Friluftsliv i Sverige - trend og tradisjon 1232
Læringsmål
Målet med modulen er for det første å gi praktiske eksempel på friluftsliv i Sverige, hvor en tar utgangspunkt i konkrete praksiser som uttrykk for det typiske / det nasjonale / det kulturelle.
Studentene skal opparbeide en innsikt i både det tradisjonelle svenske friluftslivet og et perspektiv på trender innen det svenske friluftslivet. Samtidig skal de utvikle et blikk for den ”svenske måte” å drive veiledning i friluftsliv på, hvilke forvaltningsmessige og politiske perspektiver som gjør seg gjeldende, samt perspektiv på hvordan friluftsliv brukes i Sverige både privat og offentlig.
Innhold
Innhold 1.periode:
- friluftsliv på is
- friluftsliv i nærmiljøet
- utomhuspedagogikk
Innhold 2.periode:
- friluftsliv i skogen
Langtur på skøyter representerer en (mellom)svensk tradisjon, med røtter langt tilbake i tiden, men er også en trend. Aktiviteten har spredt seg til store deler av landet, og mange unge har blitt lokket ut på isen. Foruten skøyteløp på langtursskøyter belyses seiling med skøyter, isjakt samt isfiske. Friluftsliv i skogsmiljø kan også regnes til den genuint svenske tradisjonen, der trenden gjenfinnes i eventyr/multisport-virksomheter. De praktiske innslagene belyser således både tradisjoner og trender i svensk friluftsliv. Formålet er også å integrere andra perspektiv som miljø, fysiologi med næringslære, lederskap og gruppeprosesser, m.m.
Teoriseminarene behandler de historiske, politiske, forvaltningsmessige og pedagogiske perspektiver på svensk friluftsliv. Videre belyses friluftsliv i nærmiljøet og ”utomhuspedagogik” så vel teoretisk/kultursosiologisk som praktisk-pedagogisk.
Organisering
Den svenske modul gjennomføres i to perioder. Den første i Stockholm i januar, denne delen er på 10 ects. Den andre perioden er i Göteborg i mai, denne er på 3 ects.
Vurderingsformer
Studentene skriver et paper på bakgrunn av fellesseminaret og den praktiske delen av modulen i friluftsliv på is (10 ECTS). De jobber i grupper på 3 - 4, fortrinnsvis 1 fra hvert land i hver gruppe. Paperet sensureres av ekstern sensor i Sverige – graderte karakterer
I skogsmodulen kreves aktivt nærvær for å få godkjent modulen (3 ECTS). Bestått / ikke bestått.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Carl-magnus Nystad <Carl-Magnus.NystadSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Carl-Magnus Nystad - 31.05.2005