Den reflekterende barnevernspedagog 070-073

Læringsmål

Hovedemne III har som målsetting at studentene utvikler en forståelse av kritisk perspektiv og en reflekterende holdning til posisjoner og rolleutøvelser innen egen profesjon. Videre skal de på selvstendig grunnlag kunne utføre profesjonelt barnevernfaglig arbeid, og kunne dokumentere, begrunne og kritisk vurdere arbeidet.

Studentene skal ha forståelse for barnevernpedagogens mulighet til å påvirke livsvilkår for utsatte barn og unge og ha innsikt i hvordan livsvilkår påvirkes av lokale, nasjonale og internasjonale forhold. Studentene skal kunne bidra til og delta i tverrfaglig samarbeid fra individ- til systemnivå, og ha forståelse for vitenskapens betydning for eget faglig arbeid.

Læringsmål for Hovedemne III bygger på rammeplanens forutsetninger i felles innholdsdel for helse- og sosialarbeiderutdanningene og den utdanningsspesifikke delen av innholdet for barnevernspedagogutdanningen.

Hovedemne III om Den reflekterende barnevernspedagog skal bidra til at studentene

  • kan fordype seg i faglige spørsmål og kunne delta i faglig utviklingsarbeid, ta i bruk nye arbeidsmåter på grunnlag av forskning og annen faglig innovasjon og ha forståelse for betydningen av egen personlig og faglig videreutvikling
  • kan begrunne sine handlinger overfor brukere, andre yrkesutøvere og overfor arbeidsgivere ut fra et vitenskapsteoretisk og forskningsmetodisk syn
  • utvikler dypere kunnskap om og forståelse for velferdspolitiske prioriteringer og konsekvenser av disse
  • utvikler evnen til deltakelse og påvirkning ved å ha kjennskap til hovedmål og virkemidler i barne- og ungdomspolitikken, kunne vurdere disse kritisk og kunne virke som premissleverandør for beslutninger i hjelpeapparatet og overfor politiske myndigheter
  • videreutvikler evnen til å være lagarbeider og kan samarbeide med brukere og andre yrkesgrupper
  • kan kartlegge og analysere sammenhengene mellom samfunnsmessige forhold og livssituasjonen til utsatte barn og unge og deres familier
  • får dypere innsikt i hvordan organisasjonsmessige forhold har betydning for yrkesutøvelsen
  • kan lese forskningsrapporter og nyttiggjøre seg forskningsresultater i yrkesutøvelsen
  • utvikler videre et kritisk perspektiv på og evne til refleksjon over egen posisjon og rolle i yrkesutøvelsen

Hovedemne III om Den reflekterende barnevernspedagog har tre vurderingsoppgaver. I utgangspunktet legges det tilrette for to forsøk pr. studieår. Et eventuelt 2. forsøk arrangeres dersom besvarelsene ved 1. forsøk vurderes til ikke bestått. Nærmere retningslinjer i 2. forsøk er beskrevet i emneplanene.

Innhold

DELEMNE 9: KRITISK REFLEKSJON

30 Studiepoeng

Hensikten med delemne 9 er at studentene

· har innsikt i pågående diskurser i eget fagfelt

· har kunnskap om vitenskapsteori og forskningsmetode som grunnlag for faglig fordypning

· har forståelse av fagets kjerneområder og kjernebegreper

· viser evne til samarbeid på tvers av faglige, organisatoriske og kulturelle skillelinjer

· har kunnskap om verktøy for konflikthåndtering

· har innsikt i organisasjonsmessige forhold og politiske føringer for tjenesteutviklingen for aktuelle brukergrupper

· kan vurdere barnevernfaglig arbeid i lys av velferdspolitiske utviklingstrekk

· har kunnskap om hvordan profesjonsutøvelse og profesjonskunnskap formes av moderne og globale prosesser

· kan vurdere profesjonsutøvelse og profesjonskunnskap i lys av kulturell kompleksitet

· videreutvikler en forståelse av kritisk perspektiv og en reflekterende holdning til metoder, posisjoner og rolleutøvelser innen egen profesjon

· orienterer seg mot arbeidet med praksisstudier og bacheloroppgave i delemne 10

Innholdet i delemnet innbefatter fagområdene organisasjonsteori og forvaltningskunnskap, vitenskapsteori og forskningsmetode, tverrfaglig samarbeid og diskurser om sentrale kjerneområder innen eget fag.

Arbeids- og læringsformer: Selvstudium, forelesninger, refleksjons- og diskusjonsoppgaver, gruppearbeid og skriftlig og muntlig formidling.

Vurderingsformer: Delemnet har to vurderingsoppgaver og en dokumentasjonsoppgave

Delemnekode: 070-073 9-1

Vurderingsoppgave 9-1: Organisering, system og velferdspolitikk.

Oppgaven setter fokus på sammenhengen mellom organisatoriske rammebetingelser og utøvelse av yrkesrolle. Individuell besvarelse. 2000 ord. Bokstavkarakter som utgjør

15 % av emnekarakteren og gir 10 studiepoeng.

Delemnekode: 070-073 9-2

Vurderingsoppgave 9-2: Kritisk refleksjon

Studentene skal besvare én av to gitte oppgaver fra sentrale temaer i delemnet. Oppgavetekstene skal gi mulighet for en kritisk vurdering av sammenhenger mellom profesjonsutøvelse og kunnskapsbygging, og vitenskapsteoretiske perspektiver og forskningsmetodiske tradisjoner.

Gruppebesvarelse. 4000 -5000 ord. Bokstavkarakter som utgjør 25 % av emnekarakteren og gir 20 studiepoeng

Delemnekode 070-073 DO1: Prosjektbeskrivelse for praksisstudier og bacheloroppgave

Prosjektbeskrivelsen er første milepæl i en arbeidsprosess som munner ut i den ferdige bacheloroppgaven (vurderingsoppgave 10-1). Prosjektbeskrivelsen skal klarlegge hensikten med, og inneholde en plan for, praksisstudiet og det påfølgende arbeidet med bacheloroppgaven. Prosjektbeskrivelsen må derfor være i tråd med retningslinjene for vurderingsoppgave 10-1. Indviduell besvarelse eller gruppebesvarelse. Innlevering som gruppebesvarelse må være godkjent av emneansvarlige lærere i forkant. Innlevert dokumentasjonsoppgave er en forutsetning for oppstart i delemne 10.

Utfyllende retningslinjer for alle tre oppgavene er beskrevet i emneplanen.

DELEMNE 10: FAGLIG FORDYPNING - PRAKSISSTUDIER OG BACHELOROPPGAVE

30 studiepoeng

Hensikten med delemne 10 er at studenten

  • viser evne til kritisk perspektiv på framtidig yrkesutøvelse
  • viser evne til å utforske faglige problemstillinger på en systematisk og reflekterende måte
  • viser selvstendig evne til å dokumentere, kvalitetssikre og evaluere eget arbeid
  • videreutvikle kunnskapen om og erkjennelse av vitenskapens betydning for fagutvikling, ved å selv gjennomføre en arbeidsprosess som ender opp i bacheloroppgaven

Innholdet i delemne 10 er knyttet til relevante tema for praksisstudier og bacheloroppgave. Det legges opp til at praksisstudiene sees i sammenheng med emne til bacheloroppgaven, og det kan søkes om praksisstudier i utlandet.

Det legges vekt på at studentenes fordypningsområde og praksissted er faglig utfordrende og relevant i forhold til de respektive yrkesgruppers faglige kjerneområder.

Arbeids- og læringsformer: Praksisstudier, veiledning, forelesninger, selvstudium, gruppearbeid, skriftlig og muntlig formidling.

Emnekode 070-07P2 Faglig fordypning og praksisstudier

Målet for praksisstudier er at studentene skal få erfaring med praktisk barnevernfaglig arbeid, videreutvikle etisk refleksjon og bearbeide egne kunnskaper, holdninger og ferdigheter. Praksisstudiene skal bidra til utvikling av studentenes selvstendighet og ferdigheter i yrket på ulike arenaer, som en forberedelse til den framtidige yrkesrollen.

Praksisstudiene utgjør i arbeidsomfang 16 studiepoeng av delemne 10.

Innlevering av bacheloroppgave betinger at praksisstudiet er bestått.

Vurderingsformer: Delemne 10 har en vurderingsoppgave

Delemnekode: 070-073-10-1

Vurderingsoppgave 10-1: Bacheloroppgave og muntlig høring

Bacheloroppgaven utgjør 14 studiepoeng og skal bygge på praksisstudiet. I praksisstudiet skal studenten anvende barnevernfaglig kompetanse i planlegging, gjennomføring og evaluering av et arbeid som praksisstedet imøtekommer. Studenten skal videre skaffe til veie nødvendige data om det arbeidet som utføres.

Bacheloroppgaven utarbeides enten som en individuell besvarelse eller gruppebesvarelse. Gruppebesvarelser må være godkjent av emneansvarlige lærere i forkant av arbeidet med dokumentasjonsoppgave DO 4 Prosjektbeskrivelse for praksisstudier og bacheloroppgave.

Individuell oppgave: 6000 - 8000 ord. Gruppebesvarelse: 8000 - 10 000 ord.

Bokstavkarakter som sammen med muntlig høring utgjør 60 % av emnekarakteren for Hovedemne III og gir 14 studiepoeng. Tittel og karakter på bacheloroppgaven føres på vitnemålet.

Den individuelle muntlige høringen tar utgangspunkt i bacheloroppgaven. I tillegg kan studenten få spørsmål fra obligatorisk og selvvalgt pensum i Hovedemne III. Det er en forutsetning at bacheloroppgaven er bestått for å kunne framstille seg til muntlig høring. Karakter på den skriftlige delen av bacheloroppgaven kunngjøres før muntlig høring. Den muntlige høringen kan gi grunnlag for justeringer av karakteren på vurderingsoppgave 10-1.

Utfyllende retningslinjer er beskrevet i et eget kriteriedokument

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Anne Thronsen <Anne.ThronsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Elin Nordbø - 13.08.2009