VUKDPUB Forebyggende og tidlig innsats

Innledning

I følge stortingsmelding nr. 18 (2010–2011) Læring og fellesskap er barnehager med et godt pedagogisk tilbud i seg selv å regne som et forebyggende tiltak. Barnehagetilbud av høy kvalitet bidrar til sosial utjevning, tidlig innsats og livslang læring. Barnehagen er første frivillige trinn i et langt utdanningsløp og skal gi barn en god barndom og en god start, uavhengig av bakgrunn og behov. Ved å støtte barns nysgjerrighet, vitebegjær og lærelyst kan man allerede i barnehagen legge et godt grunnlag for livslang læring. Stortingsmelding nr. 16 (2006-2007)..og ingen stor igjen. Tidlig innsats for livslang læring framhever at tidlig innsats og kvalitetsheving gjennom hele opplæringsløpet er nøkkelen til et utdanningssystem som også bidrar til sosial utjevning. For å få gjennomført intensjonene i stortingsmeldingene kreves kompetanse hos de tilsatte i barnehagen.

Studiet Forebyggende og tidlig innsats-tverrfaglig samarbeid i barnehagen til barns beste bygger på ulike læringsperspektiver og har hovedfokus på barns utvikling gjennom tverrfaglige aktiviteter i lek og sosialt samspill. Studiet gir generell kompetanse om alle barn, men med fokus på forebyggende arbeid og et særlig blikk for barn i risiko. Et positivt menneskesyn er en forutsetning for forebyggende arbeid i et livsløpsperspektiv.

Målgruppe og opptakskrav

Yrkesaktive førskolærere som ønsker videreutdanning. Studentene må ha godkjent pedagogisk utdanning på minimum 45 studiepoeng pedagogikk.

Mål for studieprogrammet

Etter endt videreutdanning skal kandidaten ha bred kunnskap om barn i risiko. Videre skal kandidaten kunne planlegge, gjennomføre og evaluere forebyggende arbeid med barn generelt, og med et særlig blikk for barn i risiko.

Læringsutbytte

Se emneomtale.

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning


Emne:
Emnekode Emnets navn S.poeng O/V *) Studiepoeng pr. semester
  S1(H) S2(V)
30PUBFTI Forebyggende og tidlig innsats 30,00 O 15 15
Sum: 15 15
*) O - Obligatorisk emne, V - Valgbare emne

Se emneomtale.

Arbeids- og læringsformer

Se emneomtale.

Vurderingsformer

Se emneomtale.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Marianne T. Martinsen <marianne.t.martinsenSPAMFILTER@hit.no>,Anne Grethe Lauritzen <anne.g.lauritzenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Jorunn Halvorsen - 04.03.2014