Spesialpedagogikk 30SP

Læringsmål

Innledning

Det spesialpedagogiske arbeidsområdet er og vil bli et sentralt arbeidsfelt i den inkluderende barnehage og skole, og andre lærings- og omsorgstilbud. Dette studiet vil først og fremst rette seg mot arbeid med barn og ungdom.

Spesialpedagogikk som fagfelt har utviklet seg til å bli et fag som har fokus på individets læring og utvikling gjennom aktiviteter i sosiale kontekster. Kjennskap og kunnskap om barn og unges ulike forutsetninger og læringsmiljøets betydning er vesentlig for all pedagogisk virksomhet. Studiet forankres i et sosiokulturelt perspektiv på læring. I dette faget vil vi særlig se på pedagogens rolle i arbeidet med barn med ulike funksjonsvansker.

Målet for studiet er å øke studentenes kunnskap og evne til refleksjon sett i forhold til nevrologisk betingede lærevansker i et interaksjonsperspektiv og psykososiale lærevansker sett i et interaksjonsperspektiv. Målsettingen er at studenten skal utvikle sin fagkompetanse, didaktisk kompetanse, sosiale kompetanse og endrings- og utviklingskompetanse, samt yrkesetisk kompetanse. Dette innebærer at studenten skal tilegne seg nye kunnskaper, nye ferdigheter og utvikle holdninger i faget.

Studenten skal:

  • videreutvikle sine kunnskaper om ulike nevrologiske og psykososiale lærevansker og hvilke betydning læringsmiljøet har for barn og unge med disse vanskene.
  • videreutvikle sine kunnskaper om det sosiokulturelle læringsperspektivet.
  • videreutvikle sine kunnskaper om ulike typer kartleggings- og observasjonsmetoder og kunne reflektere over hvordan disse kan brukes i et systemperspektiv.
  • videreutvikle sine kunnskaper om de utfordringer er flerkulturelt og flerspråklig samfunn gir.
  • videreutvikle sine kunnskaper om relasjoners betydning og kjenne de faktorene som fremmer godt samarbeid med barnet/den unge, foresatte og profesjonelle instanser.
  • skal kunne legge til rette for inkludering, tilpasset opplæring(TPO) og særskilte tiltak (spesialpedagogiske tiltak) i et sosiokulturelt perspektiv.
  • kunne arbeide med individuelle opplæringsplaner (IOP) og individuell plan (IP)
  • tilegne seg kunnskaper og ferdigheter om IKT for å fremme egen og andres læring
  • tilegne seg kunnskaper og ferdigheter som kreves for kritisk å kunne vurdere bruk av ulike type læremidler, valg av læringsformer og metoder i spesialpedagogisk arbeid.
  • tilegne seg kunnskaper om lovgrunnlaget, regelverket, saksbehandlingsprosedyrer for spesialpedagogisk virksomhet.

Innhold

Sentrale innholdskomponenter vil være:

  • Ulike funksjonsvansker, sosiokulturelt perspektiv på læring og utvikling.
  • Kartleggingsmetoder, observasjon, intervju/samtale, sakkyndiges uttalelser.
  • Didaktiske verktøy som brukes i spesialpedagogiske virksomheter.
  • Ulike læremidler,deriblant bruk av IKT.
  • Lover, forskrifter og retningslinjer og andre offentlige dokumenter med relevans for spesialpedagogisk virksomhet.

Organisering

Studiet er bygget opp slik at studenten skal møte et innhold som bidrar til måloppnåelse i faget. Innholdet vil bli presentert slik at studentene vil møte flere innholdskomponenter samtidig. Det faglige innholdet vil du møte i obligatorisk pensumliste, i valgfri litteratur, gjennom forelesning og seminar av fagpersoner, hos medstudenter og ikke minst i deg selv.

Arbeids- og læringsformene i studiet bygger på et sosiokulturelt læringsperspektiv og vil veksle mellom selvstudium, samlinger med forelesninger og seminar, nettbaserte diskusjoner og refleksjoner, gruppearbeid. Veiledning fra medstudenter og faglærere vil også være en sentral læringsform for dette studiet.

Læreprosesser i gruppe og deltakelse i veiledningsprosesser er obligatorisk. Semesterplan vil angi hvilker nettdiskusjoner, gruppearbeid, og veiledningsprosesser som er obligatoriske.

Studentens arbeid med egen tekstproduksjon individuelt og i gruppe vil være en læringsform som brukes aktivt i studiet. Studiet har 3 slike obligatoriske arbeider som blir beskrevet under punkt om vurderingsformer.

Forholdet mellom teori/praksis:

Spesialpedagogikk er et praksisorientert fag. Det betyr at all undervisning er knyttet til og er belyst i forhold til utfordringer og problemstillinger i praksis.

Praksisorienteringen i denne studieenheten knyttes til

a) studentenes eget arbeid i barnehage, skole, andre opplæringsinstitusjoner.

b) deltakelse i studiet og gjennomføring av oppgaver som gjør det mulig

å observere og reflektere i forhold til løsninger på interaksjonsrelaterte og spesialpedagogiske problemstillinger.

å få erfaring i henvisninger til andre tjenester, som den pedagogisk psykologiske tjenesten (PPT), Barne- og ungdomspsykiatrien og spesialpedagogiske kompetansesentra.

Studenter som tar spesialpedagogikk som tredje eller fjerde studieår i allmennlærerutdanningen skal gjennomføre praksisopplæring i henhold til høgskolens praksisplan.

Vurderingsformer

Arbeidskrav:

Arbeidskrav 1 og 2 : Faglige, didaktiske casedrøftinger i basisgruppe
Studentene vil bli delt inn i basisgrupper på 3-5 studenter. Basisgruppene skal bl.a. ta utgangspunkt i enkeltcase å utarbeide forslag til en didaktisk plan med klare faglige begrunnelser og drøfte aktuelle problemstillinger knyttet til dette arbeidet i barnehage/skole.
Veiledning er obligatorisk, og vil bli gitt i det omfang som framkommer av semesterplaner.
Vurdering bestått/ikke bestått
Det er et krav at disse casebesvarelsene er levert inn og vurdert til bestått før studentene kan besvare individuell case.

Arbeidskrav 3: Fagartikkel
Hver student skal skrive en artikkel om et selvvalgt aktuelt tema med klar didiaktisk profil. Artikkelen skal utformes i henhold til oppsatte krav for et anerkjent fagtidskrift med relevans for skole/barnehage. Artikkelen kan ta utgangspunkt i studentens egne innsamlede data fra praksisfeltet eller være en drøfting av ulike fagkilder. Basisgruppa fungerer som veiledningsforum. I tillegg vil det bli gitt veiledning fra faglig ansatt i det omfang som framkommer av semesterplaner.
Det gis gradert karakter (A-F)

Hjemmeeksamen:

Studenten skriver en individuell hjemmebesvarelse etter samme mal som arbeidskrav 1 og 2. Det gis gradert karakter (A-F)

Eksamen:
Studiet avsluttes med en individuell 6 timers skriftlig eksamen (som innbefatter alle temaer og hele pensum). Oppgaven er todelt. Første del består av kortsvarsoppgaver og utgjør 40% av oppgavesettet. I andre del skal studenten på bakgrunn av utdelt case utarbeide en didaktisk plan.
Det gis gradert karakter. (A - F)

Sluttevaluering.
Arbeidskrav 1og 2 må være vurdert til bestått.
Evaluering 1. semester gradert karakter 30%

Arbeidskrav 3 artikkel 2. semester gradert karakter 30%
Evaluering 2. semester gradert karakter 40%

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Hein Lindquist <hein.lindquistSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av  - 26.02.2008