeidsplan klar for det videre forløp.
Organisering
Det vil bli arbeidet med en vekselvirkning av opplegg og diskusjon samt praktisk undervisning/tur med bruk av både instruksjon og veiledning. Hovedvekten vil ligge på det praktiske arbeide med studentoppgaver. Arbeidsformen med dagbok - skriving introduseres og følges opp med selvstudiedager og oppsamling. I forbindelse med sykkelturen planlegger de studerende selv rute og beveger seg selv rundt i landskapet. Erfaringene fra sykkelturen vil bli bearbeidet og diskutert i forhold til å belyse friluftslivets pedagogiske muligheter og eller de kulturelle og forvaltningsmessige muligheter og begrensninger i Danmark.
På teoriseminaret vil formen typisk være forelesninger med etterfølgende diskusjon.
Vurderingsformer
Studentene skriver et paper på bakgrunn av fellesseminaret og den praktiske delen av modulen. De jobber i grupper på 3 - 4, fortrinnsvis 1 fra hvert land i hver gruppe.
Paperet sensureres med ekstern sensor i Danmark – graderte karakterer
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Carl-Magnus Nystad <Carl-Magnus.NystadSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Webmaster HiT - 31.10.2006