978 Tverrfaglig veiledning 1. samlingsbasert
Innledning
Studiet henvender seg til personer som er ansatt innen helse- og sosialsektoren, barnehage og skole og annen offentlig eller privat virksomhet. Tverrfaglig veiledning kan være med på å bidra til å styrke den enkelte profesjonsutøvers yrkesfaglige kompetanse. Det er et studium for deg som ønsker å få innsikt i og forståelse for hvordan tverrfaglige perpektiver innenfor veiledningfeltet kan påvirke mål, innhold, og arbeidsmåter i i ulike former for tverrfaglig arbeid.
Målgruppe og opptakskrav
Dette er et studie som er instituttoverskridende ved Høgskolen i Telemark siden både institutt for Helse og Sosialfag og Institutt for Pedagogikk har fag-og undervisningsansvar. Studiets målgruppe er personer som ønsker å utvikle sin kompetanse innen yrkesfaglig veiledning. Å være veileder i et profesjonsyrke er et krevende ansvar. Veiledning som fagfelt er ikke stort i Norge og det er derfor viktig at fagfeltet henter samarbeider og henter inspirasjon av hverandre. Studiet kan være aktuelt for ansatte som har veiledningsansvar i arbeidet eller personer som ønsker en karriere innen veiledningsfeltet. Opptakskrav er bachelorutdanning eller tilsvarende på universitets og høgskolenivå. I tillegg kreves minst ett års relevant yrkespraksis etter endt utdanning.
Mål for studieprogrammet
Hensikt med studiet er å utvikle et felles tverrfaglig fokus på veiledning, uavhengig av hvilket yrke og profesjon studentene er en del av.
Læringsutbytte
Etter 30 studiepoeng fullført i studiet Tverrfaglig veiledning skal kandidaten ha følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.
Kunnskap
Kandidaten skal
- Kunne drøfte egen veiledningskompetanse ut i fra ulike teoretiske tilnærminger og begrunne valg av strategier og valg av ulike verktøy i en veiledningssamtale.
- Ha bred kunnskap om hvordan veiledning ut fra et tverrfaglig perspektiv kan bidra til utvikling av profesjonskompetanse.
Ferdigheter
Kandidaten skal
- Kunne identifisere og diskutere etiske utfordringer i veiledning og vise evne til å analysere og reflektere rundt egen utvikling som veileder.
- Kunne utveksle yrkes- og veiledningsfaglige synspunkter og erfaringer med andre yrkesgrupper som representerer ulike profesjoner.
Generell kompetanse
Kandidaten skal
- Kunne identifisere og diskutere etiske utfordringer i veiledning og vise evne til å analysere og reflektere rundt egen utvikling som veileder.
- Kunne utveksle yrkes- og veiledningsfaglige synspunkter og erfaringer med andre yrkesgrupper som representerer ulike profesjoner.
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Obligatorisk emne
|
Studiet er bygd opp med emnene praktisk veiledning og veiledning i tverrfaglige perspektiver hver â 15 studiepoeng. Disse utgjør tilsammen 30 studiepoeng i tverrfaglig veiledning. Studiet er bygd opp med obligatorisk fremmøte på samlinger på høgskolen og arbeid i nettverksgrupper mellom samlingene,som også er obligatorisk. Antall samlinger i nettverksgrupper tilsvarer ca. 60 timer.
Internasjonalisering
Studiet må sees i sammenheng med Høgskolen i Telemark sine strategier for internasjonalisering.
Arbeids- og læringsformer
Studiet er organisert med studiesamlinger og mellomperioder. Arbeidsformene veksler mellom forelesing, seminar, veiledning og observasjon på studiesamlingene. Studiet vektlegger både individuell- og gruppeveiledning. Observasjon av og tilbakemelding på studentenes veiledning er et sentralt praksiselement i studiet.Studentene møtes i nettverksgrupper i mellomperiodene. Semesterplanen presiserer antall møter. Det er obligatorisk oppmøte til studiesamlingene og nettverksgruppene. Studiet er utpreget deltakeraktivt både på studiesamlinger og i mellomperioder.
Forholdet mellom teori/praksis
Studiets hovedfokus er veiledning mellom og med ulike yrkergrupper. Studiet består av veiledning som er relatert til teori. Studiet har praksiselementer, der studentene planlegger, gjennomfører og vurderer egen veiledning. Studentene skal behandle relevante teoretiske spørsmål ut fra de virkeområder og yrkesfunksjoner som studentene representerer. Studentene må selv etablere et yrkesfaglig veiledningsforhold utover samlingene tidlig i studiet, og de må ha tilgang til veiledningssituasjoner i eget yrke, primært med egne kolleger i hele studieperioden.
Vurderingsformer
Det er knyttet arbeidskrav og ulike vurderingsformer til studiet. Arbeidskravene må være utført innen fastsatt frist og godkjent av faglærer før studenten kan fremstille seg til eksamen. Se emnebeskrivelsene for mer informasjon.
Skikkethet
Studiet må sees i sammenheng med Høgskolen i Telemark sine prosedyrer for skikkethetsvurdering av studenter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Gry Hjortdal <Gry.HjortdalSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Jorunn Halvorsen - 25.01.2012