Ecotoxicology 9004

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene ha følgende læringsutbytte i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

  • Være i forskningsfronten m.o.t. hvor og hvordan miljøgifter blir spredd i naturen og uheldige konsekvenser for økosystem og levende organismer, inkludert menneske.
  • Ferdigheter om miljøgifters kjemiske egenskaper, analysemetoder og teorier i tolking av miljøgifters spredning og omsetning i naturen og i næringskjeder.
  • Være i stand til å gjennomføre forskning også på andre økotoksikologiske problemstillinger enn det som direkte inngår i pensum. Videre skal de kunne håndtere komplekse forskningsprosjekt, samt være i stand til å evaluere relevante etiske implikasjoner.

Innhold

Kurset gir kunnskap om akkumulering, spredning og nedbryting av framandstoff og naturlige giftstoff i naturen, og bruk av biomarkører til påvisning av giftstoff i miljøet. Genetisk og biokjemisk økotoksikologi blir gjennomgått. En tar også for seg dei viktigeste miljøgiftene med tanke på slike som har mest å si under våre forhold: metall, radioaktive stoff, persistente organiske og metall-organiske forbindelser. Både godt kjente miljøgifter som DDT, PCB, PAH og nyere kjemikalium som bla ulike biocider og ulike stoff som tilføres produkt for å oppnå ønsket brukeregenskaper (eks. flammehemmere, stoffmyknere og stoff med ulike overflateaktive egenskaper) inngår. En omtaler toksiske verkninger både på individnivå og på høyere organisasjonstrinn. Man tar også for seg genetiske forskjeller og hvilken effekt dette har for effekten av eksponering. I semesteroppgaven skal studentene dokumentere bred kunnskap om et aktuelt tema innen økotoksikologi, gjennom semestaeroppgaven og plenumpresentasjon av denne. På labkurset får studentene trening i bestemmelse av tilstandsformer av metall i vann, måling av Hg i fiskekjøtt, samt påvisning av ulike miljøgifter i sigarettrøyk.

Arbeids- og læringsformer

Undervisningen blir gitt i form av forelesning (både av interne og eksterne forelesere), veiledning i samband laboratoriekurser, samt skriving av laboratorierapport og semesteroppgaven, I tillegg inngår skriftlig pensum (lærebok, publikasjoner). For både semesteroppgaven og laboratoriekurset skal det leveres en skriftlig rapport på standardisert rapportmal til på en på forhåndsangitt dato. Semesteroppgaven skal presenteres i plenum.

Vurderingsformer

  • Skriftlig eksamen, 4 timer, vektes 80 %
  • Oppgave (semesteroppgave), vektes 20 %
  • Arbeidskrav, laboratoriekurs og laboratorierapport

Gradert karakter

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Espen Lydersen <espen.lydersenSPAMFILTER@hit.no> - 17.11.2015