Matematikk 1, modul 1 15MA1F1
Læringsmål
Formålet med Matematikk 1 er at studentene skal bli i stand til å undervise etter gjeldende læreplan for grunnskolen på en faglig trygg og reflektert måte . Studentene skal gjennom studiet få innsikt i noen av de mest grunnleggende begreper og metoder i matematikk, og kunne anvende dette til å løse sentrale problemer. Det innebærer at de utvikler regnetekniske ferdigheter, matematiske begrepsstrukturer og problemløsingsstrategier. Videre skal studentene få kunnskap om vesentlige trekk ved matematikkens historiske utvikling.
Studentene skal kunne bruke digitale hjelpemidler både til å løse grunnleggende matematiske problemer og til å skape gode opplæringssituasjoner for elevene. De skal også få kjennskap til internettsider som inneholder aktuelt stoff.
Studentene skal møte matematikken slik den fremstår som skolefag, hvor induktive arbeidsmåter står sentralt. Men de skal også møte matematikken på dens egne premisser, og få noe erfaring med hvordan den utøves som logisk-deduktiv vitenskap.
Studentene skal møte aktuell litteratur og forskning innenfor feltet matematikkdidaktikk, og få kunnskap om ulike arbeidsmåter og læringsteorier i matematikk. Gjennom dette arbeidet skal studentene også få øving i å formidle og reflektere over matematikkfaget, slik at de kan se sammenhengen mellom fag og formidling, og sette faget inn i dets rette kontekst i møte med skolen og skolens omgivelser.
Matematikkfaget er en del av den allmenndannelse skolen er forpliktet til å utvikle. I dette ligger det at faget skal bidra til å utvikle studentenes evne til kritisk tenkning, og til å trekke logiske slutninger.
Innhold
I modul 1 vil hovedemnene være: tall, regning, tallmønstre, geometri, algebra, didaktikk. Videre vektlegges disse områdene:
· hvordan matematikk kan utfordre fantasi, initiativ og kreativitet
· utforsking og problemløsing i en didaktisk sammenheng, bl a ved å forklare hvordan kunnskap i matematikk kan utvikles ved oppdagende og undersøkende læring
· elevers tenkemåter og begrepsutvikling i matematikk
· sentrale læringsteorier i faget
· ulike vurderingsformer og deres betydning for elevenes læringsprosess
· matematikkvansker
· utviklingen av tallbegrepet, fra naturlige tall, via hele tall og rasjonale tall til reelle tall
· aritmetikk, både utvikling av algoritmer og hoderegning
· variabelbegrepet knyttet til tall og bokstaver, og i den forbindelse bruk av regneark
· utvikling av algebra som et funksjonelt språk til å beskrive matematiske sammenhenger
· grunnleggende konstruksjon
· egenskaper knyttet til sentrale geometriske figurer i plan og rom.
Gjennom arbeidet med det innholdet som er beskrevet i denne modulen vil vi synliggjøre matematikken som skapende og resonnerende virksomhet, som redskap og metode og dens rolle i kultur og samfunn.
Organisering
Hver modul går over ett semester.
Modul 1 starter opp siste halvdel av august og avsluttes med eksamen i begynnelsen av januar.
Studiet er organisert som fjernundervisning. Store deler av kommunikasjonen går via Internett både i undervisnings- og veiledningssammenheng. Andre sentrale arbeidsformer er lesing av pensumlitteratur, arbeid med oppgaver og utprøving av aktiviteter i klasserom. Studiet skal – om mulig – knyttes sammen med undervisning i egen klasse. Det vil være en fordel for deltakerne om man kan danne grupper, enten på samme arbeidsplass eller på kommunal / regional basis. Denne formen for organisering er viktig for at utdanningen skal bli praksisnær. Høgskolen vil være behjelpelig med å finne grupper til de som ønsker det, men ikke selv finner samarbeidspartnere. Gruppene kan ha inntil 5 medlemmer.
I hver modul sendes det ut 4 undervisningsbrev. Det første brevet sendes per post, mens de øvrige legges ut på Internett for nedlasting. Brevbesvarelser sendes faglærer for retting/kommentering til oppsatte frister, enten via vanlig post eller ved hjelp av innleveringsverktøyet i Classfronter.
Hvert brev inneholder et sett med innleveringsoppgaver. Det er frivillig om man vil levere disse.
Til modul 1 hører et skriftlig fagdidaktisk arbeid. Arbeidet er obligatorisk og skal innleveres i slutten av høstsemesteret.
Studentene vil også få opplæring i bruk av Excel og i å skrive matematisk tekst i Word.
Vi arrangerer frivillig weekendsamling i modul 1 i løpet av høsten (i modul 2 er det samling på våren). Deltagelse på disse er frivillig.
Vurderingsformer
Sluttkarakter i modul 1 beregnes på bakgrunn av det fagdidaktiske arbeidet, og en 5 timers skriftlig prøve under eksamensvilkår.
Den skriftlige prøven teller 3/5 og det fagdidaktiske arbeidet 2/5 ved fastsetting av karakter på modulen.
Det gis bokstavkarakterer med A som beste og E som dårligste karakter for bestått.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Dan Roaldsøy <dan.roaldsoySPAMFILTER@hit.no> - 13.03.2007