Mikrobiologi 4260

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

  • kjenne til de viktigste mikrobielle gruppene og sine egenskaper
  • ha kjennskap til de molekylære og genetiske grunnlag for viktige mikrobielle egenskaper
  • ha kjennskap til mikrobenes roller i sykdom, forråtnelse, næringskjeder og miljøet
  • forstå prinsippene bak mikrobiologiske kontroll, hygienetiltak forebygging av smitte
  • kunne utføre enkle mikrobiologiske vassanalysar og teste næringsmiddel for ulike stoff og kunne utføre hygienetestar
  • kunne formidle sentralt fagstoff som teoriar, problemstillingar og løysningar både skriftlig og munnleg

Innhold

Sentrale tema er:

  • mikroorganismane og sine strukturer
  • mikrobielle sykdommer
  • flått som sykdomsspreder
  • forsvar mot infeksjon, smittevern og behandling
  • hygieniske forhold om drikkevatn
  • mikrobiologiske laboratorieøvingar av matvarer og vatn
  • vekst og næring hos mikrober
  • mikrobiell genetikk

Arbeids- og læringsformer

Undervisning blir hovedsakelig i form av forelesninger men vil også inkludere seminarer hvor studentene står for innhenting og presentasjon av mindre deler av fagstoffet. Det er også et obligatorisk lab. kurs ( 4 dager) der testing av vannkvalitet, antibiotika i næringsmidlet og hygiene er sentralt. I lab. kurset er det en obligatorisk rapport med fokus på vannkvalitet.

Vurderingsformer

Det blir gitt karakterar på to delprøver: ei delprøve med fleirvalsoppgåver som tel 30% , og ei sluttprøve (4 timar) som tel 70% av endeleg eksamenskarakter. Alle delprøver må vere bestått.

Obligatorisk framføring og rapport frå laboratorieøvingane må vere bestått for å få godkjent emnet.

Det blir teke atterhald om mindre justeringar i planen.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Andrew Jenkins <andrew.jenkinsSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Ralph Ingemar Stålberg - 19.02.2013