Materiallære m/tilvirkningsteknikk M3201

Læringsmål

Kursets siktemål er å gi grunnleggende innsikt i materialteknologi og kunnskap om materialegenskaper og de vanligste tilvirkningsmetodene som brukes innenfor mekaniske fag og bransjer.

I materiallæren drøftes og belyses viktige sammenhenger mellom materialenes oppbygning og egenskaper samt hvordan materialegenskapene i praksis kan styres og kontrolleres ved teknologiske prosesser.

I tilvirkningsteknikken forklares noen sentrale metoder for formdanning og produksjon som anvendes innen mekaniske fag og bransjer for å etablere kunnskapsbasis for å velge hensiktsmessige tilvirkningsmetoder for gitte materialer og sluttprodukter.

Innhold

Emnet materiallære (6 studiepoeng) omfatter følgende: Materialprøving, destruktive og ikke-destruktive metoder. Prøvingsstandarder og materialstandarder. Konstruksjonsmaterialenes oppbygning. Plastisitet og dislokasjonsbevegelse. Tilstandsdiagrammer og legeringssystemer. Stålmaterialenes varmebehandling, herding og sveisbarhet. Støpejern. Aluminium- og kobberlegeringer. Plaster, kompositter og kjeramer.

Emnet tilvirkningsteknikk (3 studiepoeng) behandler disse del emnene: Prinsipper, metoder og utstyr for formgiving og tilvirkning av industrielle ferdigvarer og mellomprodukter ved støping, plastiske formingsprosesser, sveising og sponskjærende bearbeiding

Organisering

Forelesninger, demonstrasjoner, laboratorieøvinger og regneøvinger.

Vurderingsformer

Den sluttkarakteren i faget vektlegges slik :

Sluttevaluering (avsluttende prøve)                       50 %
Underveisevaluering  (prøve, øvinger)                  50 %

For å få adgang til eksamen  må minst, 75 % av øvingene være gjennomført og godkjent (øvingsoppgaver og laboratoriearbeid).

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Unni Stamland Kaasin <Unni.S.KaasinSPAMFILTER@hit.no> - 31.05.2005