Spesialpedagogikk påbygging 2 30SPESP2
Læringsmål
Innledning
Det spesialpedagogiske arbeidsområdet er og vil bli et sentralt arbeidsfelt i den inkluderende barnehage og skole, og andre lærings- og omsorgstilbud. Dette studiet vil først og fremst rette seg mot arbeid med barn og ungdom.
Spesialpedagogikk som fagfelt har utviklet seg til å bli et fag som har fokus på interaksjonen mellom individets læring og utvikling gjennom aktiviteter i sosiale kontekster. Kjennskap og kunnskap om barn og unges ulike forutsetninger og læringsmiljøet betydning er vesentlig for all pedagogisk virksomhet. Studiet forankres i et sosial-kognitivt og sosiokulturelt perspektiv på læring. I dette faget vil vi særlig rette fokus mot pedagogens rolle i arbeidet med barn innenfor de vanskeområdene som de tre modulene representerer.
Målet for studiet er å videreutvikle studentenes kunnskap og evne til refleksjon knyttet til funksjons- og lærevansker som disse modulene representerer sett i et interaksjonsperspektiv. Målsettingen er at studenten skal utvikle sin fagkompetanse, didaktiske kompetanse, sosiale kompetanse, endrings- og utviklingskompetanse, samt yrkesetiske kompetanse. Dette innebærer at studenten skal tilegne seg nye kunnskaper, nye ferdigheter og utvikle holdninger i faget.
Studenten skal kunne:
- Gjøre rede for vanskeområdene som de tre modulene representerer og hvilken betydning læringsmiljøet har for barn og unge som står i fare for å utvikle eller har disse vanskene.
- Gjøre rede for ulike typer kartleggings- og observasjonsmetoder. Kunne operasjonalisere og reflektere over hvordan disse kan anvendes i praksis.
- Gjøre rede for relasjoners betydning i læringsarbeidet og kjenne de faktorene som fremmer godt samarbeid med barnet/den unge, foresatte og profesjonelle instanser.
- Gjøre rede for et sosial-kognitivt og sosiokulturelt læringsperspektiv og kunne operasjonalisere dette gjennom drøfting av kartleggingsmetoder og aktuelle tiltak.
- Gjøre rede for lovgrunnlaget, regelverket og saksbehandlingsprosedyrer for spesialpedagogisk virksomhet.
Innhold
Tre moduler à 10 studiepoeng som kan taes enkeltvis og uavhengig av hverandre:
- Sosiale og emosjonelle lærevansker (Modul 1)
- Språk-, lese og skrivevansker (Modul 2)
- Migrasjonsrelaterte lærevansker (Modul 3)
Modul 1: Sosiale- og emosjonelle lærevansker (10 studiepoeng)
Målsetting
Målet er å utvikle forståelse og kunnskap om teoretiske og empiriske tilnærminger til hvordan sosiale- og emosjonelle lærevansker kan forklares, forebygges og reduseres i barnehage og skole.
Innhold
- Tilnærminger til sosiale- og emosjonelle lærevansker
- Tilknytningens betydning
- Risiko- og beskyttelsesfaktorer
- Virksomme tiltaksmodeller
Litteratur
Ca 700 s.
Arbeidsformer
Arbeids- og læringsformene i studiet vil veksle mellom samlinger med forelesninger/seminar, nettbaserte diskusjoner og individuelt arbeid med bla en obligatorisk arbeidsoppgave, der et muntlig framlegg kan inngå. Semesterplan vil angi nærmere omfang av obligatoriske komponenter.
Modul 2: Språk-, lese- og skrivevansker (10 studiepoeng)
Målsetting
Målet er å utvikle forståelse og kunnskap om teoretiske og empiriske tilnærminger til hvordan språk-, lese-, og skrivevansker kan forklares, forebygges og avhjelpes i barnehage og skole.
Innhold
- Tilnærminger til språkvansker og læring
- Tilnærminger til lese- og skrivevansker
- Spesifikke språk-, lese- og skrivevansker
- Risiko- og beskyttelsesfaktorer
- Forebyggende og evidensbaserte tiltak
Litteratur
Ca 700 sider
Arbeidsformer
Arbeids- og læringsformene i studiet vil veksle mellom samlinger med forelesninger/seminar, nettbaserte diskusjoner og individuelt arbeid med bla en obligatorisk arbeidsoppgave, der et muntlig framlegg kan inngå. Semesterplan vil angi nærmere omfang av obligatoriske komponenter.
Modul 3: Migrasjonsrelaterte lærevansker (10 studiepoeng)
Målsetting
Målet er å utvikle forståelse og kunnskap om teoretiske og empiriske tilnærminger til hvordan migrasjonsrelaterte lærevansker kan forklares, forebygges og avhjelpes i barnehage og skole.
Innhold
- Tilnærminger til migrasjonsrelaterte lærevansker
- Kriser og traumer
- Tospråklighet, morsmål og andrespråk
- Samarbeid med foreldre
- Forebyggende og evidensbaserte tiltak
Litteratur
Ca 700 sider
Arbeidsformer
Arbeids- og læringsformene i studiet vil veksle mellom samlinger med forelesninger/seminar, nettbaserte diskusjoner og individuelt arbeid med bla en obligatorisk arbeidsoppgave, der et muntlig framlegg kan inngå. Semesterplan vil angi nærmere omfang av obligatoriske komponenter
Organisering
Studiet organiseres som delvis nettbasert med 2-3 samlinger per modul.
Undervisning og læring foregår
- via klasserom på nett
- på fysiske samlinger
- ved selvstudium
Det gis obligatoriske oppgaver innenfor hver modu med nærmere beskrivelse i semesterplanenl.
Mye av kommunikasjonen mellom student og faglærer skjer via nettet. Studentene oppfordres til å holde kontakt og kommunisere med hverandre på nettet. Det er derfor helt nødvendig at studenten har tilgang til datamaskin med tilkobling til internett.
Vurderingsformer
Det arrangeres eksamen etter hver modul. *) Se også alternativ vurdering for 30 stp – nedenfor
Eksamen kan avlegges når de obligatoriske kravene som er utdypet i semesterplanen er godkjent/vurdert til bestått.
Eksamen består av en skriftlig individuell prøve knyttet til oppgitt emne med utgangspunkt i et gitt kasus.
Det vil foreligge retningslinjer som gir nærmere beskrivelse av innholdet i eksamens-oppgavene for de enkelte emnene.
Den skriftlige prøven er på 4 timer.
Det gis graderte tallkarakterer fra A til F for hver modul, der A er høyeste karakter og E er laveste ståkarakter. F er ikke bestått.
*) Alternativ vurderingsform ved 30 stp:
Arbeidskrav 1 og 2: Faglige, didaktiske casedrøftinger i basisgruppe.
Vurderes til bestått/ikke bestått.
Arbeidskrav 3: Fagartikkel
Vurderes til bestått/ikke bestått.
Alle arbeidskravene må være bestått før man kan gå opp til avsluttende prøve.
Sluttevaluering i 2. semester:
Skriftlig 6 timers prøve, som innbefatter alle temaer og hele pensum. Gis gradert karakter. Vektes 100 % av sluttkarakter.
Hvilken vurderingsform som skal benyttes må avtales/avklares ved studiestart, evt. så tidlig som mulig etter oppstart.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Tone Marit Tesdal <Tone.M.TesdalSPAMFILTER@hit.no>,Anne Grethe M. Lauritzen <Anne.G.LauritzenSPAMFILTER@hit.no>,Helge Røys <helge.roysSPAMFILTER@hit.no> - 01.03.2011