517 Examen philosopicum, examen facultatum, lingvistikk

Innledning

Examen philosophicum er et obligatorisk emne i de fleste bachelorgrader med humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag og språkfag.

Examen facultatum er et obligatorisk emne i de fleste bachelorgrader med humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag (for noen bachelorstudier gjelder spesielle krav om ex.fac.-variant).

Lingvistikk er et obligatorisk emne i bachelorgrader med fordypning i språk.

Målgruppe og opptakskrav

Examen philosophicum er en obligatorisk del i bachelorstudier ved HiT i tradisjonelle universitetsfag (dvs. i de fagstudiene der universitetene krever examen philosophicum).

Examen facultatum er en obligatorisk del i bachelorgraden ved HiT med fordypning i historie.

Lingvistikk er en obligatorisk del i bachelorgraden ved HiT med fordypning i litteratur og språk (engelsk og norsk).

For andre studier ved HiT er examen philosophicum og examen facultatum et tilbud til studenter som ønsker et allment grunnlag for høgskolestudiane sine.

Examen philosophicum, examen facultatum og lingvistikk er i tillegg rettet mot studentar som planlegger å studere videre ved universitet.
Opptakskrav er generell studiekompetanse.

Mål for studieprogrammet

Det primære målet med studiet er å gi studentene et allment grunnlag for studier på høgskole- og universitetsnivå. Studentene får en innføring i teoretiske, praktiske og etiske problemstillinger som er relevante i forhold til ulike vitenskapelige disipliner og akademiske fag. Gjennom denne innføringen skal studentene kunne utvikle evne til å tilnærme seg faglige og teoretiske temaer på en mer selvstendig og systematisk måte.

Læringsutbytte

Læringsutbytte består av kunnskap og forståelse, ferdigheter og kompetanse man forventer at studenten har tilegnet seg ved gjennomføring av studiet. For læringsutbytte for hvert av emnene examen philosophicum, examen facultatum og lingivistikk, se særskilt omtale av disse.

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Examen philosophicum
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V)
3524 Examen Philosophicum 10,00 V 10  
3525 Examen Facultatum 10,00 V   10
2701 Lingvistikk 10,00 V   10
Sum: 10 10
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne

Examen philosophicum, examen facultatum og lingvistikk ved Høgskolen i Telemark er enkeltstående emner. Hvert emne gir 10 studiepoeng. Emnene skal tilføre de enkelte studieløp en tverrfaglig og allment teoretisk dimensjon, som ofte er fraværende i spesifikke fagstudier.

Internasjonalisering

Høgskolen i Telemark har nært samarbeid og utvekslingsavtaler med utenlandske universiteter og høgskoler, fortrinnsvis i Nord-Amerika og Europa. Studenter kan, i samråd med studieveileder og faglærere, ta et eller flere emner ved en utenlandsk institusjon og få uttelling for examen philosophicum, examen facultatum eller lingvistikk.

Aktuelle institusjoner i Nord-Amerika er: University of Alberta – Augustana Faculty (Canada), Luther College (Iowa, USA), Augustana College (South Dakota, USA), Franklin College (Indiana, USA), Pacific Lutheran University (Washington, USA).

Studieopphold ved institusjoner i Norden og andre land i Europa kan arrangeres i regi av NORDPLUS (Norden) og ERASMUS (Europa). Aktuelle institusjoner er: Aarhus Universitet (Danmark), Syddansk Universitet (Danmark), Södertörns Högskola (Sverige), University of Gdansk (Polen), Universidad de Alicante (Spania), Universidad de Girona (Spania).

I tillegg tilbyr Høgskolen i Telemark examen philosophicum og examen facultatum i utlandet i regi av Gateway College.

Arbeids- og læringsformer

Undervisningen har form av forelesninger, med 3-4 timar forelesninger pr. uke. Muntlig og skriftlig veiledning gis etter behov. Studentene har anledning til å levere inn svar på veiledningsoppgaver og få kommentar av faglærer.

Vurderingsformer

Vurderingsformer: skriftlig midtprøve og skriftlig slutteksamen.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Sven Arntzen <Sven.ArntzenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Eline Flesjø - 21.11.2013