Kompetanse i flerkulturelt arbeid 983FLE2000
Innhold
2. studieåret er hovedemnet Kompetanse i flerkulturelt arbeid. Hovedemnet er delt i fire delemner. De første tre delemne er hver på 5 studiepoeng, mens prosjektarbeidet med fordypningsoppgave i det siste semesteret er på 15 studiepoeng.
Delemne 1 (5 studiepoeng):
Tverrkulturell kommunikasjon
Studentene skal utvikle kunnskap og forståelse om viktige forutsetninger i kommunikasjon mellom mennesker fra ulike kulturelle sammenhenger. Det vil være sentralt at studentene utvikler kunnskap og bevissthet om hvilke faktorer som åpner eller lukker mulighetene for kommunikasjon. En sentral utfordring i studiet er at studentene skal øve seg i å forholde seg til ulik grad av kompleksitet. Undervisningen har som mål å vise hvordan tegn og symboler skaper mening og betydning i ulike kulturelle kontekster.
Delemne 2 (5 studiepoeng):
Oppvekst og livsløp
Studentene skal tilegne seg kunnskap og forståelse om sosialiseringsbetingelser i innvandrerfamilien. Det vil særlig bli fokusert på barns og unges oppvekstvilkår. Likeledes om oppdragelsesformer og familiemønstre i ulike kulturer. Foreldrenes oppdragelse er ofte preget av hjemlandets normer og verdier, noe som kan komme i konflikt med oppdragelsesideologier i majoritetssamfunnet. Innvandrerbarn vil ofte opparbeide seg kompetanse til å mestre norsk språk og atferdskoder hurtigere enn foreldrene. Dette kan skape problemer med roller og tradisjonelle autoritetsforhold på hjemmebane. Det vil i undervisningen bli lagt vekt på sosialt arbeid med etniske minoriteter, og spesielt de enslige mindreårige asylsøeres situasjon. I forhold til arbeid med utsatte barn med minoritetsbakgrunn og deres behov, er det viktig å sette omsorgsarbeidet og hensynet til hva som er ”barnets beste” inn i et sosiokulturelt perspektiv. Dette innebærer at det sosiale arbeidet med denne gruppen barn og unge verken skal være preget av en essensialisering av kulturell bakgrunn, eller at behovet for en trygg oppvekst skal anses som universell og dermed uavhengig av kulturelle forhold.
Delemne 3 (5 studiepoeng):
Utvikling av flerkulturell kompetanse
Studentene skal tilegne seg kunnskap og forståelse om hvordan profesjonskunnskap er påvirket av ulike virkelighets- og kunnskapssyn. Videre vil studentene måtte bearbeide kunnskap om sentrale begreper til egen forståelse, slik at det gir grunnlag til å fordype seg innenfor spesifikke problemstillinger. Studentene skal ha forståelse for hvordan den enkelte utvikler og omformer generell teoretisk kunnskap til kompetanse i praktisk utøvelse. Gjennom refleksjon i forhold til ulike kontekster skal studentene integrere sin kompetanse på grunnlag av kunnskaper, holdninger og ferdigheter i forhold til flerkulturelle prosesser og fenomener.
Del A:Flerkulturell pedagogikk
I den fagspesifikke delen i migrasjonspedagogikk skal studentene utvikle en helhetlig og vitenskapelig flerkulturell pedagogisk forståelsesramme der sosialisering som teori og praksis framstår som det integrerende begrepsapparat og omdreiningspunkt for de forskjellige fagområdene innenfor det migrasjonspedagogiske fagfeltet. Med utgangspunkt i en identifisering av det migrasjonspedagogiske praksisfeltet og arenaer for den migrasjonspedagogisk yrkesutøvelse, vil det bli fokusert på aktuelle problemstillinger relatert til sosialisering, språk og kultur samt didaktiske anliggender relatert til flerkulturell undervisning.
Del B:Psykososialt arbeid
I den fagspesifikke delen i psykososialt arbeid vil det bli spesielt lagt vekt på tilnærminger som mestring og recilience, som innebærer å styrke menneskers iboende kompetanse og sosiale nettverk. En viktig dimensjon i psykososialt arbeid er å utvikle forståelse for det å leve i eksil og i forhold til faser og brudd. Betydningen av status, rolle, kjønn og klasse vil også bli utdypet. Videre vil begreper om sorg, krise og ensomhet stå sentralt. Som en viktig forutsetning for samhandling i psykososialt arbeid vil empatibegrepet stå sentralt, særlig med tanke på deutfordringer som møte med "fremmedhet" innebærer. Et element innenfor dette vil være hvordan en i tilrettelegging av yrkesrollen kan gi rom for konflikthåndtering og ulike måter å mekle eller forhandle på.
Delemne 4 (15 studiepoeng):
Prosjektarbeid i flerkulturelt arbeid
I denne delen av studiet inngår et større prosjektarbeid som er knyttet til flerkulturelt arbeid. Prosjektet skal fortrinnsvis utføres som et gruppearbeid, men det er anledning til å søke om å skrive individuelle oppgaver. Prosjektarbeid og forskningsmetode tar utgangspunkt i studentenes kunnskap om og erfaring fra prosjekt. Problemformulering, datainnhenting, analyse og rapportskriving, evalueringsmetoder og aksjonsforskning vil også bli tatt opp.
Prosjektgruppene får mulighet til å legge fram sitt arbeid for klassen, og på den måten få reaksjoner fra medstudenter og lærere. Denne arbeidsformen vil gi innsikt i flerkulturelle spørsmål, samtidig som den øver opp studentenes evne til kritisk refleksjon og konstruktive tilbakemeldinger. Hver prosjektgruppe får oppnevnt en veileder. Veileder skal godkjenne problemstillingen studentene arbeider med. Prosjektarbeidet skal som hovedregel være et gruppearbeid med maksimalt fem gruppedeltakere . Som en del av prosjektarbeid skal man selv gjøre en undersøkelse med innsamling av data hvor man får erfaring med anvendelse av metode.
Kriterier for godkjenning av prosjektoppgaven i 4. semester
I prosjektoppgaven må studentene drøfte problemstillingen, vise kunnskaper, innsikt og selvstendighet i behandlingen av stoffet. Problemstillingen må være relevant i forhold til utdanningens målsetting og innhold. I henhold til intensjoner nevnt ovenfor, skal studenter gjennom sin framstilling vise evne til kritisk refleksjon. Det vil her bli lagt vekt selvstendighet i å framstille stoffet. Litteratur anvendt i oppgaven må være faglig holdbar. Oppgaven må være pensumrelatert. Konklusjoner trekkes på grunnlag av faglig holdbare standpunkter.
Oppgavens struktur skal være i henhold til generelle krav til oppgave og rapportskriving (HIT-mal), og vise god logisk sammenheng mellom ulike elementer i besvarelsen. Omfanget på prosjektrapporten vil være ca. 20-25 sider . Prosjektarbeidet består av to deler; a) prosjektskisse og litteraturstudier som skal innleveres for godkjenning innen ca. 1. februar og b) prosjektrapporten skal innleveres innen ca.1. mai i det siste semesteret.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Kjetil Tømmer <Kjetil.TommerSPAMFILTER@hit.no> - 28.07.2008