Veiledning med fokus på nyutdannede lærere 30VEILNY
Læringsutbytte
En kandidat med fullført 30 studiepoeng i veiledning med fokus på veiledning av nye lærere skal ha følgende læringsutbytte i form av kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse.
Kunnskap
Studentene skal:
- ha bred kunnskap om ulike tilnærminger til veiledning
- ha kunnskap om kommunikasjon og dialogiske perspektiver i veiledning
- ha bred kunnskap om etiske dilemma og perspektiver i veiledning
- ha bred kunnskap om kompetansebygging i overgangen fra utdanning til yrke
- ha avansert kunnskap om veiledning som redskap for læring og utvikling av læringskulturer i barnehage og skole
Ferdigheter
Studentene skal:
- benytte teori om veiledning og dialogiske perspektiver i analyse og kritisk vurdering av egen veilederrolle.
- benytte relevant teori, forskningsmetoder og analyse i planlegging, gjennomføring og kritisk vurdering av et selvstendig avgrenset forsknings- og utviklingsarbeid
Generell kompetanse
Studentene skal:
- identifisere og analysere eget læringsbehov som veileder og reflektere rundt egen veilederkompetanse
- gjennomføre profesjonell målrettede veiledningssamtaler tilpasset nyutdannedes og andre deltakeres forutsetninger og behov
- kombinere egen faglige kompetanse som lærer og veiledningskompetanse i til felles meningsskaping i veiledningssamtaler.
- benytte veiledning som redskap for læring og utvikling av nyutdannede lærere profesjonsidentitet og profesjonell kompetanse
- benytte veiledning som redskap for utvikling i profesjonelle fellesskap og til utvikling av læringskulturer i barnehage og skole
Innhold
Emnet inneholder en praktisk og teoretisk tilnærming til veiledning som fagfelt. Teoretiske perspektiver om kommunikasjon og samspill står sentralt. Studiet har særlig fokus på veiledning av nyutdannede lærere i barnehage og skole. Studentene skal arbeide med veiledning både teoretisk, praktisk og analytisk. Det etiske perspektivet og det dialogiske perspektivet vektlegges særskilt.
Emnet inneholdet forskningsbasert kunnskap om overgangen fra lærerstudent til nyutdannet. Kunnskap om nyutdannede og veiledningsordninger for nyutdannede lærere drøftes i lys av hva som nasjonalt og internasjonalt vektlegges i denne type tiltak som internasjonalt omtales som induction programs.
Emnet inneholder vitenskapsteori og forskningsmetodologi som gjør studentene i stand til selv å gjennomføre et avgrenset forskningsprosjekt som er relatert til veiledning som redskap for læring.
Arbeids- og læringsformer
Studiet er delvis nettbasert. Det innebærer at studiet er organisert med undervisning og veiledning på nett i synkron og asynkron tid.
Læringsformene veksler mellom forelesninger, seminarer, øvelser i veiledning og drøfting av problemstillinger og fagstoff. Det tilrettelegges for at studentene får øvelse i å observere, gjennomføre og kritisk vurdere egen og andres veiledning.
I synkron tid får deltakerne informasjon om studiet, opplæring i nettstudier, kan drøfte ulik tematikk i forhold til innholdet i studiet. Aktivitetene i synkron tid kan foregå i hel gruppe dvs. i konferanserommet, i seminargrupper dvs. i seminarrom eller i nettverksgrupper dvs. grupperom på nettet.
Antall synkrone møter mellom nettverksgruppa og faglærer vil kunne variere ut fra faglærers og deltakernes behov.
I asynkron tid studerer deltakerne enten individuelt, i nettverksgrupper eller seminargrupper den faglitteraturen, forelesningene og nettressurser som til en hver tid er tilgjengelige i fronter. I asynkron tid arbeider nettverksgruppene med utvikling av veilederrollen gjennom å veilede hverandre og analysere veiledningssamtalene.
I tillegg må deltakerne etablere et veiledningsforhold utenom nettverksgruppa der de gjennomfører minst 5 veiledningssamtaler med en eller flere nyutdannede, studenter eller kolleger.
Den samlingsbaserte delen av studiet omfatter en ukes studieopphold på Kreta med forelesninger, veiledningsøvelser, forberedelse og utvikling av skisser til ulike forsknings- og utviklingsarbeid, samt gjennomføring av arbeidskravet om godkjenning av muntlig veiledningskompetanse.
Den samlingsbaserte delen av studiet omfatter også to-dagers samling i Kristiansand. Denne samlingen er knyttet til gjennomføring av arbeidskravet om presentasjon av et selvstendig, avgrenset forsknings- og utviklingsarbeid.
Praksis
Praksis består av følgende elementer:
- Lede individuell og gruppeveiledning fortrinnsvis med nyutdannede lærere. Dersom man ikke har nyutdannede i regionen kan man være veileder for studenter og eller kolleger
- Ulike veiledningsøvelser og analyse av veiledninger i kollokviegruppene. Alle studentene må minst ha ledet to veiledningsøvelser i kollokviegruppene og minst en av disse må være individuell veiledning
- Ulike veiledningsøvelser individuelt og i gruppe, samt analyse av individuell og gruppeveiledning på studieopphold på Kreta
- Veiledning og forskningsintervjuer i tilknytning til avgrensede empiriske studier
Arbeid med studiets arbeidskrav knyttet til veiledning og observasjon og analyse av veiledningssamtaler
Vurderingsformer
Arbeidskrav:
Obligatorisk deltaking på nettet i synkron tid, i nettverksgruppene i asynkron tid og på de fysiske samlingene. Deltakelsen må være på minst 80 %.
Dokumentasjon fra 5 veiledningssamtaler fortrinnsvis med en eller flere nyutdannede. Det kan også være aktuelt å veilede studenter eller kolleger der man ikke har nyutdannede lærere som man veileder. Dokumentasjonen skal bestå av en kort presentasjon av tematikk, egen veilederrolle og deltakernes læringsutbytte.
Dokumentasjon som viser at den enkelte student har arbeidet minst 30 t. i nettverksgruppe. Dokumentasjonen skal bestå av logger som tydeliggjør dato, tilstedeværelse, tematikk, aktivitetsform og læringsutbytte/resultat.
Skriftlig rapport der den enkelte redegjør for utvikling av egen veilederrolle i lys av erfaringer, respons på eget veilederarbeid fra veisøkere og nettverksgruppa. De individuelle rapportene samles i en grupperapport der deltakernes utvikling i veilederrollen drøftes i lys av teori om veiledning.
Godkjenning av veiledningssamtaler ut fra gitte kriterier.
Presentasjon av eget selvstendig avgrenset forsknings- og utviklingsarbeid. Presentasjonen foregår gruppevis som et samarbeid der alle i nettverksgruppa aktivt må ta del i den muntlige presentasjonen av forsknings- og utviklingsarbeidet.
Arbeidskravene må være levert og godkjent før den vitesnkapelige artikkelen blir tatt opp til vurdering.
Vurderingskomponenter
Studentene skal utarbeide individuell vitenskapelig artikkel basert på problemstillinger knyttet til eget forskningsarbeid. Artikkelen skal inneholde bakgrunn for valg av tematikk, problemstilling, teoretiske og metodiske overveielser, samt analyse og drøfting av resultater. Omfang 10-12 sider, referanseliste og vedlegg kan komme i tillegg.
Den vitenskapelige artikkelen vurderes med gradert karakter fra A til F der A er beste beståtte karakter E er dårligste beståtte karakter og F er Ikke bestått.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Eva Bjerkholt <eva.bjerkholtSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Webmaster HiT - 01.09.2014