Sørlige Afrikakunnskap 2739
Læringsmål
Emnet skal gi innsikt i samfunnsvitenskapelige perspektiver på kultur og samfunn i Sørlige, samt i relevante metoder.
Innhold
Emnet gir en grunnleggende innføring i Sørlige Afrikas historie og økonomisk utvikling. Emnet gir også kunnskap om samfunn og kulturer i dagens Sørlige Afrika, med fokus på SSør-Afrika. Forståelse av hvordan verdier, verdensbilde og holdninger påvirker alle sider ved sosialt liv og arbeidsrelasjoner i en kultur vektlegges. Emnet handler om sentrale sørafrikanske kulturelle og samfunnsmessige forhold og hvordan disse forholdene er relevante i forhold til prosjektarbeid i ulike deler av Sørlige Afrika.
Studentene skal i løpet av kurset gjennomføre et minifeltarbeid på Sør-Afrika.
PENSUM
Bøker
Dahl, Øyvind (2001) Møter mellom mennesker. Interkulturell kommunikasjon. Gyldendal Akademisk, Oslo. ISBN 9788200453680
Simensen, Jarle (2004), Afrikas Historie. Cappelen, Oslo. ISBN 9788202234980
Kompendium
Barth, F. (2006): ”Sosialantropologi som fag, som opplevelse, som opplevelsessport” i Vi mennesker. Fra en antropologs reiser, Gyldendal Oslo.
Eriksen, T. H. (1998) kap. 2: ”Forskningsprosessen: Hvorfor tror vi at vi vet noe” i Små Steder. Store spørsmål, Universitetsforlaget, Oslo.
Organisering
Undervisningen vil dels bestå av forelesninger, feltarbeid og seminarer. Undervisningen omhandler introduksjon om sørafrikansk historie og økonomisk utvikling og dagens samfunn og kultur i Sørt-Afrika. Halvveis i studiet foretar studentene en ukes minifeltarbeid med påfølgende innlevering av feltrapport på 2000 – 2800 ord. Studentene vil få tilrettelagt metodeundervisning forut for feltarbeidet og veiledning i løpet av, og i etterkant av, selve feltarbeidet.
Studentene må regne med stor egeninnsats og aktiv deltakelse i undervisningen.
Vurderingsformer
Det er obligatorisk for studentene å gjennomføre minifeltarbeidet og å delta aktivt på seminarer og følge forelesninger. For å kunne gå opp til slutteksamen i emnet må den enkelte student levere en avsluttende feltrapport. Innleveringen må være bestått for at kandidaten skal kunne avlegge slutteksamen. Innleveringen vurderes av faglærer.
Feltrapporten som blir levert etter gjennomført feltarbeid teller 40% av sluttkarakteren. Slutteksamen på 4 timer teller 60% av samlet karakter for emnet. Graderte karakterer fra A til F, der E er laveste ståkarakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Birgit Norendal <Birgit.NorendalSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 09.10.2009