Spesialpedagogikk 30 stp 30SPES
Læringsutbytte
Målet for studiet er å øke studentenes kunnskap og evne til refleksjon sett i forhold til nevrologisk betingede lærevansker i et interaksjonsperspektiv og psykososiale lærevansker sett i et interaksjonsperspektiv. Målsettingen er at studenten skal utvikle sin fagkompetanse, didaktiske kompetanse, sosiale kompetanse, endrings- og utviklingskompetanse, samt yrkesetiske kompetanse. Dette innebærer at studenten skal tilegne seg nye kunnskaper, nye ferdigheter og utvikle holdninger i faget.
Studenten skal kunne gjøre rede for:
- ulike nevrologiske- og psykososiale lærevansker og hvilken betydning læringsmiljøet har for barn og unge med disse vanskene.
- sentrale trekk ved sosial-kognitivt og sosiokulturelt læringsperspektiv og anvende denne teorien i faglige, didaktiske casedrøftinger og refleksjoner.
- ulike typer kartleggings- og observasjonsmetoder. Kunne operasjonalisere metodene og reflektere over hvordan disse kan anvendes i praksis.
- de utfordringer et flerkulturelt samfunn gir. Kunne vise hvordan en kan legge til rette for god læring for barn og unge med annen språklig og kulturell bakgrunn
- relasjoners betydning i læringsarbeidet og kjenne de faktorene som fremmer godt samarbeid med barnet/den unge, foresatte og profesjonelle instanser.
- innholdet i begrepene: inkludering, tilpasset opplæring (TPO) og særskilte tiltak (spesialpedagogiske tiltak) og vise hvordan en kan legge til rette for dette i et sosial-kognitivt og sosiokulturelt perspektiv.
- sentrale prinsipper ved individuell opplæringsplan (IOP) og individuell plan (IP). Vise hvordan en IOP kan være et viktig redskap i planlegging, gjennomføring og vurdering av læringsarbeidet med barn /elever i barnehage /skole.
- hvordan kunnskaper og ferdigheter om IKT kan fremme egen og andres læring og anvende denne kunnskapen i egen læringsprosess.
- og kritisk vurdere hvordan ulike læremidler, læringsformer og metoder kan brukes i det spesialpedagogiske arbeidet.
- lovgrunnlaget, regelverket og saksbehandlingsprosedyrer for spesialpedagogisk virksomhet.
Innhold
Studiet er bygget opp slik at studenten møter et innhold som bidrar til måloppnåelse i faget. Innholdet vil bli presentert slik at studentene vil møte flere innholdskomponenter samtidig. Det faglige innholdet vil du møte i obligatorisk pensumliste, i valgfri litteratur, gjennom forelesning/ seminar av fagpersoner, og hos medstudenter og ikke minst i deg selv.
Sentrale innholdskomponenter vil være:
- Ulike funksjonsvansker
- Sosiokulturelt perspektiv på læring og utviklin.
- Kartleggingsmetoder
- Observasjon
- Intervju/samtale
- Sakkyndiges uttalelser
- Didaktiske verktøy som brukes i spesialpedagogiske virksomheter
- Ulike læremidler,deriblant bruk av IKT
- Lover, forskrifter og retningslinjer og andre offentlige dokumenter med relevans for spesialpedagogisk virksomhet
Studiet er bygget opp slik at studenten skal møte et innhold som bidrar til måloppnåelse i faget. Innholdet vil bli presentert slik at studentene vil møte flere innholdskomponenter samtidig. Det faglige innholdet vil du møte i obligatorisk pensumliste, i valgfri litteratur, gjennom tekstproduksjon, gjennom forelesning og seminar med fagpersoner, hos medstudenter og ikke minst i deg selv.
Arbeids- og læringsformer
Arbeids- og læringsformene i studiet bygger på sosial - kognitivt og sosiokulturelt læringsperspektiv og vil veksle mellom selvstudium, samlinger med forelesninger og seminar, nettbaserte diskusjoner og refleksjoner, gruppearbeid. Veiledning fra medstudenter og faglærere vil også være en sentral læringsform for dette studiet.
Læreprosesser i gruppe og deltakelse i veiledningsprosesser er obligatorisk. Semesterplan vil angi hvilker nettdiskusjoner, gruppearbeid, og veiledningsprosesser som er obligatoriske.
Pensumliste 2013-2014
Vurderingsformer
Arbeidskrav 1
Faglig, didaktisk casedrøfting i basisgruppe, ca. 6-8 sider/maksimum 2000 ord.
Studentene vil bli delt inn i basisgrupper på 3-5 studenter. Basisgruppebe skal bl.a. ta utgangspunkt i enkeltcase og utarbeide forslag til en didaktisk plan med klare faglige begrunnelser og drøfte aktuelle problemstillinger knyttet til dette arbeidet i barnehage/skole. Veiledning er obligatorisk per gruppe og vil bli gitt i det omfang som fremkommer av semesterplan. Vurderes til bestått/ikke bestått.
Deleksamen 1 (20 %)
Individuell faglig artikkel med oppgitt tema som skal drøftes og belyses, ca. 6-8 sider/maksimum 2000 ord.
Oppgaven og mulig oppgaveløsning drøftes og belyses i basisgruppeb, som også fungerer som veiledningsforum. I tillegg gis det veiledning fra faglærer for basisgruppen. Det gis gradert karakter A-F, som teller 20 % av endelig karakter.
Deleksamen 2 (20 %)
Individuell faglig refleksjonsoppgave, ca 1-2 sider/maksimum 750 ord. Veiledning gis av faglærer. Det gis gradert karakter A-F, som teller 20 % av endelig karakter.
Arbeidskrav 2
Individuell refleksjonsoppgave knyttet til egen praksis, maksimum 1000 ord. Vurderes til bestått/ikke bestått.
Alle arbeidskrav/deleksamener må vurderes til bestått før man kan gå opp til slutteksamen.
Deleksamen 3/sluttprøve (60 %)
Studiet avsluttes med en individuell 6 timers skriftlig prøve (som innbefatter alle temaer og hele pensum). Det gis gradert karakter A-F, som teller 60 % av endelig karakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Kari-Anne B. Næss <kari-anne.b.nassSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Tone Marit Tesdal - 03.07.2013