Visuelle kunstfag og design I 60TEGN1B

Læringsmål

Gjennom studiet skal studentene:

  • utvikle ferdighet i idéutvikling, problemløsning og i å visualisere ideer i bilde- og designprosesser
  • kunne anvende tegning som redskap i design/formutvikling
  • utvikle allsidig estetisk vurderingsevne gjennom kunstorientering og arbeid med ulike inntrykk, opplevelser og refleksjon
  • tilegne seg kunnskaper, ferdigheter og handlingskompetanse i bruk og behandling av sentrale materialer, redskaper og teknikker
  • tilegne seg erfaring og ferdigheter i tema- prosjektarbeid og ulike former for formidling knyttet til bildeområdet
  • ha innsikt i hovedlinjer i kunsthistorien og ha kunnskap om kunst og formkultur som uttrykk for ideer i kultur og samfunn

Innhold

Innholdet i studiet er beskrevet i tre delemner med tilhørende områder angitt i studiepoeng. Delemner og områder er komponenter som glir over i hverandre med innbyrdes avhengighet i den kreative prosessen med både bildeuttrykk og design. Praktisk skapende arbeid i veksling mellom teoretisk analyse og reflekterende virksomhet utgjør kjernen i studiet.

Delemner:

Delemne 1:

Bildeskapende virksomhet, design, bildefaglig teori og analyse. 4 områder

35 studiepoeng

Delemne 2:

Kunstorientering, estetisk teori og formidling. 2 områder

15 studiepoeng

Delemne 3:

Faglig fordypningsområde

10 studiepoeng

Delemne 1: Bildeskapende virksomhet, design, bildefaglig teori og analyse

Det sentrale i denne delen av studiet er studentenes egne skapende aktiviteter, kreative prosesser og refleksjon. Dette skal knyttes til ulike uttrykksformer innenfor bildeområdet og design. Studiet skal ha en teoretisk forankring der veksling mellom skapende virksomhet og teoristoff gir grunnlag for å forstå, vurdere og videreutvikle ideer i ulike fagdisipliner.

Studenten skal ha kunnskap om:

  • bildearbeid i spennet fra det figurative til det abstrakte, fra saklige studier til ekspressive uttrykk
  • bruk av sentrale virkemidler knyttet til to-dimensjonale bildeuttrykk og til gjengivelse av tre-dimensjonal form knyttet til design
  • bruk av digitale bildemedier
  • bildearbeid med idéutvikling og problemløsning ut fra ulike tema, arbeidsmåter og innfallsvinkler
  • bildearbeid som setter eget arbeid og kulturens ytringsformer i tradisjons- og fornyelsesperspektiv

Område 1, 10 stp

Grunnleggende tegne/bildearbeid.

Tegning som redskap i designutvikling.

Linje, flate, rom/volum, form, perspektiv, komposisjon.

Område 2, 10 stp

Farge

Fargeteori. Bruk av ulike fargemedier og teknikker i bildearbeidet.

Område 3, 5 stp

IKT/foto

Grunnleggende kjennskap til og bruk av digitale bildemedier.

Område 4, 10 stp

Grafikk

Arbeid med grunnleggende grafiske teknikker.

Delemne 2: Kunst og formkultur, estetisk teori og formidling

Studiet omfatter opplevelser, kunnskap, analyse og vurdering av ulike estetiske og materielle uttrykksformer. Studier av bildekunst og design, moderne bildeuttrykk og mediebilder i et flerkulturelt perspektiv inngår i studiet. Utvikling av et engasjert og reflektert forhold til ulike kunst- og kulturuttrykk i fortid og samtid er sentralt.

Studenten skal:

  • utvikle evne til å se kunst og formkultur som kilde til opplevelse, kunnskap og forståelse
  • ha innsikt i hovedlinjer i kunsthistorien, fra antikken til vår egen samtidskunst
  • skaffe seg innsikt i historisk foranderlig samspill og konfliktlinjer mellom håndverk, kunst, design og massemedia
  • ha kunnskap om kunst og formkultur som uttrykk for ideer i tiden og forandringer i kultur og samfunn
  • kunne bruke fagterminologi for analyse, tolking og vurdering
  • kunne bruke kunst og formkultur i skapende prosesser i eget arbeid og formidle relevant fagstoff til ulike mottakergrupper og situasjoner

Område 1, 10 stp

Kunst og formkultur - historisk overblikk

Område 2, 5 stp

Filosofisk og pedagogisk teori knyttet til kreative prosesser, estetisk erfaring og erkjennelse

Delemne 3: Faglig fordypningsområde

Mot slutten av studiet skal studentene planlegge og gjennomføre et individuelt faglig fordypningsprosjekt.

Prosjektet skal være satt sammen av en praktisk skapende del og en skriftlig rapport. Metodisk skal det gjennomføres som et forsøks- og utviklingsarbeidsrelatert prosjektarbeid.

Fagteamet på studieenheten gir rammer for prosjektet gjennom en mappeoppgave som beskriver konkretisering av problemområde, omfang og arbeidskrav.

Organisering

Teori og refleksjon knyttet til eget skapende arbeid er sentralt. I bildeskapende virksomhet og i utvikling og presentasjon av designkonsept er det viktig å finne fram til ulike tilnærmingsmåter i spennet mellom intuitive og analytiske arbeidsformer. Vurdering og veiledning fra lærere og medstudenter er en viktig del av arbeidsprosessen.

Bruk av utstillinger, kulturtilbud, samlinger og presentasjoner på studiestedet og i lokalmiljøet inngår i studiet. En fagrelatert studietur på inntil 8 dager i inn- eller utland, og kortere ekskursjoner over 1 – 2 dager kan inngå som obligatorisk del av studiet.

Undervisningen kan ha ulike former og i løpet av fagstudiet får studentene kunnskap om og erfaring med ulike organiseringsformer som:

  • Forelesning
  • Demonstrasjon
  • Visuelle presentasjoner og formidling
  • Seminar og kollokviearbeid
  • Tema/prosjektarbeid
  • Problemløsning, individuelt og i gruppe
  • Veiledning og vurdering

Den enkelte student har ansvar for egen læring. Dette innebærer at studenten selv må holde seg a jour i aktuell pensumlitteratur og søke faglig veiledning. Kunnskapstilegnelsen vil i stor grad forholde seg til løpende prosessveiledning og læring gjennom handling. Nærvær og deltagelse i et aktivt skapende verkstedmiljø er en grunnleggende og viktig forutsetning for å få fullt utbytte av studiet.

Studiet forutsetter at studentene får formidlingspraksis knyttet til bildeområdet. Praksis vil til vanlig organiseres i grupper på 4 - 5 studenter, og ha et omfang på 40 timer organisert som prosjekt, som undervisningspraksis eller annet relevant formidlingsarbeid.

Mappeoppgaver

Studiearbeidet struktureres gjennom mappeoppgaver utformet av lærerteamet. For hver oppgave er det definert læringsmål som korresponderer med innhold i det aktuelle delemne og arbeidsområde. Mappeoppgavene formidler studiets forventninger til studentene om en aktiv og jevn innsats gjennom studieåret. Mappeoppgavene vil synliggjøre progresjon og struktur i studiet. Oppgaver som gis tidlig i studiet skal bygge opp basisferdigheter som gir forutsetninger for å løse stadig mer komplekse oppgaver.

Underveis i studiet får studenten veiledning og tilbakemelding på fremlagt arbeid, utstillinger og presentasjoner, skisser, studier og skriftlige refleksjoner. I mappene dokumenteres studentens arbeidsprosess, resultat og refleksjon gjennom skriftlige og praktiske arbeider, og slik bygger studentene etter hvert opp et bevisst forhold til sin egen utviklings- og læringsprosess innefor fagfeltet.

Vurderingsformer

Det skal være sammenheng mellom mål, innhold, arbeidsformer og vurdering i studiet. Vurderingen skal være en del av selve læringen og et middel for den enkelte student til å nå målsetninger og få innsikt i egne forutsetninger for videre studier og fremtidig arbeid.

Vurderingen underveis i studiet har blant annet til hensikt å veilede studenten. Veiledningen gjelder arbeidsprosesser, resultat, evne til samarbeid. Både studenter og lærere deltar i studievurderingen med sikte på videreutvikling av studiet. Vurderingen må derfor omfatte innhold og organisering av studiet samt studentens eget arbeid og arbeidsmåte gjennom året.

For fremstilling til eksamen skal følgende krav være oppfylt:

  • Oppgaveperioder/mappeoppgaver må være levert til vurdering og besvart utfra gitte kriterier.
  • Studenten plikter å forevise og diskutere oppgaveløsninger med faglærer under arbeidsprosessen. Besvarelser som ikke er forelagt faglærer til veiledning kan bli avvist til eksamen.
  • Godkjent formidlingspraksis.

Til avsluttende vurdering legger studenten fram en presentasjonsmappe der beskrivelse av innhold og oppbygging gis av faglig ansvarlig for studieenheten. Presentasjonsmappen skal inneholde både praktisk skapende arbeid og skriftlige vurderinger/besvarelser. Deler av innholdet i mappen kan være valgt ut av studenten.

Eksamen:

1.

Eksamen består av:

Vekt

Presentasjonsmappe som viser inntil 4besvarelser på mappeoppgaver fra studieåret.

40%

Individuell faglig fordypningsoppgave (Delemne 3)

40%

Individuell skriftlig prøve/oppgave i kunst og formkultur

20%

På vitnemålet føres en samlet karakter for studiet. Karakterskalaen er gradert fra A til F, hvor A er beste og E er laveste ståkarakter. Alle eksamensdeler må ha bestått karakter for at eksamen skal være bestått.

Det vises for øvrig til eksamensreglement for Høgskolen i Telemark.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Kari Carlsen <Kari.CarlsenSPAMFILTER@hit.no>,Åsbjørg Moland <Asbjorg.MolandSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av  - 05.02.2008