Opplevelsesøkonomi xxxx
Læringsutbytte
Etter bestått emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:
Kunnskap
Studentene skal gjennom kurset tilegne seg innsikt i og kunnskap om opplevelsesøkonomien, både som begrep og praksis. Studentene skal videre kunne forstå hvordan og hvorfor entreprenører, bedrifter og destinasjoner innen flere næringssektorer kan arbeide strategisk for at kundene skal få en positiv opplevelse og at det fører til økt verdiskapning. Studenten skal videre kunne forholde seg kritisk til opplevelsesindustriens mål og fremgangsmåter for å kunne analysere og vurdere hva som er relevant og substansielt verdifullt i så vel praksis som i de teoretiske diskusjonene.
Ferdigheter
Kurset skal gi visse ferdigheter hvordan man utvikler et opplevelsesbasert konsept knyttet til forretningsvirksomhet. Deltakerne skal kunne analysere, formulere og tilrettelegge strategier for entreprenørers, bedrifters og destinasjoners utvikling innen praksisfeltet, opplevelsesindustrien.
Generell kompetanse
Deltakerne skal tilegne seg god forståelse for produsentens utfordringer og kundens adferd knyttet til opplevelsesprodukter, samt legge til grunn teorier, modeller, strategier og metodiske grep knyttet til emnet. Kursets skal gi studentene mulighet til å forstå og reflektere over opplevelsesøkonomiens virkninger for kunder, entreprenører, bedrifter, destinasjoner og i samfunnet. Etiske dimensjoner slik som bærekraft og sosialt ansvar vektlegges.
Innhold
Kurset er en introduksjon til opplevelsesøkonomien – også benevnt den ‘kulturelle økonomien’ – som beskriver en samfunnsøkonomi med stor fokus på opplevelser, markedsestetikk, konsepter og ‘kulturell kapital’ som en ressurs i forskjellige typer av forretningsvirksomheter rettet mot konsumenter.
Kurset tar for seg flere fagområder: turisme, handel, kultur- og kulturarvsindustrien, opplevelsesbasert merkevarebygging, konseptutvikling og markedskommunikasjon. ”Opplevelsesindustrien” defineres som de næringer som virker innen opplevelsesøkonomien og som har som hovedmål å produsere og distribuere opplevelser i noen form. Kurset fokuserer på hvordan opplevelser kan skape verdi i interaksjon med kundene, men stiller samtidig kritiske spørsmål til opplevelsesøkonomiens politiske innhold og virkninger i samfunnet. Mange offentlige institusjoner i Norge må i dag forholde seg til opplevelsesøkonomi som begrep og fenomen. Dette viser seg i så vel kommunenes vekststrategier som kulturpolitikk.
Kurset gir allmenn kunnskap om og kritisk forståelse for dagens opplevelsesbaserte konsumpsjonskulturer. Samtidig skal kurset gi visse praktiske ferdigheter innen konseptutvikling.
Sentrale problemer vil være:
- Kultur- og opplevelsesindustrien – bakgrunn, begrepsavklaring og kritisk diskusjon
- Konseptutvikling og opplevelsesdesign: tematisering og storytelling
- Kulturarvsindustrien – kulturarven som ressurs for regional utvikling
- Markedsestetikk og mediale symbioser: opplevelser som verktøy i markedsføring og merkevarebygging
- Opplevelsesteknologier
- Bærekraftig opplevelsesøkonomi
IPR i opplevelsesindustrien
Arbeids- og læringsformer
Emnet vil bli gjennomført som klasseundervisning og case-studium i tillegg til studentenes individuelle prestasjoner. Et studiebesøk vil bli gjennomført. Arbeidskrav er å lage et forslag til strategisk plan med et opplevelsesbasert konsept.
Vurderingsformer
Obligatoriske innleveringer og skriftlig sluttprøve, 4 timer, 100 %. Alle delprøver må være bestått.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Bergit Grivi <Bergit.GriviSPAMFILTER@hit.no> - 05.12.2013