Idrett og samfunn 1001
Læringsmål
Denne delen av studiet tar sikte på å analysere forholdet mellom idretten og samfunnet. Studentene vil særlig se nærmere på hvordan idrettens historiske og kulturelle variasjon blir utviklet i samspill med samfunnet, og hvordan dette påvirker så vel utøvelsen som opplevelsen av idrett til den enkelte og i ulike sosiale grupperinger.
Innhold
Sentrale temaer innenfor emnet "idrett og samfunn" vil belyses med utgangspunkt i sosiologiske begreper og perspektiver. Vi vil bl.a. diskutere følgende temaer: utviklingen av moderne idrett, utdannelse og idrett, idrett og nasjonalisme, idrett og helse, idrett og kropp, politikk og idrett, kjønn og idrett.
Emnet er delt opp i 4 hoveddeler:
- Introduksjon: orienteres om hvorfor og hvordan idrett som sosialt fenomen skal beskrives og forklares ut fra ulike samfunnsvitenskapelige begreper, perspektiver og teorier.
- Idrettens egenart: vi diskuterer hvordan idrettens særtrekk kommer til uttrykk både i aktiviteter, organiseringsmåte og anlegg.
- Idrett og andre institusjoner, hvor idrettens forhold til bl.a. utdanning , politikk og marked skal tas opp, både nasjonalt og internasjonalt.
- To nye punkter som faglærer har funnet fornuftige å sette inn
Organisering
Kurset har et omfang på 60 timer.
I hovedsak vil fagstoffet bli presentert i form av forelesninger. Gjennom konkretiseringer av fagstoffet ved å knytte det til studentenes egne erfaringer skal studentene engasjeres og motiveres for deltakelse og diskusjon. Relevant litteratur for emnet skal gjøres lett tilgjengelig slik at studentene enkelt kan forberede seg til timene, delta i diskusjoner og stille spørsmål og kommentarer til fagstoffet.
Vurderingsformer
Gruppeoppgave med presentasjon til jul. Gradert karakter. Teller 40% av samlet karakter.
Individuell skriftlig eksamen, 6 timer. Gradert karakter. Teller 60% av samlet karakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Gerd v.d.Lippe <Gerd.v.d.LippeSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Carl-Magnus Nystad - 03.01.2008