928 Drama 1
Innledning
Drama er et estetisk fag og et kunst- og kulturfag. Å studere drama i lærerutdanningen vil si å tilegne seg faglig kompetanse i ulike former for dramatisk fiksjon og spill med tanke på å legge til rette for drama- og teateraktiviteter med barn og unge. Drama er skolens teaterfag, men samtidig tilbyr dramapedagogikken skapende læringsaktiviteter som kan brukes i andre fag.
Å være lærer i drama vil si at man bruker sin faglige kompetanse med henblikk på måloppnåelse innenfor dramaestetiske uttrykk. I grunnskolen knyttes dette til skolens fag, tema- eller prosjektarbeid.
Målgruppe og opptakskrav
Drama inngår som obligatorisk fag i Faglærerutdanning i praktiske og estetiske fag (PELU) og er valgfag i allmennlærerutdanningen (ALU). Studiet er også åpent for andre som ønsker 30 studiepoeng drama i sin fagkrets. Faget egner seg for lærere som ønsker å arbeide med utforskende drama i skolen, drama som uttrykksform og metode i undervisning og formidling.
Drama er også aktuelt for kulturskolelærere, kulturarbeidere og andre som ønsker å arbeide med og studere uttrykksformer som bygger på spill og agering.
Det stilles krav om generell studiekompetanse.
Mål for studieprogrammet
Studentene skal utvikle kunnskap om hvordan lek og teaterkunst kan forenes i dramapedagogikken. I studiet vektlegges derfor oppøving av egen kompetanse i ulike former for dramatiske uttrykk, samt kunstpedagogisk bruk av både teatrets og lekens uttrykksformer.
Se for øvrig emneplan.
Videre studiemuligheter
Drama 1 (30 stp) kan tas som som emne parallelt med emnet Drama 2 (30 stp) i studieprogrammet Drama årsstudium. Tilsammen gir dette 60 stp drama. Årsstudiet gir grunnlag for videre studier i faget på drama-3 nivå, eller det kan inngå i en bachelorgrad.
Dette kan gi grunnlag for masterstudium i drama.
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Obligatorisk emne
|
Studiet har fokus på to delemner: Grunnleggende innføring i drama og teater og Barn, drama og teater
Studiepoengene er fordelt likt mellom delemnene tilsvarende 15 studiepoeng på hver.
Se ellers emneplanen
Arbeids- og læringsformer
Se emneplan
Forholdet mellom teori/praksis
Se emneplan
Vurderingsformer
Se emneplan
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Ingvild Birkeland <Ingvild.BirkelandSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 30.05.2009