Metodisk barnevernsarbeid 070HEMN2
Læringsmål
Målet med hovedemne II er å sikre at studentene får praktisk erfaring i metodisk arbeid og kan utvikle evnen til å integrere praktisk erfaring, teoretisk kunnskap og refleksjon i yrkesutøvelsen. Videre skal hovedemnet gi studentene utvidet kunnskap og forståelse for begrepet omsorgskompetanse og konsekvenser for praktisk yrkesutøvelse. Studentene skal etablere kunnskap om hva som kjennetegner utsatte barn og unge, deres familier og sosiale nettverk, og utvikle forståelse for sammenhengen mellom individuelle/gruppevise forutsetninger og metodisk arbeid.
Innhold
DELEMNE 6: METODISK BARNEVERNSARBEID OG PRAKSISSTUDIER
30 studiepoeng
Hensikten med delemne 6 er å gi studentene kunnskap om og forståelse for sammenhengen mellom teori, forskning og praksisstudier. Barnevernfaglig kompetanse er forankret i praktisk samhandling, og faget utvikler seg i skjæringspunktet mellom praktiske og teoretiske kunnskapstradisjoner. Praksisstudiene skal bidra til at studentene utfordres til faglig, personlig og etisk refleksjon og til bearbeiding av egne kunnskaper, holdninger og ferdigheter. Barnevernfaglig kunnskap utvikles gjennom vedvarende prosesser, der evnen til å integrere praktisk erfaring, teoretisk kunnskap og refleksjon i yrkesutøvelse er bærende element. Det legges vekt på arbeid med etiske problemstillinger og dilemma i den praktiske utøvelsen av metodisk barnevernsarbeid.
Innholdet i delemnet omhandler praksisstudier på ulike arenaer, der studentene utfordres i praktisering av barnevernfaglig arbeid som forberedelse til fremtidig yrkesrolle. Praksisstudiene skal videreutvikle kunnskaper, holdninger og ferdigheter gjennom direkte samhandling med barn og unge, deres familier og sosiale nettverk, og refleksjon over etikk og fagutøvelse.
Arbeids- og læringsformer: Delemnet dekkerområdene praksisforberedende seminar , praksisstudier innenfor det barnevernfaglige virkefelt og et praksisoppsummerende seminar. I det praksisforberedende og praksisoppsummerende seminarstår gruppearbeid, rollespill, diskusjoner, refleksjonsarbeid og forelesninger sentralt. Under praksisstudiene utgjør praksisfeltet og dets arbeidsoppgaver den viktigste læringsfaktoren for studenten i tillegg til samtale, diskusjon og veiledning på praksisstedet og bruk av veiledning i refleksjonsgrupper organisert av høgskolen og koordinert av skolens kontaktlærere.
Vurderingsformer: Delemne 6 har tre oppgaver i vurderingsmappenog to oppgaver i dokumentasjonsmappen:
Delemnekode: 070HEMN2 6-1
Vurderingsoppgave 6-1: Informasjonsbrosjyre
En besvarelse som i sitt innhold er knyttet til utarbeidelse av en informasjonsbrosjyre om praksisstedet. Individuell besvarelse. 1000 ord. Bestått/ikke bestått.
Delemnekode: 070HEMN2 6-2
Vurderingsoppgave 6-2: Anerkjennelse som praksis
Denne vurderingsmappen stiller krav til faglig redegjørelse for begrepet anerkjennelse som praksis. Individuell besvarelse. 4000 ord. Bestått/ikke bestått.
Delemnekode: 070HEMN2 DO1
Dokumentasjonsoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær i seminarene før og etter praksis.
Delemnekode: 070HEMN2 6-3
Vurderingsoppgave 6-3: Etisk dilemma
Denne besvarelsen tar utgangspunkt i studentenes etiske dilemma fra praksis som skal danne grunnlag for gruppearbeid og ende opp i en individuell besvarelse. 1500 ord. Bestått/ikke bestått.
Delemnekode: 070HEMN2 DO2
Dokumentasjonsoppgave: Studentene skal legge fram en skriftlig etisk problemstilling fra praksisstudiene. Innholdet i denne dokumentasjonsmappen danner grunnlag for vurderingsoppgave 6-3
Emnekode: 070PRA1 METODISK BARNEVERNSARBEID OG PRAKSISSTUDIER
Målet for praksisstudiene er at studentene skal få erfaring med barnevernfaglig arbeid med barn og unge, og utfordres til faglig, personlig og etisk refleksjon og til bearbeiding av egne kunnskaper holdninger og ferdigheter. Praksisstudiene i delemne 6 skal bidra til utvikling av studentenes ferdigheter i yrket på ulike arenaer, som en forberedelse til den framtidige yrkesrollen, ansvaret og oppgavene.
DELEMNE 7: VURDERING AV OMSORGSKOMPETANSE
14 studiepoeng
Hensikten med delemne 7 er at studentene skal tilegne seg grunnleggende kunnskap om hvilke individuelle forhold som medvirker til at barn og unge lever i omsorgssviktsituasjoner. Videre skal studentene utvikle en begynnende forståelse for og evne til å vurdere omsorgskompetanse og forstå betydningen av tilknytning og brudd i relasjoner mellom foreldre og barn. Delemnet sikter også mot å gi studentene kunnskap om og forståelse for hvordan tiltak kan iverksettes, samt kjennskap til det aktuelle lov- og regelverk som regulerer slike tiltak.
Innholdet i delemnet er knyttet til teorier og forskning om seksuelle overgrep, rus og rusatferd og omfatter kunnskap om barnets sårbarhet når foreldrefunksjoner preges av bl.a. vold i familien, psykisk syke foreldre og utviklingshemming. Videre inneholder delemnet områdene saksbehandling, lovforståelse og tiltaksarbeid med særlig vekt på å videreutvikle kunnskap om lovforutsetninger og rammevilkår for metodisk barnevernsarbeid knyttet til omsorgskompetanse. Det legges i tillegg vekt på arbeid med etiske problemstillinger og dilemmaer i den praktiske utøvelsen av metodisk barnevernsarbeid.
Arbeids- og læringsformer: Delemnet tar i bruk selvstudium, forelesninger og arbeid i grupper knyttet til konkret tiltaksarbeid.
Vurderingsformer: Delemnet har en oppgave i vurderingsmappen og to oppgaver i dokumentasjonsmappen:
Delemnekode: 070HEMN2 7-1
Vurderingsoppgave 7-1: Vurdering av omsorgskompetanse
En besvarelse som i det faglige innhold skal sette fokus på vurdering av omsorgskompetanse. Gruppebesvarelse. 4000 ord. Bokstavkarakter som utgjør 50 % av emnekarakteren for Hovedemne II.
Delemnekode: 070HEMN2 DO3
Dokumentasjonsoppgave: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær i gruppearbeidet som fører fram til vurderingspoppgave 7-1.
Delemnekode: 070HEMN2 DO4
Dokumentasjonsoppgave: Videoopptak av ferdighetsøvelser fra to ulike situasjoner i kommunikasjon. Omfang på maks 2 x 3 minutter. Gruppebesvarelse. I tillegg leveres et kort, individuelt refleksjonsnotat som beskriver og begrunner valg av ferdighetsøvelser.
DELEMNE 8: METODISK ARBEID MED UTSATTE BARN OG UNGE
16 studiepoeng
Hensikten med delemne 8 er at studentene tilegner seg utdypende kunnskap om og forståelse for både avvik som utviklingsforstyrrelse, sosial konstruksjon og kulturell klassifikasjon, og om resiliens, dvs hvorfor noen barn i risikosonen klarer seg bedre enn andre. Studentene skal tilegne seg kunnskap om metodisk arbeid knyttet til forståelsen av risikoutsatte barn, unge og deres nettverk i et mestringsperspektiv. Delemnet skal bidra til å utvikle studentenes forståelse for sammenhengen mellom individuelle/gruppevise forutsetninger og valg av metodiske tilnærminger, samt flerkulturell forståelse i arbeid med utsatte grupper. Det legges vekt på bruk av aktiviteter og kulturtiltak som del av det metodiske arbeidet i samarbeid med andre. Videre legges det vekt på praktiske kommunikasjonsøvelser som belyser ulike ferdigheter innen kommunikasjonsteori i møte med barn og unge. Delemnet skal synliggjøre det mangfold av muligheter metodisk arbeid med utsatte barn og unge har, og hvordan barnevernpedagoger inngår i et samarbeid med ulike aktører i dette arbeidet.
Innholdet i delemnet omfatter teorier og forskning om hvordan avvik konstrueres, barn og unge i sorg og krise, utviklingsforstyrrelser, motivasjon, mestring, sosialisering og samspill. Videre inneholder delemnet utdypende kunnskap om ulike metodiske tilnærminger knyttet til individ, familie/gruppe og samfunn. Bruk av aktiviteter og kulturtiltak og utfordringer knyttet til studentenes handlings- og samhandlingskompetanse vil stå sentralt.
Arbeids- og læringsformer: Delemnet legger vekt på bruk av ulike arbeids- og læringsformer for at studentene både skal forstå avvik og resiliens, og kunne arbeide metodisk i samarbeid med andre. Læringsformene vil være selvstudium, forelesninger, bruk av aktiviteter og kulturtiltak, bruk av grupper, praktisk ferdighetstrening og feltarbeid.
Vurderingsformer: Delemnet har en oppgave i vurderingsmappen og to oppgaver i dokumentasjonsmappen:
Delemnekode: 070HEMN2 8-1
Vurderingsoppgave 8-1: Metodisk arbeid med utsatte barn og unge og muntlig høring
Besvarelsen skal inneholde et faglig begrunnet tiltak som bygger på kunnskap om og forståelse for sammenhengen mellom individuelle/gruppevise forutsetninger og valg av metodisk tilnærming. Individuell besvarelse. 3000 ord. Bokstavkarakter som teller 50 % av emnekarakteren for Hovedemne II.
Delemnekode: 070HEMN2 DO5
Individuell muntlig høring i kunnskapsgrunnlaget for Hovedemne II og studentens forståelse av eget fag. Det er en forutsetning at vurderingsmappe 8.1. er bestått for å kunne framstille seg til muntlig høring. Endelig karakter fastsettes etter muntlig høring. Muntlig sensur er først og fremst en justering av karakteren fra vurderingsmappen, men det er anledning til å gi kandidaten "ikke bestått" dersom muntlig eksamen gir grunnlag for det.
Delemnekode: 070HEMN2 DO6
Dokumentasjonsoppgave:Videoopptak av ferdighetsøvelser fra to ulike situasjoner i kommunikasjon. Omfang på maks 2 x 3 minutter. Gruppebesvarelse. I tillegg leveres et kort, individuelt refleksjonsnotat som beskriver og begrunner valg av ferdighetsøvelser.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Frode Evenstad <Frode.EvenstadSPAMFILTER@hit.no> - 01.06.2005