959 Digital bildeskaping og visuell kommunikasjon
Innledning
Digital bildebeskaping omfatter et vidt spekter av ulike kunnskaps- og erfaringsområder. Nåtidens visuelle kommunikasjon er i økende grad av digital karakter i en eller annen form eller delprosess, fra avsender til mottaker. Kunnskap om visuell kommunikasjon og bruken av denne, er i dag naturlig innenfor mange ulike fagområder, og grunnleggende kompetanse innenfor emnet er blitt nødvendig innenfor kommunikative- og visuelt skapende fag.
Studieplanen bygger på fellesmålene for kunst og håndverk i rammeplan for Faglærerutdanning i formgiving, kunst og håndverk fastsatt av Utdannings- og forskningsdepartementet 3. april 2003. Fordypningsstudiet profilerer faglærerstudentenes utdanning.
Målgruppe og opptakskrav
Studieenheten er i første rekke tenkt som en faglig fordypning i den 3-årige bachelorutdanningen Faglærer i formgiving, kunst og håndverk, eller som et 4. studieår i den samme utdanningen. Studiet inngår også som 3. år i Visuelle kunstfag og design, bachelor, men da uten fagdidaktikk. Det kan også tas som et frittstående påbyggingstudium.
Opptakskrav er minimum 60 stp formgiving, kunst og håndverk eller tilsvarende på høgskolenivå. Realkompetanse kan i enkelte tilfeller vurderes.
Studiet er et fordypningssstudie, og tar utgangspunkt i at studenten har en viss grunnkompetanse innen materialområdet. Her forutsettes det at studenten har grunnleggende IKT-kompetanse. Dette innebærer minimum tilsvarende IKT-faglig innhold som er integrert i grunnutdanningen (15 studiepoeng).
Mål for studieprogrammet
Gjennom utdanningen skal kandidaten
- utvikle en generell forståelse (en faglig plattform) innen fagområdet, se sammenhenger og muligheter i forhold til kreativ skapende aktivitet og formidling.
- tilegne seg kunnskap om visuell kommunikasjon og bruken av denne
Læringsutbytte
Kandidaten
- har kyndighet i bruk av informasjonsteknologi innenfor fagområdet
- har estetiske og visuelt kommunikative evner og bli bevisst eget ståsted og utviklingspotensial
- har tilegne seg innsikt i aktuell maskin- og programvare både med tanke på oppgaver innenfor kunstfaglig aktivitet, formidling, samt utvikle en kritisk og vurderende holdning til IKT
- har utvikle evne til å reflektere over de konsekvenser bruk av IKT kan ha for arbeid innenfor de visuelt skapende fagområdene
- har tilegnet seg grunnleggende forståelse og kunnskap om utviklingen og bruken av teknologi innenfor visuelt skapende virksomhet
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Digital bildeskaping
|
Studiet er delt inn i 6 emner. Flere av emnene bygger på hverandre teknisk såvel som faglig, og kan ikke tas som selvstendige emner utenfor studieprogrammet. Emnene skal evalueres og godkjennes før studenten kan gjennomføre det siste emnet i studieprogrammet, avsluttende prosjekt/bacheloroppgave.
1. Idé, teknikk, illustrasjon |
15 studiepoeng |
2. Det tredimensjonale bilde |
10 studiepoeng |
3. Vitenskapsteori, FoU |
5 studiepoeng |
4. Det levende bilde og det interaktive bilde |
10 studiepoeng |
5. Fag- eller yrkesdidaktisk praksis |
5 studiepoeng |
6. Avsluttende prosjekt/bacheloroppgave |
15 studiepoeng |
Sum |
60 studiepoeng |
Emnene fordeler seg med 30 stp i løpet av høstsemesteret og 30 stp i løpet av vårsemesteret.Faginnhold, prosjekter, oppgaver kan behandles gjennom flere emner. Fag- og yrkesdidaktikk inngår i studieprogrammet som del av alle emner.Noe fagstoff regnes som felles for alle fordypningsstudiene. Dette formidles hovedsakelig i seminarer og/eller forelesninger. I tillegg til emnene i studieprogrammet kommer Åpen dør, Forskningsdagene og annen aktuell virksomhet.
Studieutvalg
Studentene oppnevner sitt eget studieutvalg for hele studieprogrammet. Utvalget består av 2-3 studenter som fungerer som bindeledd mellom studentene og lærerteam i forbindelse med bla planlegging og gjennomføring av undervisningen.
Bildegalleri
http://www.flickr.com/photos/hogskolen-i-telemark/collections/72157628095935352/
Internasjonalisering
Det er mulig etter avtale med faglærer, at et eller flere emner i studieprogrammet kan erstattes av tilsvarende studier i utlandet.
Arbeids- og læringsformer
I de første periodene skal studenten løse flere praktiske oppgaver knyttet til det aktuelle fagstoffet som blir presentert. Oppgavene og emnene i denne perioden bygger på hverandre med en klar progresjon emnene i mellom. Erfaringer og kunnskap i et emne er nødvendig for progresjon i neste emne. Undervisningen går parallelt med oppgaveløsning og omfatter til vanlig innføring i praktiske arbeidsmåter og veiledning så vel som teori knyttet til fagområdet. Samspillet mellom estetisk formidlende og skapende virksomhet, teori og refleksjon er en viktig og naturlig arbeidsmåte.
Prosjektarbeid, utstillingsbesøk, ekskursjoner er en del av studiet der dette er aktuelt.
Aktuelle interne/eksterne prosjekter kan i spesielle tilfeller erstatte oppgaveperioder, dersom disse blir faglig vurdert som en tilfredsstillende erstatning for en (eller flere) oppgaveperiode(r).
Forholdet mellom teori/praksis
Ca. 5 uker av studieåret er avsatt til emnet Fag- eller yrkesdidaktisk praksis. 3 uker av disse er knyttet til undervisning i videregående opplæring, folkehøgskole eller andre pedagogiske miljø. Alle studenter som ikke er i et treårig faglærerløp skal ha bedriftspraksis eller prosjektpraksis. Studenter kan søke om skolepraksis dersom det er ønskelig. Emnet Fag- eller yrkesdidaktisk praksis blir vurdert til bestått eller ikke bestått. Det forutsettes at praksisen i dette studieprogrammet omfatter opplegg der digitalbaserte verktøy blir brukt som hovedverktøy i skapende virksomhet.
Vurderingsformer
Studentene er selv ansvarlige for å holde seg orientert om oppgaver, frister, arbeidskrav m.m. Alle oppgaver må utføres og leveres inn til avtalt tid slik det angis i semesterplan/årsplan/periodeplan. Alle tidligere emner i studiet må være gjennomført og bestått for at studenten skal få ta det siste emnet bacheloroppgaven.
Emnene blir vurdert og her brukes karakterer. Det gis en karakter på en skala fra A til F, der A er høyeste og E er laveste ståkarakter. Emnet Pedagogisk eller yrkesrettet praksis og emnet Det tredimensjonale bilde blir vurdert med bestått eller ikke bestått.
Eksamen
Alle emner i studieprogrammet skal være bestått for at studenten kan få vitnemål for gjennomført studieprogram.
Alle andre emner gis en karakter på en skala fra A til F, der A er høyeste og E er laveste ståkarakter. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark. Emnene kan ha ulike former for eksamen, fra mappeinnleveringer til skriftlige prøver. (se emnebeskrivelsene)
Emnene kan ha ulike former for eksamen, alt fra mappeinnleveringer til skriftlige prøver (se emnebeskrivelsene).
Eksamen i studieprogrammet består av at alle emner skal være vurdert til minimum laveste ståkarakter. Emnekarakterene samt tittel på bacheloroppgaven påføres vitnemålet. Ved ikke fullført studieprogram gis det karakterutskrift med oversikt over de beståtte emnene.
Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Skikkethet
Studenter som tar studieprogrammet som et tredje år i faglærerutdanningen blir fortløpende skikkethetsvurdert.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Per Ola Juusola <Per.O.JuusolaSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Jostein Sandven - 05.01.2012