Ferskvannsfiske og vannressursforvaltning 4207
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studentene ha følgende læringsutbytte i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:
- Kunnskap om innvandringshistorikk, fiskebiologi og økologiske forhold for stedegne og innførte ferskvannsfisk, analyse av fiskebestander og bruk av sentrale parametere/verktøy for kvantitativ og kvalitativ karakterisering av fiskebestander. Sentrale miljøpåvirkninger (bla vannforsuring, vassdragsutbygging, landbruk, oppdrettsnæring) og deres effekter på fiskebestander er også svært sentralt, samt omfattende forståelse av kilder til makrokjemiske variasjoner i ferskvann samt effekter av ulike vannkjemiske forhold på ulike ferskvannsfisk. Relevante internasjonale miljøavtaler og miljøeffekter av disse er også sentral kunnskap, samt at hovedinnholdet i EU sitt vannrammedirektiv omhandles, hvor både kjemisk og biologisk status i vannforekomstene står sentralt.
- Ferdigheter til å vurdere kilder til ulike typer fysisk og kjemiske forhold i ferskvann, karakterisere forurensningsgrad, samt vurdere miljøeffekter av disse påverkningene på ferskvannsfisk. Denne kunnskapen gir også studentene kjemisk grunnlag for å vurdere kvaliteten på kjemiske analysedata av vann, basert på ladningsbalanse og spesifikk elektrolytisk leidningsevne.
- Generell kompetanse på andre miljørelevante problemstillinger enn det som direkte inngår i pensum, samt kunne planlegge og gjennomføre arbeidsoppgaver og prosjekt alene eller sammen med andre. Videre skal en kunne formidle omfattende selvstendig arbeid og beherske sentral fagterminologi, samt kunne analysere etiske problemstillingar innan faget.
Innhold
Kurset omhandler innvandringshistorikk til stedegne og innførte arter av ferskvannsfisk i Norge, artskunnskap, innføring i fiskefysiologi, fiskebiologi og økologiske forhold for ferskvassfisk. Videre inneholder kurset analyse av fiskebestander, bruk av sentrale parametere/verktøy for kvantitativ og kvalitativ karakterisering av fiskebestander, samt virkninger av miljøinngrep og forurensning. Kurset har også stort fokus på vannkjemisk forhold for ferskvannfisk, hvor ulike tålegrensebegreper står sentralt. Studentene får derfor omfattende vannkjemisk kunnskap som dei skal benytte for å overføre klassiske analysedata til ulike tålegrensebegrep/beregninger, som bla syrenøytraliseringskapasitet og ulike tilstandsformer av metaller.
Forvaltning av vannressurser, vassdragsplaner, driftsplaner for fiske, vassdragsrestaurering, verneplaner og flersidig bruk av vassdrag, samt tilpassing til EU sitt vanndirektiv, er også sentrale elementer i kurset.
Studentene skal også gjennomføre en gruppeoppgave hvor de får kjemisk analysedata fra ulike ferskvatn, som de videre skal bruke til å beregne ladningsbalanse, spesifikk elektrolytisk leidningsevne, syrenøytraliseringskapasitet, angi kilder til ulike ioner i vann, samt kjemisk tålegrense for ferskvannsfisk. Oppgava er skriftlig og skal framføres i plenum.
Feltkurset inneholder sentrale tema omkring miljøtrusler for ferskvannsfisk og avbøtende tiltak.
Arbeids- og læringsformer
Undervisningen blir gitt i form av forelesinger (både av interne og eksterne), samt rettledning i forbindelse med den vannkjemiske gruppeoppgaven. I tillegg inngår skriftlig pensum (lærebok, publikasjoner).
Gruppeoppgaven skal skrives på standardisert rapportmal, leveres til bestemt dato, og presenteres i plenum.
Vurderingsformer
Feltkurs er obligatorisk. Vannkjemisk oppgave vurderes bestått/ikke bestått. Skriftlig slutteksamen (4 timer) teller 100%. Gruppeoppgava må være bestått for å få godkjent evaluering i emne.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Espen Lydersen <Espen.LydersenSPAMFILTER@hit.no> - 02.10.2014