Fra antikken til 1600-tallet 3363N
Læringsutbytte
- Kunnskap om sentrale idéstrømninger gjennom antikken, middelalderen og renessansen, slik de kommer uttrykk i bl.a. filosofiske, politiske, religiøse og estetiske kontekster
- Kjennskap til sentrale, idébærende tekster fra antikken, middelalderen og renessansen
- Kjennskap til personer fra antikken, middelalderen og renessansen med stor idéhistorisk betydning
- Evne til å kunne fortolke materiale fra antikken, middelalderen og renessansen både som uttrykk for sin samtid og som historiske kilder til våre egne tenke- og uttrykksmåter
Innhold
Man vil studere materiale fra mange idémessige kontekster, slik som filosofi, religion og ulike kunstarter. Det legges vekt på å synliggjøre sammenhenger innad i de enkelte kontekstene, samtidig som man vil vise hvordan beslektede tankemønstre gjenfinnes i ulike kontekster. Store deler av tekstmaterialet er på engelsk.
Pensum i emnet er satt sammen av to moduler, slik at ca. to tredeler består av et større antall kortere tekster fra flere tematiske kontekster, mens den siste tredelen består av én eller flere lengre tekster som omhandler en avgrenset tematikk. Den største pensummodulen — "oversiktsmodulen" — gir en bred oversikt over viktige tankemønstre innen ulike temaområder i den perioden som omfattes av emnet; mens den minste pensummodulen — "fordypningsmodulen" — gir anledning til fordypning innen et gitt tematisk område fra den samme perioden. Studentene skal skrive en veiledet semesteroppgave på ca. 2000 ord i tilknytning til pensum i fordypningsmodulen.
Arbeids- og læringsformer
Kjerneaktiviteten i emnet vil være arbeid med gitte tekster og andre typer menneskelige uttrykk produsert gjennom antikken, middelalderen og renessansen, inkludert reformasjonen. Arbeid med oversikts- og kommentarlitteratur som setter de ulike typene av historiske uttrykk i perspektiv vil også inngå i studiet. Tekstmaterialet i oversiktsmodulen blir grundig kommentert og kontekstualisert på digitale forelesninger som er tilgjengelig på internett. Disse videoforelesningene er tilgjengelige på Radix og YouTube.
Dersom man har tilstrekkelig med lærerressurser, vil det for studenter som oppholder seg på studiested Bø bli arrangert forelesninger, filmvisninger o.l. relatert til sentrale deler av pensum (primært oversiktsmodulen).
Studentene arbeider hovedsaklig på egen hånd med pensummaterialet i fordypningsmodulen, siden tekstene her ikke dekkes opp av forelesninger på samme måte som i oversiktsmodulen. Pedagogisk støtte til fordypningsmodulen vil skje i form av personlig veiledning i arbeidet med semesteroppgaven. Til veiledning vil man normalt benytte epost, men andre kommunikasjonskanaler vil også kunne være aktuelle.
Vurderingsformer
- Semesteroppgave på ca. 2000 ord, vurderes med bestått/ikke bestått
- Avsluttende skriftlig eksamen, vurderes med graderte karakterer fra A til F.
Bestått hjemmeeksamen er krav for å få gyldig karakter i emnet.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Eline Flesjø <Eline.FlesjoSPAMFILTER@hit.no>,Otto Martin Christensen <otto.christensenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Kristin Midtbø - 12.12.2016