Fordypningsidrett II, fotball med trenerpraksis 1051

Læringsutbytte

Studentene skal etter fullført studium ha følgende læringsutbytte:

Kunnskap:

  • kunnskap om den valgte idrettens egenart, mht historikk, innhold, konkurranseformer, teknikk og taktikk
  • kunnskap om tilrettelegging og gjennomføring av valgte fordypningsidrett, med tanke på utvikling av egenferdighet, opplevelse av mestring, motivasjon og glede.

Ferdigheter:

  • Kunne anvende nevnte kunnskaper i sitt treningsarbeid
  • Kunne veilede og påvirke utøverens læringssituasjon i praksis
  • Ha tilfredsstillende ferdigheter i valgte fordypningsaktivitet. Med tilfredsstillende ferdigheter menes ferdigheter av en slik kvalitet at studenten kan vise øvelser og teknikker slik at han tydelig får fram de pedagogiske poengene. Dette, i kombinasjonen med tilstrekkelig fysisk form, er med å gi et nødvendig mentalt overblikk i trenings-/veiledningssituasjonen.

Generell kompetanse:

Kunne tilrettelegge og gjennomføre trening og fysisk aktivitet for ulike grupper og individer i valgte fordypningsidrett, med reflekterte og godt faglig funderte begrunnelser.

Innhold

Studenten skal få en egenopplevelse av sin valgte fordypning, og gjennom praksis og teori tilegne seg egenferdighet, erfaring, kompetanse og kunnskap om sin valgte fordypning. Det legges vekt på at studenten skal bevisstgjøres hvordan han/hun tenker, handler (praksis) og lærer relatert til sin fordypning. Observasjon, analyse og kritisk refleksjon av både egenferdighet og læring er viktige elementer i kurset.

Fotball fordypning skal gi et godt teoretisk og praktisk grunnlag for å kunne aktivisere, coache og veilede barn, ungdom og voksne utøvere – individuelt og lagmessig – på ulike prestasjons - og ferdighetsnivåer.

Fordypningen tilbyr differensiert praktisk veiledning, økt kunnskap og forståelse for spillet,samt muligheter for observasjon av trening og kamper i både bredde- og toppklubber:

  • Gjennom tilegning av faglige kunnskaper, praktisk veiledning og feedback skal studentene bli kjent med trenerens rolle og funksjoner i arbeidet med å utvikle både utøvere og lag på forskjellige alderstrinn og prestasjonsnivåer.
  • Studentene skal kunne øve seg i å analysere laget og spillernes handlingsvalg og utførelse under trening og kamp.
  • Studentene skal kunne planlegge og lede trening og kamper på ulike nivåer, samt være i stand til å gi hensiktsmessig feedback til den enkelte spiller og laget som helhet.
  • Studentene skal kunne tilegne seg nødvendige kunnskaper om sentrale forhold i fotball.

Arbeids- og læringsformer

Ca. 4 timer pr uke i høst- og vårsemesteret.

Emnet vil veksle mellom lærerstyrt og studentstyrt undervisning. Studentene skal gjennomføre minimum 100 timers praksis i løpet av høst- og vårsemesteret, fordelt på 2/3 formidling og 1/3 observasjon av andre trenere/utøvere

Studentene skriver feltlogg med beskrivelse og refleksjoner rundt all aktivitet i fordypningsidrett og trenerpraksis, som skal danne utgangspunkt for en praksisrapport som innleveres i slutten av studieåret.

Feltloggen skal inneholde:

- beskrivelse av innhold og øvelser i fordypningsidrett og trenerpraksis
- målsetting for utøvergruppa/laget som studenten skal være trener for i sin praksis
- et pedagogisk utviklingsmål knytta til egen trenerrolle

Praksisrapportens innhold skal ta utgangspunkt i de to nederste strekpunktene i feltloggen, og skal videre gi en beskrivelse og refleksjon av hvordan du har jobbet, og hvor godt du har lykkes, med å utvikle både deg selv som trener og i utviklingen av lagets ferdigheter knyttet til dine definerte utviklingsmål.

Vurderingsformer

  • Ferdighetsprøve (praktisk-metodisk eksamen med påfølgende muntlig eksamen), graderte karakterer
  • Skriftlig prøve (praksisrapport), bestått/ikke bestått
  • Arbeidskrav 1, godkjent praksis
  • Arbeidskrav 2, minst 75 % engasjert deltagelse

Alle deler må være bestått.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Frode Telseth <Frode.telsethSPAMFILTER@hit.no> - 15.10.2015