Kulturbasert entreprenørskap xxxx

Læringsmål

Emnemodulen skal belyse forholdet mellom kultur, entreprenørskap og næringsutvikling fra en kulturanalytisk, sosiologisk og økonomifaglig synsvinkel. Studentene skal skaffe seg kunnskap og forståelse om disse forholdene gjennom forelesninger, essayskriving og lesning av relevant faglitteratur. Emnet vil kombinere overordnete perspektiver på endringer i kultur- og næringsliv i det seinmoderne samfunnet med nærstudier av ulike kategorier kulturentreprenører. En vil stimulere studentene til en analytisk og kritisk reflekterende holdning til emnet. – Modulen gir grunnlag for seinere å ta emnemodul B: Praktisk forretningsutvikling.

Innhold

Emnet tar opp til drøfting ulike kultur- og samfunnsvitenskapelige perspektiver på forholdet mellom kultur, entreprenørskap og næringsutvikling. En drøfter ulike teorier om entreprenørskap generelt. Entreprenørskap og næringsutvikling ses i et endringsperspektiv, med vekt på teorier om modernisering og seinmoderne endringstendenser. Den økte fokuseringen innenfor kulturliv, politikk, undervisning og næringsutvikling på entreprenørskap, kreativitet, kulturbasert næringsutvikling og opplevelsesøkonomi analyseres både fra en kulturanalytisk, samfunnsvitenskapelig og økonomifaglig synsvinkel. Søkelyset rettes mot ulike ”casestudier” av kulturelt entreprenørskap. En drøfter analytiske og metodiske problemer knyttet til teorier og forskning om ”kulturens økonomiske betydning”.

Studentene skal på bakgrunn av forelesningsrekken og relevant litteratur skrive et essay (en skriftlig oppgave), hvor de tar opp sentrale problemstillinger knyttet til kulturelt entreprenørskap, kreative næringer, kreative industrier, opplevelsesøkonomi med mer. Studentene velger selv tema etter eget ønske, men tema og problemstilling for essayet må være godkjent av faglærer i god tid før arbeidet påbegynnes. Arbeidet med essayet skal avspeile forholdet mellom praksis og teori, og det skal ta utgangspunkt i refleksjoner, observasjoner og/eller samtaler med mennesker som jobber innen virksomheter som kan gi perspektiver på kulturelt entreprenørskap og/eller kulturbasert næringsutvikling.

Organisering

Forelesninger og gruppearbeid med veiledning. Det må påregnes betydelig egeninnsats mellom forelesningene/samlingene.

Vurderingsformer

Skriftlig individuell eksamen, 4 timer, teller 50 %, innlevert essay teller 50 %.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Bergit Grivi <Bergit.GriviSPAMFILTER@hit.no> - 16.06.2009