VUDM2 Matematikk 2
Mål for studieprogrammet
Matematikk 2 er delt inn i ulike målområder:
- Modul 1 dekker målområdet funksjonslære.
- Modul 2 dekker målområdene statistikk og sannsynlighetsregning.
- Målområdet didaktikk inngår i begge moduler.
Målområdene er beskrevet i detalj i rammeplanen for lærerutdanningen av 1999, og denne vil bli fulgt med noen justeringer. Et utdrag fra rammeplanen vil bli gjort tilgjengelig for studentene på Internett.
Innholdet i Matematikk 2dekkes ved at funksjonslære, sannsynlighetsregning, statistikk og didaktikk undervises parallelt gjennom hele året. Didaktikkomponenten forsøkes integrert i fagstoffet der dette er naturlig.
I Modul 1 legges det vekt på å vise hvordan funksjoner opptrer ”naturlig” og inngår i formulering og løsning av praktiske problemer. Emner i funksjonslære er: Grunnleggende egenskaper ved eksponensialfunksjoner, logaritmefunksjoner og trigonometriske funksjoner. Grenseverdi, kontinuitet og derivasjon. Integrasjonsbegrepet og grunnleggende integrasjonsmetoder. Rekker. Funksjoner av to variabler . Enkle differensiallikninger. Bruk av IT-hjelpemidler som graftegner og regneark. Emner i didaktikk: Fagdidaktiske tema med spesiell betydning for undervisning i grunnskolen, f.eks. utvikling av funksjonsbegrepet, representasjonsformer, grense og konvergens. Matematikkvansker. Modellbygging i matematikken. Matematikkvansker.
I Modul 2 er de faglige og didaktiske hovedtemaene: Sannsynlighetsbegrepet, sannsynlighetsmodeller. Anvendelse av sannsynlighetsmodeller som ledd i modellbygging og problemløsning. Kombinatoriske utvalgsmetoder, forventning, varians og standardavvik. Stokastisk variabel, sannsynlighetsfordelinger, binomiske og hypergeometriske sannsynlighetsfordelinger, normalfordelingen. Estimering oghypotesetesting. Anvendelse på praktiske problemer. Analyse av data gjennom tabeller, grafiske framstillinger, korrelasjon og regresjon. Anvendelse egnet programvare for sannsynlighetsregning og statistikk. IKT i matematikkundervisningen. IKT i matematikkundervisningen.
Som en del av lærestoffet betraktes også bruk av de dataprogrammer som benyttes i kurset. Spesielt gjelder dette Word med matematisk formeleditor, Excel og graftegningsprogram.
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Matematikk er en viktig del av vår kultur, både som vitenskap og som redskap innenfor forskjellige områder i samfunnet og i andre vitenskaper. Matematikk spiller også en sentral rolle innen mange former for skapende virksomhet. Derfor er matematikk et sentralt fag i grunnskolen og i allmennlærerutdanningen. Gjennom studiet i matematikk vil studentene møte faget i mange sammenhenger, og det vil spesielt bli fokusert på sentrale kunnskaper i matematikk, fagets egenart, og barns læring av matematikk.
Etter Rammeplan for allmennlærerutdanning av 1999 er Matematikk 1 (30 stp) obligatorisk for allmennlærerstudenter, og dette studiet bygger på det obligatoriske matematikk-kurset på første trinn i videregående skole. Påbyggingsenhetene Matematikk 2 og Matematikk 3 bygger videre på emner fra Matematikk 1. Det er imidlertid ikke noe krav for deltakerne i Matematikk 2 og Matematikk 3 at de har gjennomført Matematikk 1. Det er studentenes eget ansvar å friske opp grunnleggende lærestoff i matematikk fra ungdomsskole, videregående skole og fra Matematikk 1. Studenter med liten fordypning i matematikk fra videregående skole må derfor regne med å arbeide mye med fagene i starten av studiet.
Arbeids- og læringsformer
Kurset organiseres som et fjernundervisningskurs hvor kommunikasjonen vesentlig skjer i den internettbaserte plattformen Classfronter, vårt elektroniske klasserom. Her vil det bli ”diskusjonsforum” og ”praterom”, hvor lærere og studenter vil kunne legge ut meldinger, brev og andre dokumenter, samt lenker til andre internettadresser. Det vil bli tilbudt veiledning for grupper. Opplæring i bruk av Classfronter og de aktuelle programmene vil bli gitt i de første brevene.
Studentene trenger tilgang til datamaskin med tekstbehandling, regneark, epost og internett.
I løpet av kurset vil det bli lagt ut noen fellesbrev med generelle opplysninger, samt 8 undervisningsbrev. Det første brevet sendes med vanlig post, men resten av brevene må lastes ned fra Classfronter. I hvert brev vil det bli gitt innleveringsoppgaver, annen hver gang i modul 1 og 2. Innleveringsoppgavene kan gjerne besvares i grupper. Besvarelsene kan sendes inn med vanlig post eller ved hjelp av innleveringsverktøyet i Classfronter.
I Matematikk 2 inngår det et fagdidaktisk arbeid i hver av modulene. Disse arbeidene skal leveres individuelt.
Det vil bli tilbudt to frivillige weekendsamlinger – én på høsten, og én på våren.
Studentene oppfordres til å danne grupper, men det er ikke noe krav at man skal tilhøre en gruppe. Høgskolen vil være behjelpelig med å finne grupper til de som er interessert i å tilhøre en gruppe, men ikke selv finner samarbeidspartnere. Gruppene kan ha inntil 5 medlemmer.
Forholdet mellom teori/praksis
For studenter som tar faget som del av grunnutdanning skal det være praksis.
Vurderingsformer
For å få gå opp til avsluttende prøve, må minst 3 av de 4 settene med innleveringsoppgaver i hver modul være levert til oppsatte frister og godkjent. Innleveringsoppgavene vurderes til bestått / ikke bestått.
I tillegg må det fagdidaktiske arbeidet i hver modul være levert og godkjent. Dette arbeidet gis gradert karakter.
Avsluttende prøve i hver modul er en 5 timers individuell skriftlig prøve under eksamensvilkår. Alle studenter vil kunne avlegge denne prøven i sin egen landsdel. Prøven vurderes med gradert karakter.
Det gis bokstavkarakterer fra A til F, med A som beste karakter, og E som dårligste karakter for bestått. Kandidater som ikke består får karakteren F.
Det gis én samlet karakter per modul på vitnemålet.
Ved beregning av sluttkarakteren i hver modul teller det fagdidaktiske arbeidet 40 % og den avsluttende prøven 60 %.
Det gis èn samlet karakter, gradert fra A til F, per modul på vitnemålet, hvor A er beste og E er laveste ståkarakter.
Alle delemner som inngår i en endelig karakter må være bestått for at hovedemnet skal få bestått karakter.
Litteraturliste:
Tittel | Forfatter | Forlag | Utgave | Utgitt år | ISBN | Kapittel / Sider | Kommentar | Type | Obligatorisk |
Pensum | Bok | Nei |
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Frode Evenstad <Frode.EvenstadSPAMFILTER@hit.no> - 21.06.2005