Småbarnspedagogikk 30SMÅB
Læringsmål
Studiet i småbarnspedagogikk er for dem som vil arbeide profesjonelt med de aller yngste barna (0-3 år) i samfunnet vårt. Gjennom dette studiet får barna oppdatert kunnskap om det som foregår av ny forskning rundt denne aldersgruppen. Gjennom studiet ønsker en å utvikle studentens pedagogiske innsikt og faglige dyktighet i å arbeide med barn i alderen 0-3 år. Studiet fokuserer på relasjonenes betydning for lek, læring og utvikling, hvor kvaliteten på den voksnes samspillsevne utgjør sentrale komponenter.
Studentene skal tilegne seg kunnskaper og øke sin kompetanse ved:
* å utvide sin forståelse for små barns væremåte og deres læring gjennom lek og sosialt samspill
* å bli bevisst på kvaliteten i samspillet mellom barn og voksen
* å bli bevisst sin rolle som oppdrager, kulturformidler og omsorgsperson
* å bruke fagområdene i rammeplanen og se deres betydning for barnas læringsmiljø
* å skaffe seg utvidet kompetanse til å planlegge, gjennomføre og vurdere gode barnehagetilbud for barn under tre år ut fra Rammeplanens innhold og oppgaver (R-06)
* å styrke evnen til kritisk refleksjon omkring pedagogisk arbeid med små barn, og gjennom det evnen til veiledning og samarbeid med personal, foreldre og andre voksne
* å skaffe seg økt bevissthet i forhold til samfunnets politikk i forhold til småbarnsfamilier og de yngste barna
Innhold
Fordypningens består av tre hovedeler, tilsammen 30 studiepoeng. De praktisk.estetiske fagene vil inngå som en del av studiet og utgjøre tilsammen 6 studiepoeng. Fordypningen tre hoveddeler er:
1. Sosialt samspill og utvikling av relasjoner og læring (10 studiepoeng)
2. Lek, kultur og hverdagsaktiviteter (10 studiepoeng)
3. Syn på barn og barndom og de voksnes rolle (10 studiepoeng)
Fagområde 1: Sosialt samspill og utvikling av relasjoner og læring.
Mål:
* å gi oppdatert og forskningsbasert kunnskap om barn under 3 år
* relasjonsperspektiv på barn, læring i relasjon
* kunnskap om tilknytning og atskillelse
* kvalitative aspekter ved voksen-barn og barn-barn samspill
Innhold:
Nyere forskning framhever samspillets betydning for barns utvikling og læring. Derfor vektlegges arbeidet med bevisstgjøring av studentenes holdninger og handlinger. Herunder kunnskap og handlingsdyktighet i forhold til empati, anerkjennelse, og å analysere samspill mellom barn-voksen, voksen-voksen og barn imellom.
Arbeidskrav:
Studentene skal skrive en faglig tekst knyttet til faglitteraturen innenfor dette fagområde. Teksten skal vise sammenhengen mellom faglige begreper og samspillsteori i praksis.
Fagområde 2: Lek, kultur og hverdagsaktiviteter
Mål:
* tilegne seg kunnskaper om de minste barnas lek og lekemiljø
* utvikle forståelse for kroppen som meningsbærende subjekt
* tilegne seg kunnskaper om det aktive og utforskende barnet
Innhold:
Denne delen fokuserer på de minste barnas lek og utforsking. Dette blir belyst gjennom teoristudier og praktiske erfaringer gjennom de praktisk-estetiske studiene og pedagogikk. Fagområdet tar utgangspunkt i det aktive og utforskende barnet i forhold til opplevelser, materiell og lekemiljø.
Arbeidskrav:
Studentene skal planlegge, gjennomføre og dokumentere en praktisk didaktisk oppgave relatert til de praktisk estetiske fagene.
Fagområde 3: Syn på barn og barndom og de voksnes rolle
Mål:
* tilegne seg kunnskap om syn på barn i en historisk og samfunnsmessig forståelsesramme
* utvikle forståelse for de minste barnas rettigheter i samfunnet
* refleksjon og bevisstgjøring over egen yrkesetisk holdning
* økt bevissthet og engasjement i spørsmål som angår de yngste barnas livsvilkår i hjem og samfunn
Innhold:
Innholdet i voksenrollen i forhold til de minste barna er omfattende,og en bevissthet om dette er nødvendig. En yrkesetikk som er forankret i et nytt syn på barn og barndom krever kunnskap og tar tid å utvikle. Gjennom refleksjon og veiledning vil studentene oppdage hvordan voksenrollen kommer til uttrykk på varierte måter. Studenten vil få kjennskap til ulike pedagogiske tilbud til de minste barna.
Arbeidskrav:
Hver student skal med utgangspunkt i dokumentasjon av egen yrkesrolle, skrive en faglig tekst som viser hvordan studenten kritisk reflekterer over egen yrkesetiske holdning relatert til syn på barn og barndom.
Organisering
Fordypningsenheten benytter ulike arbeidsformer både i undervisning og praksis - heriblant eksursjoner, og deltakelse i ulike former for barneaktiviteter. Forelesning, prosjektarbeid og diskusjoner/veiledning via Internett vil være sentrale elementer i undervisningen.
Arbeidsformene må sees i sammenheng med målsettingen for studiet. Studiet er i innhold og i form først og fremst siktet inn mot framtidig yrkessituasjon. Det pekes på sammenhengen mellom teori og praksis. Integrering av disse to aspektene bør blant annet gi seg utslag i refleksjon individuelt og sammen med medstudenter og lærere, både i undervisningssituasjoner og via Internett. Studiet forutsetter stor egenaktivitet og at den enkelte har tilgang til PC og Internett.
Observasjonspraksis
Et større prosjektarbeid (semesteroppgave) er knyttet til observasjonspraksis.Sentrale problemstillinger innen den aktuelle aldersgruppen skal belyses gjennom bruk av relevante forskningsmetoder og bearbeides ut fra fordypningens faglitteratur. Arbeidet med denne semesteroppgaven skal foregå i barnehagen.
Studentene har selv hovedansvar for å komme i kontakt med observasjonsbarnehagen, samt innhente tilstrekkelig informasjon om barnehagen, og relatere problemstilling til prosjektet.
Vurderingsformer
Det blir gitt en karakter på vitnemålet. Karakteren fastsettes på grunnlag av:
A Semesteroppgaven fra prosjektarbeidet knyttet til observasjonspraksis.
Den skal telle 60% av studentens sluttkarakter.
B En 4 timers individuell skriftlig sluttprøve ved studiets slutt.
Den skal telle 40% av studentenes sluttkarakter.
I tillegg vil det bli gitt en obligatorisk oppgave knyttet til del 1, og en praktisk didaktisk oppgave knyttet til del 2. Disse vil bli vurdert til bestått/ikke bestått av faglærer.
Det gis èn gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F hvor A er best og E er laveste ståkarakter. Hvert delemne må ha bestått karakter for at hovedemnet skal være bestått. Det vises forøvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Frode Evenstad <Frode.EvenstadSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Liang Xiaoli - 19.03.2007