Reportasjejournalistikk og foto 2724
Læringsmål
Emnet skal gi innsikt i reportasjen som metode og sjanger. Undervisninga legger vekt på reportasjen som fortellende journalistisk sjanger. Studentene skal utvikle evnen til å samle inn og fortelle videre historier fra virkeligheten på en levende og interessevekkende måte. De skal også lære å rapportere visuelt fra virkeligheten med kamera. Etter å ha blitt undervist i dette emnet skal studentene ha grunnleggende kunnskaper om fotoreportasjen, beherske digital fotografering, bildebehandling og journalistisk presentasjon av bilder på nettet og i avis. De skal også kunne reflektere kritisk omkring kildebruk, profesjonsetikk og journalistens rolle.
Innhold
Emnet skal gi en grunnleggende innføring i reportasjejournalistikk og -foto. Det passer for studenter som er interessert i å fortelle historier gjennom bilder og tekst.
Reportasjejournalistikk handler om:
Undring og idéutvikling
Observasjon som metode
Kildearbeid og kildekritikk
Vinkling og valg
Språk, virkemidler og skrivestil
Fotoreportasje handler om:
Grunnleggende digital kamerateknikk
Fortellerteknikk i bilder
Fotografering i felt
Bildebehandling
Organisering
Undervisninga vil dels bestå av forelesninger, seminarer og analyseoppgaver som skal løses individuelt og i grupper. Dels legges det opp til verkstedundervisning der studentene arbeider med egne tekster/reportasjer/bilder i samarbeid med andre studenter. Ideer presenteres og diskuteres i plenum. Reportasjeundervisninga vil være todelt, med en teoretisk del som gir studentene en innføring i problemstillinger knyttet til journalistisk praksis, og en produksjonsorientert del, der studentene skal utvikle og bearbeide egne journalistiske tekster fram mot etter hvert mer ferdige reportasjer. Etter hver innlevering får skribenten kommentarer fra lærer og/eller medstudenter i seminargrupper. Tanken er at diskusjonen skal åpne for innsikt om egen skrivestil, slik at den enkelte identifiserer sine styrker og svakheter, og får mulighet til kontinuerlig omskriving og forbedring. Fotodelen legger opp til både ekskursjoner, teoretisk undervisning i kamerateknikk, og innleveringer. Total undervisningstid for foto og reportasje blir ca 160 timer.
Det er obligatorisk for studentene å gjennomføre alle øvelser som inngår i studiet og å delta aktivt på seminarer og gjennomganger av tekster/bilder/reportasjer. For å kunne gå opp til eksamen må den enkelte student levere en mappe med et antall oppgaver, hvorav en oppgave i fotoreportasje skal gi tellende karakter (20%). Øvrige oppgaver vurderes kontinuerlig av faglærer og gis karakteren bestått/ikke bestått.
Oversikt over oppgavene presenteres ved studiestart.
Studentene må regne med stor egeninnsats og aktiv deltakelse i undervisninga
Vurderingsformer
- Studentene må ha karakteren bestått på alle oppgaver gitt underveis i semesteret for å kunne gå opp til endelig slutteksamen
- Studentene skal avlegge en teoretisk prøve i journalistikk som teller 20% av sluttkarakter
- Studentene skal avlegge en individuell oppgave i fotoreportasje som teller 20% av sluttkarakter
- Studentene skal avlegge en avsluttende hjemmeeksamen som teller 60% av den samlede karakteren
Det benyttes bokstavkarakterer A-F, med E som dårligste ståkarakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Birgit Norendal <Birgit.NorendalSPAMFILTER@hit.no> - 19.05.2008