Veiledning, profesjon og organisasjon 15VEILPO

Læringsmål

Studentene skal etter å ha fått bestått studiet vise kompetanse i det å støtte nyutdannede og studenter i egen læring og være bevisst egen rolle når det gjelder det å delta i organisasjonsutviklingsprosesser på egen arbeidsplass. Studentene skal vise at de har kunnskap om profesjonsutvikling og profesjonsidentitet knyttet til overgangsfasen mellom utdanning og yrke. Kunne veilede nyutdannede lærere og studenter enkeltvis og i gruppe med sikte på å støtte læringsprosesser hos individer og i organisasjoner. Studentene skal ha innsikt i relevante etiske problemstillinger innen veiledningsfeltet.

Innhold

  • Veiledning i lys av læringsteorier
  • Forskning knytta til veiledning av nyutdannede i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv
  • Profesjonsidentitet og deltakelse i profesjonelle læringsfellesskap
  • Videreføring av kommunikasjon og samspill
  • Veiledning som verktøy for kollektive læringsprosesser i organisasjoner som barnehage og skole
  • Etikk

Organisering

Emnet vil bli organisert med studiesamlinger og mellomperioder. Emnet er utpreget deltakeraktivt både på studiesamlinger og i mellomperioder. Læringsformene på studiesamlingene veksler mellom forelesninger, gruppearbeid og veiledning. Gruppeveiledning vektlegges, men det gjennomføres også individuell veiledning. Veiledning på egen arbeidsplass er et praksiselement, gjerne knyttet til et utviklingsarbeid. Semesterplanen presiserer form for et eventuelt utviklingsarbeid. Læringsformene i mellomperiodene veksler mellom gjennomførte veiledninger med nyutdannede lærere eller kolleger på egen arbeidsplass, deltakelse i nettverksgrupper og deltakelse i metaveiledning gitt av lærerne på studiet..

Praksis:

Praksis vil bestå av følgende elementer:

  • Lede både individuell og gruppeveiledning fortrinnsvis med nyutdannede førskolelærere og lærere, men også kolleger på egen arbeidsplass der veilederen ikke har ansvar for nyutdannede.
  • Deltakelse i nettverksgrupper med gruppeveiledning og arbeid med studiets arbeidskrav

Vurderingsformer

Arbeidskrav:

  • Det er obligatorisk deltakelse på studiesamlingene, i nettverksgruppene og i veiledningsøvelsene. Deltakelsen skal være på minst 80% for å kunne melde seg opp til eksamen.
  • Studentene skal lede minst 4 veiledningsforløp i løpet av studieperioden. Veiledningsforløpene skal dokumenteres med 2 logger etter gitte kriterier.
  • Nettverksgruppen skal sammen ha et framlegg for klassen der nettverksgruppens erfaringer fra eget veiledningsarbeid legges fram og drøftes opp mot relevant teori.

Arbeidskrav skal være gjennomført innen fastsatt frist gitt i semesterplanen og må godkjennes av faglærer før studenten kan fremstille seg til eksamen.

Vurdering:

  • Studentene skal utarbeide en skriftlig fagtekst på 4000 ord i form av en hjemmeoppgave. Teksten skal bygge på egne erfaringer studentene har gjort med veiledningsarbeidet i løpet av studietiden. Det åpnes for at fagteksten kan leveres som gruppeoppgave.

Besvarelsen vurderes med gradert karakter fra A til F der A er beste beståtte karakter, E er dårligste karakter, og F innebærer Ikke bestått. Frist for innlevering settes i semesterplanen. Studentene får veiledning på problemstillingen.

Evaluering av emnet:

Emnet vil bli evaluert av studentene midtveis og ved slutten av emnet. Barnehage- og skoleeiere vil også delta i evalueringen når emnet er avsluttet.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Gry Hjortdal <Gry.HjortdalSPAMFILTER@hit.no>,Helge Røys <helge.roysSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Helge Røys - 27.02.2011