Naturfag 1 30NAT1

Læringsmål

Gjennom studiet i naturfag 1 skal studentene tilegne seg kunnskaper i naturfag generelt og kunnskaper i emner fra de ulike fagene som inngår i naturfag, representert ved biologi, kjemi, fysikk og geofag. Studentene skal tilegne seg kunnskap om sentrale begreper og arbeidsmetoder i naturfagene. De skal lære å bruke fagkunnskaper til å planlegge og gjennomføre variert og tilpasset naturfagundervisning på ulike klassetrinn i grunnskolen

Innhold

Naturstudier i felt

Innhold: Naturstudier i felt omfatter biologiske og økologiske studier på land, i ferskvann og saltvann. Biologisk mangfold og økologi blir konkretisert gjennom feltundervisning. Hovedvekt legges på systematiske kunnskaper om planter og dyr. I delemnet inngår også anatomi, morfologi, fysiologi og økologiske tilpasninger hos ulike arter og grupper av planter og dyr. Det gis en innføring i fotosyntese og cellerespirasjon, samt hovedtrekk i morfologien og formeringsbiologien hos planter og lav.
Biotoper som inngår i delemnet er hav, fjære, fjell, skog, ferskvann og myr.

Mål: Gjennom feltarbeidet skal studentene kvalifisere seg til å drive enkle feltbiologiske studier på egenhånd, og til å drive feltbiologisk undervisning i grunnskolen Studentene skal tilegne seg kunnskap om et utvalg norske plantefamilier (familiekjennetegn) og et utvalg av arter innenfor hver familie i gruppen frøplanter. Studentene skal også kjenne et utvalg vanlige karsporeplanter, moser og lav og de skal tilegne seg kunnskap om et utvalg grupper av dyr innenfor hovedgruppene virvelløse dyr og virveldyr. Feltarbeidet skal gi trening i naturstudier, feltarbeidsmetoder og bruk av enkelt feltbiologisk utstyr. Studentene skal skaffe seg erfaring med innsamling, systematisering og bearbeiding av data fra feltøkologiske undersøkelser.

Økologi

Innhold: Kunnskaper i økologi gir grunnlag for å forstå betydningen av å opprettholde og forvalte et stort biologisk mangfold. I økologien er samspillet mellom levende organismer og ikke levende komponenter sentralt. Viktige økologiske begreper er nisje, næringskjeder, næringsnett og økosystemer. Kunnskaper om ulike økosystemer kobles sammen med kunnskaper om plante- og dyreliv, bergarter, jordsmonn og klima. I tillegg til den generelle delen av økologien vektlegges kunnskaper om økosystemene hav, fjære, fjell, skog, ferskvann og myr.

Mål: Studentene skal kunne gi eksempler på hvordan dyr og planter er tilpasset det miljøet de lever i og gjøre rede for viktige sammenhenger mellom organismer og ikke biologiske miljøfaktorer som for eksempel bergarter, jordsmonn og klima. De skal kunne beskrive hovedtrekkene ved økosystemer i skog, i ferskvann og i havet og kunne sette kunnskaper fra andre emner i biologien inn i en økologisk sammenheng.

Praktisk fysikk og teknologi

Innhold: Delemnet gir en innføring i krefter og bevegelse og grunnleggende begrep innen elektrisitetslære og magnetisme. Basisegenskapene til lyd og lys gjennomgåes med enkel bølgelære. Delemnet omfatter også varmelære og en innføring i teknologi og design. Her legges det vekt på at studentene skal arbeide tverrfaglig.

Mål: Studentene skal kunne gjøre rede for krefter og sammenhengen mellom krefter og bevegelse. De skal kjenne hovedprinsippene innen elektrisitetslære, magnetisme, lyd, lys og bølgelære og kunne utføre forsøk og gjøre enkle beregninger. De skal kjenne grunnleggende begrep i varmelære.
I teknologi og design legges det vekt på at studentene skal designe og lage innretninger og dokumentere prosessen fra ide til ferdig produkt.

Kjemi

Innhold: Det gis en enkel innføring i kjemiske begreper og prosesser. Det vil bli lagt spesielt vekt på atomer, molekyler, periodesystemet, enkle kjemiske reaksjoner og kjemiske egenskaper til noen vanlige stoffer fra hverdagen. I tillegg vektlegges sikkerhet på laboratoriet og bruk av digitale hjelpemidler.

Mål: Studentene skal kunne gjøre rede for atombegrepet og forklare oppbygningen av periodesystemet. De skal ha kjennskap til kjemiske egenskaper til noen vanlige stoffer og kunne diskutere kjemifaglig innhold i medieoppslag og reklame. Studentene skal kjenne til enkle kjemiske reaksjoner og ha kunnskap om sikkerhet på laboratoriet. De skal kunne benytte digitale hjelpemidler til planlegging og gjennomføring av kjemiundervisning i skolen.

Geofag

Innhold: Delemnet gir en enkel innføring i mineraler og bergarter og i grunnleggende prosesser i platetektonikken. Det gis en oversikt over Norges geologi med fordypning i utvalgte tidsperioder og grunnleggende kunnskap om geologien i nærområdet. Delemnet omfatter også en enkel innføring i vær og registrering av vær.

Mål: Studentene skal kjenne de viktigste mineraler og bergarter. De skal kunne gjøre rede for de viktigste prosessene i platetektonikken. Studentene skal kjenne hovedtrekkene i Norges geologiske historie. De skal ha detaljert kunnskap om utvalgte tidsperioder og geologien i nærområdet og kjenne til nettresurser i geologi og kunne anvende de i undervisningen. Studentene skal kunne undervise om vær og registrering av vær.

Organisering

Faget er organisert slik at teori og praktisk arbeid utgjør en helhet. Feltstudier ute i naturen og praktiske oppgaver som gir erfaringer og naturopplevelser er sentrale i faget. Deler av undervisningen vil foregå ute.

Arbeidsformene veksler mellom forelesning, veiledning, praktiske oppgaver individuelt og i gruppe og skriftlige oppgaver. Det er obligatorisk frammøteplikt i feltstudier og under praktiske oppgaver. Undervisning med obligatorisk frammøteplikt blir oppgitt i semesterplanene ved starten av hvert semester.

I praksisperioden skal studenter som tar emnet som del av allmennlærerutdanningen få erfaring med å integrere naturfaglige emner i skolens daglige virksomhet. Studentene skal få erfaring med å planlegge, legge til rette og gjennomføre naturfaglige oppgaver i skolen.

Vurderingsformer

Underveisvurdering

Feltrapporter fra ekskursjoner til fjell, kyst, skog og vann, og oppgaver i kjemi og fysikk skal være godkjent.
Obligatoriske oppgaver skal være godkjent før studenten kan gå opp til eksamen.

Skriftlig eksamen i høstsemesteret som teller 40 % av endelig karakter.

Sluttvurdering

Muntlig eksamen i vårsemesteret som teller 60 % av endelig karakter.

Bilder

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Erik Halvorsen <erik.halvorsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 07.05.2008