Idrettsfysiologi I 1017

Læringsutbytte

Kurset gir en innføring i menneskets anatomi og fysiologi. Humanfysiologiske prinsipper ses i en tett sammenheng med trening og fysisk aktivitet. Det vektlegges også at studentene tilegner seg en grunnleggende kunnskap om sentrale fysiologiske tilpasninger ved trening og fysisk aktivitet.

Kunnskapsmål

  • Studenten skal tilegne seg kunnskap om sentrale fysiologske prinsipper knyttet til muskel- og skjelettsystemet, sirkulasjonssystemet, respirasjonssystemet, nervesystemet og hormonsystemet.
  • Studenten skal kunne gjøre rede for grunnleggende fysiologiske tilpasninger i de ulike systemene i kroppen som følge av fysisk aktivitet.

Ferdighetsmål

  • Studenten skal kunne beskrive hva som skjer i de ulike systemene fra hvile til fysisk aktivitet.
  • Studenten skal kunne gjennomføre bevegelsesanalyser og analyse av arbeidende muskulatur

Kompetansemål

Kunnskap om de ulike systemene i kroppen skal gi studenten et godt grunnlag for å forstå og kunne reflektere over sammenhengen mellom fysiologiske prinsipper og fysisk aktivitet.

Innhold

Cellebiologi ( bygning og funksjon, transport av stoffer, proteinsyntesen )

Anatomi ( skjelettet og skjelettmusklene - bygning og funksjon, funksjonell anatomi )

Muskelvevet ( bygning og funksjon )

Nervesystemet ( bygning og funksjon, nerve og muskel, kontroll av motorikk )

Hormonsystemet (bygning og funksjon, energiomsetning, vekst og utvikling)

Sirkulasjonssystemet ( hjertet og blodårene - bygning og funksjon, blodet og gassutvekslingen, sirkulasjonssystemet i arbeid og hvile )

Respirasjonssystemet ( åndedrettsorganene - bygning og funksjon, lungeventilasjon og gassutveksling, regulering av respirasjon, respirasjon i arbeid og hvile)

Næringsstoffer og energiomsetning (energistoffskiftet i hvile og arbeid, energikilder ved muskelarbeid, aerob og anaerob energifrigjøring)

Arbeids- og læringsformer

Det legges opp til en veksling mellom vanlige forelesninger, praktisk arbeid, seminar og gruppearbeid.

  • Anatomidelen er en blanding av tradisjonelle forelesninger, bruk av cd - rom, gruppearbeid og praktisk arbeid ute, i idrettshall og i styrketreningsrom.
  • Mesteparten av fysiologidelen foregår som vanlige forelesninger i full klasse. Det kan også bli lagt opp til gruppearbeid og seminarpreget undervisning. Forelesningene kan suppleres med video, lysbilder og cd - rom.

Vurderingsformer

  • Skriftlig eksamen (anatomi), 2 timer, bestått/ikke bestått.
  • Skriftlig eksamen (idrettsfysiologi), 4 timer gradert karakter

Alle deler må være bestått.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Helle Friis Knutzen <Helle.F.KnutzenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Eva Maria Støa - 13.10.2015