Helsearbeid - Hovedemne 3 061HEMN3

Læringsmål

Målet for hovedemne III er at studentene tilegner seg kunnskap om kroppens oppbygging, utvikling og funksjon i et livsløpsperspektiv. Studentene skal etablere en forståelse for helse og helsearbeid innenfor et helhetsperspektiv, basert på en forståelse av kroppens kontinuerlige samspill med sine omgivelser. Hovedemnet skal utvide studentenes kunnskaper, holdninger og ferdigheter i en retning som setter omsorg, livskvalitet, selvstendighet og mestring i fokus i forhold til mennesker vernepleiere arbeider med, herunder relasjons- og samhandlingskompetanse.

Hovedemne III er organisert i tre delemner. Delemne 6 omhandler mennesket, funksjonshemning og sykdom, delemne 7 omhandler pleie- og omsorg og medikamenthåndtering, og delemne 8 er praksisstudier i helsearbeid.

Innhold

DELEMNE 6: MENNESKET, FUNKSJONSHEMNING OG SYKDOM

16 studiepoeng

Hensikten med delemne 6 er at studentene tilegner seg kunnskap om kroppens oppbygging og funksjon og sammensatte og omfattende funksjonshemninger. Studentene skal utvikle innsikt i  hvordan fysiske og psykiske sykdommer oppstår, behandles og forebygges, og utvide forståelsen av hvordan ulike ferdigheter og faglige prinsipper kommer til anvendelse i planlegging og gjennomføring av  habiliterings- og rehabiliteringsarbeid.

Innholdet i delemnet er hovedelementene anatomi, fysiologi og mikrobiologi, hygiene,

sykdomslære og helsepsykologi. I tillegg kommer en innføring i sentrale sider fra sosialmedisinsk tenkning, ernæringslære, gerontologi og aldersdemens. Delemnet skal også introdusere relevante sider ved habiliterings- og rehabiliteringsarbeid, og gi studentene noe kunnskap om psykiske lidelser, kriseteori og krisebehandling og forebyggende helsearbeid.

Arbeids- og læringsformer: Delemnet tar i bruk flere ulike pedagogiske virkemidler. Det forventes høy grad av egeninnsats fra studentenes side parallelt med høgskolens undervisningsopplegg. Læringsformene er selvstudium, forelesninger, arbeid i grupper , individuelle skriftlige arbeider og ferdighetstrening.

Vurderingsformer: Delemne 6 har to oppgaver i vurderingsmappen:

Delemnekode:061HEMN3     6-1    

Vurderingsoppgave 6-1: Gruppeprosjekt i anatomi, fysiologi og sykdomslære

Vurderingsoppgaven er forankret  i kunnskapskilder innenfor fagområdene anatomi, fysiologi og sykdomslære, som utgangspunkt for analyse, vurderinger og begrunnelser i forståelsen av hvordan sykdom kommer til uttrykk hos den enkelte pasient/bruker. Gruppebesvarelse. 3-5000 ord. Bokstavkarakter som utgjør 50 % av emnekarakteren i Hovedemne III.

Delemnekode:061HEMN3     6-2    

Vurderingsoppgave 6-2: Prøve i anatomi, fysiologi og sykdomslære

4 timers individuell prøve under tilsyn i anatomi, fysiologi og sykdomslære. Bestått/ikke bestått.

DELEMNE 7: PLEIE- OG OMSORG. MEDIKAMENTHÅNDTERING

13 studiepoeng

Hensikten med delemne 7 er at studentene skal tilegne seg grunnleggende ferdigheter innen pleie- og omsorg som kvalifiserer for stell av syke og funksjonshemmede. I tillegg skal delemnet kvalifisere for det juridiske og faglige ansvaret som er tillagt vernepleiere på områdene farmakologi og medikamenthåndtering knyttet til å administrere forordnede medikamenter.

Innholdet i delemnet retter seg mot pleie av syke og funksjonshemmede, omsorg i ulike livsfaser og forebyggende/helsefremmende arbeid. I tillegg til nødvendig kunnskap og ferdigheter i førstehjelp og ivaretagelse av hygieniske prinsipper, skal delemnet bidra til innsikt i psykiske lidelser og faglig kunnskap om kriser og krisebehandling. Studentene skal i tillegg videreutvikle kunnskapen om rammeforutsetningene for utøvelse av helsearbeid i vid forstand, herunder de etiske utfordringene til  relasjons- og samhandlingskompetanse når det gjelder helsearbeid på ulike arenaer. Delemnet skal gi presis og grunnleggende kunnskap på områdene medikamentlære, medikamentadministrasjon og medikamentregning.

Arbeids- og læringsformer: Delemnet tar i bruk ulike pedagogiske virkemidler. Fokus settes på praktisk prosedyretrening både på området pleie- og omsorg og i grunnopplæringen i medikamenthåndtering. Arbeidet i delemnet preges av selvstudium, forelesninger, gruppearbeid og individuelle skriftlige refleksjoner i kombinasjon med ferdighetstrening i øvingsavdelingen.

Vurderingsformer: Delemne 7 har to oppgaver i vurderingsmappen:

Delemnekode:061HEMN3     7-1    

Vurderingsoppgave 7-1: Ferdighetstest i pleie- og omsorgsprosedyrer

Individuell ferdighetstest. Bestått/ikke bestått.

Delemnekode:061HEMN3     7-2    

Vurderingsoppgave 7-2: Prøve i farmakologi og medikamenthåndtering

4 timers individuell prøve under tilsyn. Bestått/ikke bestått. Det kreves 100 % riktig svar i medikamenthåndtering for å oppnå bestått.

061PRA2          DELEMNE 8: PRAKSISSTUDIER I HELSEARBEID

Hensikten  med delemne 8 er å sikre at studentene får trening i å anvende og videreutvikle teoretisk og praktisk kunnskap i et praksisfelt som utøver helsearbeid. Studentene skal oppøve evnen til å observere, analysere og møte utfordringer og behov ved å delta og bidra innenfor en faglig kontekst. Slik legges det til rette for at studentene kan utvikle videre en bevissthet om verdier, holdninger og  yrkesetikk som inngår i en vernepleiefaglig yrkesidentitet.

Innholdet i praksisstudiene i helsearbeid retter seg mot pleie av syke og funksjonshemmede i ulike livsfaser på ulike pleie- og omsorgsarenaer. I tillegg kan praksisstudiene rette seg mot forebyggende og helsefremmende helsearbeid.

Arbeids- og læringsformer: Praksisstudiene i helsearbeid  er veiledet med 1 time individuell veiledning pr. student pr. uke fra praksisfeltet. I tillegg kommer individuell oppfølging av studenten fra  høgskolens kontaktlærer og refleksjonsgrupper i praksisperioden.

Vurderingsformer: Dokumentasjonskrav og vilkår for gjennomføring av praksisstudier er beskrevet i fagplanens pkt. 8.

Delemne 8 har en oppgave i vurderingsmappen:

Delemnekode:061HEMN3     8-1    

Vurderingsoppgave 8-1: Reflekterende helsearbeid

Vurderingsoppgaven er et skriftlig arbeid med utgangspunkt i den enkelte students praksissted.

Individuell besvarelse. 3000 ord. Bokstavkarakter som utgjør 50 % av emnekarakteren i

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Frode Evenstad <Frode.EvenstadSPAMFILTER@hit.no> - 06.06.2005