Kultur og samfunn i endring 2804N

Læringsutbytte

Kunnskaper

Studenten:

  • Har grunnleggende kunnskaper om sentrale begreper, perspektiver og tenkemåter i kulturteori
  • Har kunnskap om kulturbegrepets idehistorie og kunnskaper om kulturelle endringer fra 1800-tallet og fram til i dag, særlig i Norge.
  • Har kunnskap sentrale samfunnsmessige drivkrefter og prosesser i det moderne og senmoderne samfunnet, og globaliseringens betydning for det internasjonale kulturfeltet
  • Har grunnleggende kunnskap om kultur som sosial arv og sosialt produkt, og kultur som verdier, holdninger og kunnskaper som former folks identitets- og meningsskaping i samtiden.

Ferdigheter

Studenten:

  • Forstår forskjellen mellom kulturforståelse og kulturanalyse, etnosentrisme og kulturrelativisme
  • Kan gjennomføre enkle undersøkelser knyttet til observasjon av kulturelle praksiser i kulturfeltet
  • Forstår og gjenkjenner årsaker og drivkrefter bak kulturelle endringer i både fortid og samtid.
  • Kan analysere og forklare årsaker til kulturelle forskjeller og variasjoner og formidle resultatene i skriftlig og muntlig form.

Generell kompetanse

Studenten:

  • Kan kommunisere med andre om faglige tema av relevans for kulturfeltet

Innhold

Emnet introduserer studentene til sentrale begreper, temaer og perspektiver for å forstå kultur. Kultur blir her forstått som aspekt ved all menneskelig handling og samhandling, samt de leve- og handlemåter som kjennetegner grupper av mennesker. Emnet henter innhold fra tverrfaglige kulturstudier (fortolkende samfunnsvitenskapelige og humanistiske fag). Her vektlegges kulturbegrepets idehistorie og de historiske forutsetninger for kulturens plass i samfunnet, samt perspektiver med fokus på samfunnsmessige drivkrefter som globalisering og nye teknologier, som har bidratt til å skape nye kulturelle mønstre og kommunikasjonsformer. Særlig inneholder emnet tema som kulturelle strukturer, verdier, mønstre og variasjoner, men også hvordan kultur skapes, endres og utvikles av mennesker. Særtrekk ved norsk og internasjonal fortids- og samtidskultur, som fra nasjonsbygging til kulturblanding og utvikling av nye former for del- og subkulturer på tvers av nasjons- og kulturgrenser, er viktige utgangspunkt for undervisning.

Arbeids- og læringsformer

Forelesninger, seminarer og gruppearbeid/responsgrupper. I emnet inngår obligatoriske og skriftlige og muntlige øvelser i gruppe. Det er lagt inn en skriftlig semesteroppgave i gruppe med innlevering i midten av semesteret basert på observasjon av kulturelle praksiser i kulturfeltet.

Vurderingsformer

Individuell oppgave på 3000-4000 ord midtveis i emnet på bakgrunn av observasjonsøvelse. Oppgaven teller 40 % av samlet karakter. Individuell, skriftlig oppgave uten tilsyn ved slutten av semesteret teller 60 %. Graderte karakterer. De obligatoriske øvelsene knyttet til individuell oppgave midtveis må være bestått for å få bestått i emnet.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Kristin Midtbø <kristin.midtboSPAMFILTER@hit.no> - 26.11.2015