Metodisk barnevernsarbeid i en flerkulturell sammenheng 070-072
Læringsmål
Målsettingen for Hovedemne II er hentet fra rammeplanens målformuleringer.
Hovedemne II skal bidra til at studentene
- har oversikt over hjelpeapparatet og kan anvende det i arbeidet med å redusere barn og unges sosiale problemer i samarbeid med andre yrkesgrupper og brukere/klienter
- kan planlegge, iversksette og evaluere tiltak for å bedre og sikre barn og unges livsvilkår - i samarbeid med de menneskene det gjelder.
- kan arbeide faglig i barn og unges daglige miljø, inkludert ulike institusjoner hvor barn og unge oppholder seg.
- kan arbeide i relasjoner preget av krysspress og interessemotsetninger og håndtere konflikter med fokus på barn og unges interesser.
- kan møte barn og unge og deres pårørende med respekt og empati, og se respekt og likeverd som grunnleggende forutsetninger for yrkesutøvelse.
- kan arbeide med mennesker med ulik virkelighetsoppfatning og ha evne til yrkesutøvelse i flerkulturelle kontekster.
- har kunnskap og forståelse for sammenhengen mellom samfunnsmessige strukturer og prosesser, og sosiale og psykososiale problemer for barn, unge og deres pårørende.
Innhold
DELEMNE 6: KULTURFORSTÅELSE I PRAKTISK BARNEVERNSARBEID. PRAKSISSTUDIER
30 studiepoeng
Hensikten med delemne 6 er at studentene
- kan reflektere over etiske problemstillinger, har etisk handlingsberedsskap og kan identifisere verdikonflikter
- får erfaring i praktisk-metodisk arbeid og kan utvikle evnen til å intergrere praktisk erfaring, teoretisk kunnskap og refleksjon i yrkesutøvelsen
- utvikler kunnskap om og erfaring i framtidig yrkesrolle
- viser et helhetlig syn på mennesket og respekt for menneskets integritet og rettigheter
- har kunnskap om kulturforståelse og etnisitet i barnevernet
- utvikler kunnskap, holdninger, ferdigheter og relasjonskompetanse i den praktiske utøvelsen av metodisk barnevernsarbeid i et flerkulturelt samfunn.
- kan redgjøre for årsaker til at etniske minoritetsfamilier og enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere kan ha behov for bistand fra barnevernet
- har bevissthet om ulike dilemma som oppstår i et flerkulturelt samfunn i forhold til identitetspolitikk og sosial integrasjon, inkludering og deltakelse
Innholdet i delemnet omhandler kunnskap om barnevernsarbeid innen ulike praksisområder hvor sammenhengen mellom metodisk arbeid, etnisitet, kulturforståelse og juridisk rammeverk står sentralt. Delemnet omhandler også praksisstudier på ulike arenaer, og refleksjon over kunnskaper, holdninger og erfaringer fra praksisstudiene.
Arbeids- og læringsformer: Forelesninger, gruppearbeid, rollespill, refleksjonsarbeid, kommunikasjons- og samhandlingsøvelser og praksisstudier. Praksisstudiene inkluderer et praksisforberedende og praksisoppsummerende seminar.
Vurderingsformer: Praksisstudiene vurderes til bestått/ikke bestått.
Delemne 6 har tre vurderingsoppgaver og en dokumentasjonsoppgave:
Delemnekode: 070-072 6-1
Vurderingsoppgave 6-1: En individuell besvarelse som i sitt innhold er knyttet til utarbeidelse av en informasjonsbrosjyre om praksisstedet. 1000 ord. Bestått/ikke bestått og gir 5 studiepoeng.
Delemnekode: 070-072 6-2
Vurderingsoppgave 6-2: Anerkjennelse som praksis
Denne besvarelsen stiller krav til faglig redegjørelse for begrepet anerkjennelse som praksis. Individuell besvarelse. 4000 ord. Bestått/ikke bestått og gir 15 studiepoeng.
Delemnekode: 070-072 DO2
Dokumentasjonsoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær i seminarene før og etter praksis.
Delemnekode: 070-072 6-3
Vurderingsoppgave 6-3: Etisk dilemma
Studentene skal legge fram en skriftlig etisk problemstilling fra praksisstudiene. Besvarelsen tar utgangspunkt i studentenes etiske dilemma fra praksisstudier og skal danne grunnlag for gruppearbeid og ende opp i en individuell besvarelse. 3000 ord. Bestått/ikke bestått og gir 10 studiepoeng.
Emnekode: 070-07P1 METODISK BARNEVERNSARBEID OG PRAKSISSTUDIER
Målet for praksisstudiene er at studentene skal få erfaring med metodisk barnevernsarbeid, utfordres til faglig, personlig og etisk refleksjon og til bearbeiding av egne kunnskaper holdninger og ferdigheter. Praksisstudiene skal bidra til utvikling av studentenes ferdigheter i yrket på ulike arenaer, som en forberedelse til den framtidige yrkesrollen. Praksisstudiene utgjør i arbeidsomfang 16 studiepoeng av delemne 6.
DELEMNE 7: VURDERING AV OMSORGSKOMPETANSE
15 studiepoeng
Hensikten med delemne 7 er at studentene
- kan redgjøre for kunnskap om barn og unges oppvekst- og livsbetingelser og ulik forståelse og praksis knyttet til barneomsorg og barneoppdragelse
- tilegner seg grunnleggende kunnskap om hvilke forhold som medvirker til at barn og unge lever i omsorgssviktsituasjoner.
- etablerer en forståelse av hva som ligger i betegnelsen risikoutsatte barn og unge i et flerkulturelt samfunn.
- utvikler en forståelse for og evne til å vurdere barn og unges livssituasjon, omsorgsbehov og omsorgskompetanse i et flerkulturelt perspektiv
- forstår betydningen av tilknytning og brudd i relasjoner mellom omsorgspersoner og barn.
- tilegner seg kunnskap om og forståelse for hvordan tiltak kan iverksettes innen det aktuelle lov- og regelverk.
- kan arbeide i relasjoner preget av krysspress og interessemotsetninger, og håndtere konflikter med fokus på barn og unges interesser
- tilegner seg kompetanse i å kunne vurdere risikoutsatte barn og unges omsorgssituasjon og foreldrenes og/eller andre ansvarspersoners omsorgskompetanse.
- tilegner seg kunnskap om og forståelse for kulturelle, individuelle og samfunnsmessige årsaker som medvirker til en marginalisert livssituasjon
Innholdet i delemnet er knyttet til teorier og forskning om barneomsorg, omsorgskompetanse og omsorgssvikt i et flerkulturelt samfunn. Videre inneholder delemnet kunnskap om lovforutsetninger og rammevilkår for metodisk barnevernsarbeid knyttet til omsorgskompetanse i et flerkulturelt perspektiv. Det legges i tillegg vekt på arbeid med etiske problemstillinger og dilemmaer i den praktiske utøvelsen av metodisk barnevernsarbeid.
Arbeids- og læringsformer: Selvstudium, forelesninger og arbeid i grupper knyttet til konkret tiltaksarbeid.
Vurderingsformer: Delemnet har en vurderingsoppgave og to dokumentasjonsoppgaver:
Delemnekode: 070-072 7-1
Vurderingsoppgave 7-1: Vurdering av omsorgskompetanse
En besvarelse som i det faglige innhold skal sette fokus på vurdering av omsorgskompetanse. Gruppebesvarelse. 4000 ord. Bokstavkarakter som utgjør 50 % av emnekarakteren for Hovedemne II. og gir 15 studiepoeng.
Delemnekode: 070-072 DO3
Dokumentasjonsoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær i gruppearbeidet som fører fram til vurderingspoppgave 7-1.
Delemnekode: 070-072 DO4
Dokumentasjonsoppgave: Videoopptak av ferdighetsøvelser fra to ulike situasjoner i kommunikasjon. Omfang på maks 2 x 3 minutter. Gruppebesvarelse. I tillegg leveres et kort, individuelt refleksjonsnotat som beskriver og begrunner valg av ferdighetsøvelser.
DELEMNE 8: METODISK ARBEID MED UTSATTE BARN OG UNGE
15 studiepoeng
Hensikten med delemne 8 er at studentene
- forstår sammenhengen mellom forutsetninger og valg av metodiske tilnærminger i arbeid med utsatte barn og unge.
- videreutvikler forståelse for og anvendelse av sosialpedagogisk arbeidsmetode og bruk av aktiviteter og kulturtiltak som del av det metodiske arbeidet.
- tilegner seg økt forståelse av kommunikasjon, samhandling og konflikthåndtering og betydningen i møte med aktuelle brukergrupper.
- forstår det mangfold av muligheter barnevernfaglig metodisk arbeid med utsatte barn og unge i et flerkulturelt samfunn har, og hvordan barnevernspedagoger kan inngå i samarbeid med ulike aktører i dette arbeidet.
- har oversikt over hjelpeapparatet og kan anvende det i arbeidet med å bidra til reduksjon av barn og unges sosiale problemer
- har kjennskap til barnevernsfaglig og sosialpedagogisk arbeid i etniske minoritetsfamilier og enslige mindreårige flyktninger og asylsøkere.
- øker bevisstheten om og utvikler kvaliteten på barnevernfaglig arbeid
- etablerer kunnskap om utsatte barn og unge, deres familier og sosiale nettverk, og utvikler forståelse for sammenhengen mellom individuelle, gruppevise og samfunnsmessige forutsetninger og metodisk arbeid i et mestringsperspektiv.
Innholdet i delemnet omfatter teorier og forskning om utsatte barn og unges livssituasjon, hvordan marginalisering og avvik konstrueres, og utdypende kunnskap om ulike metodiske tilnærminger knyttet til individ, familie/gruppe og samfunn i et flerkulturelt perspektiv. Sosialpedagogikk og bruk av aktiviteter og kulturtiltak sammen med utfordringer knyttet til studentenes handlings- og samhandlingskompetanse vil stå sentralt.
Arbeids- og læringsformer: Selvstudium, forelesninger, bruk av aktiviteter og kulturtiltak, bruk av grupper, praktisk ferdighetstrening, kommunikasjonsøvelser og feltarbeid.
Vurderingsformer: Delemnet har en vurderingsoppgave og to dokumentasjonsoppgaver:
Delemnekode: 070-072 8-1
Vurderingsoppgave 8-1: Metodisk arbeid med utsatte barn og unge og muntlig høring
Besvarelsen skal inneholde et faglig begrunnet tiltak som bygger på kunnskap om og forståelse for sammenhengen mellom individuelle/gruppevise forutsetninger og valg av metodisk tilnærming. Individuell besvarelse. 3000 ord. Bokstavkarakter som teller 50 % av emnekarakteren for Hovedemne II. og gir 15 studiepoeng.
Delemnekode: 070-072 DO5
Individuell muntlig høring i kunnskapsgrunnlaget for Hovedemne II og studentens forståelse av eget fag. Det er en forutsetning at vurderingsmappe 8.1. er bestått for å kunne framstille seg til muntlig høring. Endelig karakter fastsettes etter muntlig høring. Muntlig sensur er først og fremst en justering av karakteren fra vurderingsmappen, men det er anledning til å gi kandidaten "ikke bestått" dersom muntlig eksamen gir grunnlag for det.
Delemnekode: 070-072 DO6
Dokumentasjonsoppgave: Videoopptak av ferdighetsøvelser fra to ulike situasjoner i kommunikasjon. Omfang på maks 2 x 3 minutter. Gruppebesvarelse. I tillegg leveres et kort, individuelt refleksjonsnotat som beskriver og begrunner valg av ferdighetsøvelser.
Vurderingsformer:Publisert av / forfatter: Anne Thronsen <Anne.ThronsenSPAMFILTER@hit.no> Klar for publisering: Nei
Litteratur
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Anne Thronsen <Anne.ThronsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Webmaster HiT - 19.11.2007