Mikrobiologi 4255

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten ha følgende læringsutbytte i form av kunnskap, ferdigheiter og generell kompetanse:

  • kunne gjere reie for ei rekkje sentrale omgrep innan mikrobiologi
  • ha grunnleggjande kunnskapar om dei mest sentrale patogene bakteriane som finst i næringsmiddelsamanheng og dei symptoma dei kan vere årsak til
  • kjenne til internkontroll med tanke på næringsmiddel (HACCAP)
  • ha grundig kjennskap til drikkevassforskrifta
  • kunne utføre enkle mikrobiologiske vassanalysar og teste næringsmiddel for ulike stoff og kunne utføre hygienetestar
  • kunne formidle sentralt fagstoff som teoriar, problemstillingar og løysningar både skriftlig og munnleg

Innhold

Sentrale tema er:

  • mikroorganismane
  • helseproblem knytt til ulike mikroorganismar som forureining
  • immunologi
  • ulike førebyggjande smitteverntiltak
  • hygieniske forhold om drikkevatn
  • mikrobiologiske laboratorieøvingar av matvarer og vatn
  • meldesystem for smittsame sjukdommar
  • internkontroll (HACCAP)

Arbeids- og læringsformer

Dei mest sentrale omgrepa vil bli gjennomgått i forelesingar. Studentane skal ha ei obligatorisk framføring der dei vel ein patogen bakterie frå pensum. Det er også eit obligatorisk lab. kurs ( 4 dager) der testing av vasskvalitet, antibiotika i næringsmidlet og hygiene er sentralt. I lab. kurset er det ein obligatorisk rapport med fokus på drikkevasskvalitet.

Vurderingsformer

Det blir gitt karakterar på to delprøver: ei delprøve med fleirvalsoppgåver som tel 30% , og ei sluttprøve (4 timar) som tel 70% av endeleg eksamenskarakter. Alle delprøver må vere bestått.

Obligatorisk framføring og rapport frå laboratorieøvingane må vere bestått for å få godkjent emnet.

Det blir teke atterhald om mindre justeringar i planen.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Mona Sæbø <mona.saboSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Anette Norheim Fredly - 16.01.2012