Praktisk veiledning for praksislærere på nett 15PVEILP

Læringsutbytte

En praksislærer med fullført 15 studiepoeng i studiet praktisk veiledning skal ha følgende læringsutbytte i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse.

Kunnskap

Praksislærerne skal:

  • Kunne gjøre rede for teorier og tilnærmingsmåter hentet fra ulike veiledningstradisjoner.
  • Kunne gjøre rede for kommunikasjons- og samspillsteorier relatert til veiledning.
  • Kunne drøfte etiske dilemmaer og maktforhold knyttet til veiledning.
  • Kunne analysere ulike aspekter ved veiledningssamtaler som deltakernes forutsetninger, nivå og perspektiver i samtalene.

Ferdigheter

Praksislærerne skal:

  • Kunne gjennomføre veiledningsøkter som er tilpasset deltakernes forutsetninger og behov og som er tilpasset den konteksten veiledningen er del av.
  • Kunne planlegge, gjennomføre og vurdere veiledningssamtaler
  • Kunne gjennomføre systematiske og målrettede veiledningssamtaler
  • Kunne ta i bruk ulike veiledningsredskaper

Generell kompetanse

Praksislærerne skal

  • Vise evne til å tilpasse veiledningen til veisøkers forutsetninger og behov
  • Kunne analysere eget læringsbehov som veileder og reflektere rundt utviklingen av egen veilederkompetanse
  • Kunne identifisere og håndtere etiske aspekt ved veiledningssamtaler

Innhold

  • Innføring i pedagogisk veiledning i tilknytning til praksis i lærerutdanningen
  • Introduksjon av ulike tilnærminger til veiledningssamtaler
  • Analyse av kontakt, kontrakt og kontekst i veiledning
  • Kommunikasjon og samspill i veiledning
  • Etikk og veiledning
  • Veiledning i et didaktisk perspektiv

Dette innebærer at enheten består av både teori om veiledning og øvelse i det å planlegge, gjennomføre og analysere ulike aspekter ved veiledningssamtaler.

Arbeids- og læringsformer

Studiet er nettbasert noe som innebærer at studiet er organisert med aktiviteter og læringsøkter som organiseres i synkron tid (dvs. gjennom videokonferanseprogram på nett) eller asynkron tid (selvstudium).

I synkron tid får deltakerne informasjon om studiet, opplæring i de digitale verktøyene som brukes i nettstudiet, kan drøfte ulik tematikk i forhold til innholdet i studiet, samt at det gjennomføres og analyseres veiledningssamtaler i mindre grupper på 3-4 deltakere (kalles kollokviegrupper) der faglærer i studiet gir praksislærerne umiddelbar respons på veiledningen. Antall synkrone møter mellom kollokviegruppa og faglærer vil kunne variere ut fra faglærers og deltakernes behov. Før studiestart utarbeides det en oversikt over læringsøkter som organiseres i synkron tid. I tillegg til oppsatte møter i synkron tid vil det være mulig å be om flere møter/veiledning over videokonferansesystemet dersom det viser seg at det vil være ønskelig fra noen av deltakerne eller faglærerne.

I asynkron tid studerer deltakerne enten individuelt, i kollokviegrupper eller på tvers av kollokviegruppene den faglitteraturen, de forelesningene, filmsnutter som illustrerer ulike aspekter ved veiledning, øver seg på veiledning, gjennomfører arbeidsoppgaver og de arbeidskravene som ikke krever synkron tid.

Kollokviegruppene på 3-4 personer er grupper som i utgangspunktet er ment som faste grupper gjennom hele studiet. I forbindelse med studiet praktisk veiledning er det utarbeidet en kontrakt for kollokviegrupper som omhandler forventninger, rammer og forpliktelser som deltakerne i den enkelte kollokviegruppe må forholde seg til. Kollokviegruppene består av 3-4 deltakere og gir deltakerne muligheter for å øve seg på å veilede, drøfte ulike aspekter ved praksislærerrollen, studere litteratur i fellesskap og er viktige arenaer for læring i dette studiet. Noe av arbeidet som foregår i kollokviegruppene dokumenteres og framstår som arbeidskrav i studiet. Kollokviegruppene er også ansvarlig for å gi faglærer jevnlige evalueringer av innhold og arbeidsmåter i studiet. Ved avslutningen av studiet utarbeider faglærer en kort evalueringsrapport over innhold og arbeidsmåter i studiet basert på studentenes evalueringer og egne faglige vurderinger. Denne rapporten sendes studentene og kollokviegruppene drøfter og kommenterer innholdet i rapporten ved avslutningen av studiet.

Vurderingsformer

Arbeidskrav

Deltakerne må ha minst 80 % deltakelse på samlingene der faglærer og praksislærerne møtes i synkron tid.

Den enkelte praksislærer skal gjennomføre minst 5 individuelle veiledningssamtaler som veileder i løpet av studieperioden. Noen av veiledningssamtalene kan foregå i kollokviegruppene der deltakerne skifter på rollene som veileder, veisøker og observatør og andre veiledningssamtaler kan være veiledningssamtaler der man som praksislærer veileder en eller flere lærerstudenter. De fem veiledningssamtalene dokumenteres med logger hvor praksislærer kort redegjør for innholdet i veiledningssamtalen og gir en analyse av ulike aspekter ved veiledningssamtalen. Dokumentasjonen fra de fem veiledningssamtalene kan også bestå av lyd eller filmopptak, utsnitt av disse opptakene med kommentarer. Slike opptak kan også danne utgangspunkt for diskusjoner i kollokviegruppene.

Deltakerne skal dokumentere arbeid i kollokviegruppene ved å utarbeide korte logger fra hvert møte der innhold og utbytte skisseres, disse loggene sendes samlet med en felles kommentar ved avslutningen av studiet. Faglærer godkjenner den enkeltes deltakelse i kollokviegruppa ved å studere loggene, samt gjennomføre en flerpartsamtale der gruppemedlemmene og faglærer i studiet drøfter nettverksgruppens dokumentasjon og deltakernes læringsbehov og utbytte.

Praksislærerne gjennomfører en veiledningssekvens på nettet som må være godkjent av faglærer. Veisøker kan være en fra kollokviegruppa, en kollega eller en lærerstudent. Samtalen vurderes ut fra følgende kriterier:

  • Veilederens evne til å hjelpe veisøker til å fokusere innen et saksområde
  • Veilederens evne til å følge opp og utfordre veisøker
  • Veilederens evne til å bidra til at saksområdene belyses målrettet både på handlingsnivå og på begrunnelsesnivå
  • Veilederens evne til å bidra til at saksområdene belyses ut fra ulike perspektiver
  • Veilederens evne til å tilpasse veiledningen til veisøkerens forutsetninger og behov

Vurderingskomponenter

Praksislærerne skal utarbeide en skriftlig fagtekst på 2500 ord i form av en hjemmeeksamen.

  • Fagteksten vil bli vurdert ut fra følgende kriterier: Kandidaten skal redegjøre for prosesser i utviklingen av egen veilederrolle.
  • Teksten skal bygge på egne erfaringer som veileder drøftet i lys av praksisplanen og relevante teorier og prinsipper for veiledning.

Fagteksten vurderes til bestått/ikke bestått.

Arbeidskrav og fagtekst må være godkjent for at studiet skal være bestått.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Eva Bjerkholt <eva.bjerkholtSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Jorunn Halvorsen - 09.01.2015