Naturfag 2 - Humanbiologi, kjemi, miljø, verdensrommet, vær og klima NAT 503

Læringsmål

Etter fullført naturfag 5. - 10. er sentrale mål at studenten:

- kan videreutvikle elevenes sansing, oppdagerglede og undring knyttet opp mot målområdet forskerspiren.

- kan tilrettelegge for læring som fremmer elevenes naturglede, kunnskap og engasjement for miljøet.

- kan ta utgangspunkt i elevenes hverdagserfaringer i planlegging av undervisning og bruke nære og lokale læringsarenaer på en slik måte at fagstoffet konkretiseres.

- kan planlegge, gjennomføre og vurdere naturfagsundervisning på ulike trinn fra 5. til 10. klasse.

I naturfag 5. - 10. vektlegges muntlig framlegg, argumentasjon, lesing og tolking av naturfaglige tekster og skriftlige rapporter fra feltarbeid og eksperimenter. Regning brukes for å registrere og utarbeide resultater fra egne målinger og til å lage tabeller og diagrammer med naturfaglig innhold. Digitale ferdigheter i naturfag knyttes til eksperimenter og feltarbeid, formidling og kommunikasjon og visualisering.

Læringsmål etter naturfag NAT 503:

Humanbiologi: De viktigste organsystemene i kroppen. Fosterutvikling og fødsel, ernæring, helse og livsstil. Seksualitet, seksuelt overførbare sykdommer, rus og rusmidler. Studentene skal ha kjennskap til organsystemene. De skal kjenne til helse, livsstilsykdommer og virkning av rusmidler. Studentene skal ha kunnskap om pubertet, seksualitet og helsemessige tema knyttet til dette.

Kjemi: Grunnleggende kjemi med spesiell vekt på kjemiske reaksjoner, organisk kjemi og forsøk på laboratoriet. Studentene skal ha kunnskap om enkle kjemiske reaksjoner. De skal kunne regler for navnsetting av stoffer og gjøre rede for grunnleggende oppbygning og egenskaper til organiske stoffer. De skal kunne planlegge og gjennomføre kjemiske forsøk.

Verdensrommet: Jorda, solsystemet og universet. Studentene skal ha kunnskap om jorda og solsystemet. De skal kjenne til utviklingen av universet.

Vær og klima: Værsystemer og hvordan de påvirker naturen og samfunnet i Norge. Studentene skal ha kunnskap om de store værsystemene og deres betydning for vær og klima i Norge. Studentene skal ha kjennskap til atmosfæren med temperatur, nedbør, vind, lavtrykk og høytrykk.

Miljø: Global oppvarming, avfall og andre miljøutfordringer. Studentene skal ha kunnskaper om global oppvarming, avfallsproblematikk og stoffers innvirkning på miljøet.

Organisering

Arbeidsformene veksler mellom forelesning, veiledning, praktiske oppgaver individuelt og i gruppe og skriftlige oppgaver. Det er obligatorisk frammøteplikt under praktiske oppgaver.

Undervisning med obligatorisk frammøteplikt blir oppgitt i semesterplanene ved starten av hvert semester.

Arbeidskrav

Kjemi: 1 oppgave

Verdensrommet/Vær og klima: 1 oppgave

Arbeidskravene vil bli definert nærmere i semesterplanen.

Vurderingsformer

Oppgaver vurderes til godkjent/ikke godkjent.

Skriftlig eksamen med gradert karakter.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Liv Fagertun <Liv.FagertunSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ian Hector Harkness - 12.08.2011