Form og design 60 FORMD

Læringsmål

Studentene skal:

  • tilegne seg kunnskap om grunnleggende bildeelementer som form, farge og komposisjon
  • kunne anvende sentrale virkemidler knyttet til todimensjonale bildeuttrykk og til gjengivelse av tredimensjonal form knyttet til design
  • vise evne til å fange ideer og visualisere løsninger
  • kunne arbeide med idéutvikling og problemløsning ut fra ulike tema, arbeidsmåter og innfallsvinkler
  • kunne analysere egne og andres løsninger innenfor produktutvikling og design
  • kunne vurdere, velge og anvende materialer ut fra kunnskap om deres egenskaper og bruksområder
  • ha innsikt i hovedlinjer i kunsthistorien og ha kunnskap om kunst og formkultur som uttrykk for ideer i kultur og samfunn
  • utvikle allsidig estetisk vurderingsevne gjennom kunstorientering og arbeid med ulike inntrykk, opplevelser og refleksjon
  • kunne reflektere over og ta valg i forhold til samfunnsmessige aspekter ved design og produksjon, som konsekvenser av ressursbruken for miljøet
  • utvikle ferdighet i bruk av aktuell programvare innenfor fagområdet

Innhold

Studiet omfatter:

  • tegning
  • fargelære
  • modellarbeid
  • arbeid med materialer og verktøy
  • digital bildebehandling og 3D-modellering
  • designmetodikk
  • kunst og formkultur
  • dokumentasjon, utstilling og formidling

Delemner:

Delemne 1: Bildeskapende virksomhet, design, bildefaglig teori og analyse, 20 stp

Delemne 2: Form, materiale og produkt, 10 stp

Delemne 3: Kunstprosjekt, 10 stp

Delemne 4: Grafisk design, 10 stp

Delemne 5: Kunst og formkultur, 10 stp

Delemne 1: Bildeskapende virksomhet, design, bildefaglig teori og analyse ( 20 stp)

Det sentrale i dette delemnet er studentenes egne skapende aktiviteter, kreative prosesser og refleksjon. Dette skal knyttes til ulike uttrykksformer innenfor bildeområdet og design. Studiet skal ha en teoretisk forankring der veksling mellom skapende virksomhet og teoristoff gir grunnlag for å forstå, vurdere og videreutvikle ideer i ulike fagdisipliner.

Område 1 (10 stp)

Grunnleggende tegne- og bildearbeid.

Tegning som redskap i designutvikling.

Linje, flate, rom, volum, form, perspektiv, komposisjon.

Område 2 (5 stp)

Farge

Fargeteori. Bruk av ulike fargemedier og teknikker i bildearbeidet.

Område 3 (5 stp)

Grafikk

Arbeid med grunnleggende grafiske teknikker.

Delemne 2: Form, materiale og produkt (10 stp)

Arbeidet i dette delemnet har fokus på etablering av grunnleggende form- og materialkunnskap knyttet til produktdesign. Det blir lagt vekt på praktisk designarbeid enten ved å identifisere behov for større eller mindre forbedringer av eksisterende produkter, eller ved å utvikle egne ideer. Det praktiske arbeidet settes i en designmetodisk ramme med særlig vekt på produktanalyse.

Delemne 3: Kunstprosjekt (10 stp)

Prosjektet konsentreres rundt todimensjonale framstillinger av kunstneriske problemstillinger. Gjennom utforskning av tradisjonelle teknikker søker studentene etter eget, personlig uttrykk. Teoretiske emner knyttes til eget skapende arbeid, og studentene skal i skriftlig og visuell form vise sitt refleksjonsnivå i forhold til egen produksjon og fagteori

Delemne 4: Grafisk design (10 stp)

I delemne grafisk design legges det vekt på grunnleggende innføring i emnet gjennom forelesninger om typografi, komposisjonsprinsipper, layout og grafisk design. Den teoretiske delen gir grunnlag for forståelse av den grafiske designerens rolle som skaper av visuell kommunikasjon. Tilegnelse av kunnskaper og ferdigheter skjer via grunnleggende opplæring innen relevant digital programvare og praktiske oppgaver. De praktiske oppgavene kan være rettet mot trykte eller digitale medier.

Delemne 5: Kunst og formkultur (10 stp)

Delemnet omfatter hovedlinjene i europeisk kunst, arkitektur, håndverk og design, fra antikken til samtidskunsten. Det blir lagt vekt på ulike stilperioder og forståelse for de sosialhistoriske drivkreftene som danner bakgrunnen for kunstens ulike uttrykksformer. Framveksten av teknologi og visuelle massemediers innflytelse på kunsten blir vektlagt. Studentene skal reflektere over sammenhengen mellom kunst og samfunn, kunst og teknologi, kort sagt den kontekst kunsten befinner seg i. Studentene skal utvikle evne til å bruke fagterminologi og analysemetoder til beskrivelse, tolkning og drøfting av kunst og formkultur fra ulike stilperioder, samt knytte dette til egne erfaringer og selvstendige refleksjoner.

Studiet omfatter designmetodikk, der det bygges en grunnleggende forståelse for metodisk tenkning. Studenten ivaretar og utvikler sine ideer gjennom å analysere, visualisere, dokumentere og kommunisere kognitiv og fysisk handling.

Organisering

Studieenheten preges av en vekselvirkning mellom teori og praktisk arbeid i materialer. Studentene utvikler handlingskompetanse og evne til å begrunne faglig praksis. Aktuelle undervisningsformer er forelesninger, demonstrasjoner, seminar, kollokvier, prosjektarbeid og visuelle presentasjoner. Bruk av utstillinger og andre kulturtilbud inngår i studiet.

Store deler av studiet har krav om obligatorisk fremmøte. Dette skal angis i årsplan/semesterplan/periodeplaner.

Den enkelte student har ansvar for egen læring. Dette innebærer at studenten selv må holde seg a jour i aktuell pensumlitteratur og søke faglig veiledning. Kunnskapstilegnelsen vil i stor grad forholde seg til løpende prosessveiledning og læring gjennom handling. Nærvær og deltagelse i et aktivt skapende verkstedmiljø er en grunnleggende og viktig forutsetning for å få fullt utbytte av studiet.

Mappeoppgaver

Studiearbeidet struktureres gjennom gitte mappeoppgaver utformet av lærerteamet. For hver oppgave er det definert læringsmål som korresponderer med innhold i det aktuelle delemne og arbeidsområde. Mappeoppgavene formidler studiets forventninger til studentene om en aktiv og jevn innsats gjennom studieåret. Mappeoppgavene vil synliggjøre progresjon og struktur i studiet. Oppgaver som gis tidlig i studiet, skal bygge opp basisferdigheter og gi forutsetninger for å løse stadig mer komplekse oppgaver.

Gjennom arbeid med mappeoppgavene underveis i studiet får studenten veiledning og tilbakemelding på fremlagt arbeid, utstillinger og presentasjoner, skisser, studier og skriftlige refleksjoner. I mappene dokumenteres studentens arbeidsprosess, resultat og refleksjon gjennom skriftlige og praktiske arbeider, og slik bygger studentene etter hvert opp et bevisst forhold til sin egen utviklings- og læringsprosess innenfor fagfeltet.

Studieutvalg

Studentene oppnevner sitt eget studieutvalg bestående av 2 - 3 studenter som fungerer som et bindeledd mellom lærerteam og klasse. Der det er naturlig kan studieutvalget delta på teammøter, for å drøfte saker i forbindelse med planlegging av klassens virksomhet. Studentene velger i tillegg representanter til emneutvalg i kunst og formkultur.

Studieutvalg og emneutvalget i kunst og formkultur skal ha minst ett møte pr. semester. Faglærer og klasseleder har ansvar for at det oppnevnes representanter, og kaller inn til det første møtet. Det skal skrives referat fra møtene. Disse skal leveres studiekoordinator og instituttleder.

Vurderingsformer

Det skal være sammenheng mellom mål, innhold, arbeidsformer og vurdering i studiet.

Gjennomgang og vurdering av arbeidsprosesser, skisser, utkast, modeller, produkter og refleksjon vil synliggjøre studentenes innsats og progresjon i studiet og slik gi innsikt i og bevissthet om faglig utvikling og læring.

Vurderingen skal være en del av selve læringen og et middel for den enkelte student til å nå målsetninger og få innsikt i egne forutsetninger for videre studier og fremtidig arbeid.

Vurderingen underveis i studiet har blant annet til hensikt å veilede studenten. Veiledningen gjelder arbeidsprosesser, resultat, evne til samarbeid. Både studenter og lærere deltar i studievurderingen med sikte på videreutvikling av studiet. Vurderingen må derfor omfatte innhold og organisering av studiet samt studentens eget arbeid og arbeidsmåte gjennom året.

Hvert delemne vurderes separat og fortløpende i studiet. Dette kan ha form av utstillinger, skriftlige eller muntlige oppgaver, presentasjoner og prøver. Hvilke vurderingsformer som er aktuelle i hvert delemne det enkelte studieår blir spesifisert når arbeidet med perioden begynner. Det vil være aktuelt at både studenter og lærere er aktive i denne spesifiseringsprosessen. Vurderingen har også til hensikt å veilede studenten.

For sluttvurdering må følgende arbeidskrav være oppfylt:

  • Mappeoppgavene i de enkelte delemnene må være besvart ut fra gitte kriterier. Det er studentenes ansvar å ferdigstille og presentere mappene til avtalt tidspunkt.
  • Den enkelte student plikter å forevise og diskutere oppgaveløsninger med faglærer under arbeidsprosessen. Besvarelser som ikke er forelagt faglærer til veiledning, kan bli avvist til eksamen.
  • Det kreves minimum 80 % nærvær i de deler av studiet som er obligatorisk

Avsluttende vurdering i studiet består av graderte karakterer fra følgende delemner:

1- Bildeskapende virksomhet, design,

bildefaglig teori og analyse

20

20%

2 - form, materiale og produkt

10

20%

3 - Kunstprosjekt

10

20%

4 - Grafisk design 1

10

20%

5 – Kunst og formkultur

10

20%

De fem graderte delemnekarakterene vektes som oppsatt, og det gis en samlet hovedkarakter for studiet som føres på vitnemålet.
Karakterskalaen er gradert fra A til F hvor A er beste og E er laveste ståkarakter.

Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Paul Gowland <Paul.GowlandSPAMFILTER@hit.no>,Åsbjørg Moland <Asbjorg.MolandSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Kjetil Tømmer - 06.06.2008