Fagdidaktikk i musikk PPUMUS30
Innhold
Innledning
Musikk
Musikk har til alle tider hatt stor betydning som kunst og kulturuttrykk, enten det dreier seg om felles eller personlige uttrykks- og opplevelsesbehov. Slik utgjør musikk en viktig del av vår felles kulturarv og nasjonale referanseramme. I media- og informasjonssamfunnet har musikk stor betydning og brukes på mange områder. Blant disse er utvikling av kulturell identitet, selverkjennelse, terapi, informasjon, underholdning, salgspåvirkning o a.
Musikk som kunst og kulturuttrykk har alltid hatt viktige håndverksdimensjoner. Disse manifesterer seg gjennom en århundrelang mesterlæringstradisjon som formidler kunstneriske og håndverksmessige tradisjoner fra generasjon til generasjon.
Musikk som vitenskapsfag har som oppgave bl.a. å utforske, beskrive, ordne og systematisere forholdet mellom musikk, menneske og samfunn. Til dette anvender musikkvitenskapen musikkhistoriske og stilanalytiske metoder, men også psykologiske, antropologiske og filosofiske studier av musikk og musikkliv.
Musikk som undervisningsfag brukes som betegnelse når faget undervises i et skoleslag eller i en annen sammenheng som for eksempel instrumental- og vokalundervisning hos privatpraktiserende pedagoger.
I dag framstår det et allsidig yrkesliv knyttet til musikk. Komponister, utøvende musikere, musikkformidlere og musikkpedagoger utøver sin profesjon innenfor ulike sjangere og undervisningsområder.
Fagdidaktikk i musikk i lærerutdanningen
Fagdidaktikk i musikk har som oppgave å beskrive og forstå undervisningsfaget musikk i alle dets framtredelsesformer og det gjensidige påvirkningsforholdet mellom undervisningsfaget musikk og musikk som kunst- og kulturuttrykk, håndverksfag og vitenskapsfag. Gjennom å utvikle forståelse av dette forholdet setter musikk fagdidaktikk den enkelte musikkpedagog, elev og undervisningssituasjon inn i større kulturelle og samfunnsmessige sammenhenger.
I praktisk-pedagogisk utdanning er det fagdidaktikkens oppgave å knytte den kompetansen studentene har fra musikkfaglige studier sammen med pedagogisk og musikkpedagogisk kompetanse. Arbeidet med fagdidaktikk skal gi forståelse av sammenhenger mellom praksis og teori i utdanningen som helhet og i studentenes framtidige musikkpedagogiske profesjon.
For å virkeliggjøre disse målene, er de første 15 studiepoengene i denne enheten i stor grad viet praktisk / metodisk klasseromsarbeid, kombinert med innføring i generelle musikkpedagogiske/-didaktiske problemstillinger.
Mål og målområder
Musikkpedagogisk grunnlagstenkning omfatter
- Planlegging av musikkpedagogisk virksomhet
- Lærestoff og metoder i musikkpedagogisk virksomhet
- Tilpasset musikkopplæring
- Vurdering og veiledning i musikkpedagogisk virksomhet
Undervisningen har fire hovedområder med tilhørende hovedmomenter
1. Samspill på klasseromsinstrumenter / ensemblemusisering
Studentene skal arbeide i grupper med samspill på klasseromsinstrumenter, inklusive blokkfløyte og gitar. Det arbeides også med å utvikle forståelse for grunnprinsippene i utformingen av samspillsatser egnet for bruk i klasserommet. Klasseromsmetodikk og undervisningsforløp på ulike skoletrinn er sentralt. I tillegg blir det arbeidet innen populære sjangere (eks. pop/ rock/ blues) med instrumenter som el-gitar, el-bass, keyboard, trommer, perkusjon og dans.
2. I komposisjon - og arrangeringsdidaktikk for barn og unge skal studenten lære å:
- Komponere, arrangere og arbeide med prinsipper for samspillsatser og besifring i klasserommet
3. Lytting og lyttemetodikk
Studentene skal utvikle fortrolighet med et repertoar av lyttestoff som kan danne grunnlag for lyttemetodiske arbeidsformer, og drøfting av barn og unges musikkultur og musikkpreferanser.
4. Teoridel med musikkpedagogiske/ -didaktiske problemstillinger
Studentene skal bli kjent med vanlige musikkpedagogiske/didaktiske problemstillinger, og kunne redegjøre for disse. (F.eks.: kreativitet, måltenkning, musikalitet, musikalsk utvikling.) Studentene skal kjenne til den historiske utviklingen av musikkfaget i norsk skole, og være kjent med ulike legitimeringsresonnementer for faget.Studentene skal levere en artikkel på om lag fem sider om musikkdidaktikk i et avgrenset skoleslag. Innholdet skal være knyttet opp til offentlige styringsdokumenter og pensum.
På denne måten skal studentene få didaktisk kompetanse i musisering, komponering av - og lytting til musikk. De skal opparbeide didaktisk kompetanse til muntlig framstilling av musikk, til å lese og skrive musikk, til å forstå sammenhengen mellom musikk og matematikk, samt bruk av digitale verktøy i musikkundervisning.
Organisering
Undervisning
Undervisningen og aktivitetene i studiet vil bli lagt opp på en slik måte at studentene får mest mulig allsidig erfaring fra ulike typer undervisning. Dette omfatter forelesninger, klasseromsundervisning, prosjektarbeid og gruppearbeid. For å understreke musikkfagets spesielle karakter, blir det lagt vekt på praktisk klasseromsarbeid i de ulike aktivitetsområdene som konkretiserer faget.
De organiserings- og arbeidsformer som brukes i studiet, er i seg selv en del av innholdet i studiet. Gjennom å delta i undervisningen vil studentene få praktiske ferdigheter i arbeidsmåter som de kan bruke i egen undervisning. Arbeidsformer som fremmer studentene s og elevenes ansvar for egen læring vil bli vektlagt.
Det er obligatorisk å delta i gruppeaktiviteter og all praksis og forberedelse / etterarbeid i forbindelse med dette er obligatorisk. Alle pålagte innleveringer er obligatoriske. Dette vil gå fram av semesterplanen som deles ut ved starten av hvert semester. Alle obligatoriske innleveringer skal være godkjent, og eventuelt blitt vurdert til ”Bestått” av faglig ansvarlig(e) før kandidaten kan fremstille seg for endelig, avsluttende eksamen.
Vurderingsformer
Forutsetninger for å kunne gå opp til eksamen:
1. Obligatoriske oppgaver er godkjent av faglærer.
2. Deltakelse i undervisning (80 % - regel)
Sluttprøve
Sluttprøven består av en skriftlig og en praktisk / muntlig del. Den skriftlige delen, (5 timer) inneholder emner fra pensum i musikkpedagogikk / -didaktikk. Den praktisk / muntlige delen består av en praktisk / metodisk prøve.
Hver kandidat får 20 minutter til rådighet.
Den praktisk / muntlige delen vektes 60 %. Den skriftlige vurderes til 40 %.
Det gis én gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F hvor A er beste og E er laveste ståkarakter. Begge eksamensdeler må ha bestått karakter for at eksamen skal være bestått. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Musikkdidaktikk prosjektoppgave
15 studiepoeng
Studenter som tar 60 studiepoeng praktisk-pedagogisk utdanning, skal til vanlig ha 15 studiepoeng fagdidaktikk i to fag. De som bare har musikk som godkjent undervisningsfag, skal derfor ta 30 studiepoeng i musikk fagdidaktikk. Dette gjøres ved at en i tillegg til den ordinære enheten legger opp et selvvalgt pensum på ca 1000 sider, og skriver en individuell fordypningsoppgave med fagdidaktisk tilsnitt, og omfang ca. 15 sider (Times New Roman og linjeavstand 1,5, forside, forord, innholdsfortegnelse, litteraturliste og vedlegg kommer i tillegg). I forbindelse med skriving av prosjektoppgave kan hver student regne med inntil 4 timer veiledning.
Delkarakter for prosjektoppgaven slås sammen med endelig karakter fra musikkdidaktikk eksamen. De to vektes likt.
Det gis én gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F hvor A er beste og E er laveste ståkarakter. Begge eksamensdeler må ha bestått karakter for at eksamen skal være bestått. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Bjørn Kvist <Bjorn.KvistSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 05.11.2008