Metodisk arbeid Hovedemne 2 060HOEM2

Læringsmål

Målet med Hovedemne II er at studentene etablerer en grunnleggende praktisk og teoretisk kompetanse i metodisk arbeid, som rommer både metodevalg for endring av rammebetingelser til beste for brukere og brukergrupper og metodevalg basert på kommunikativ kompetanse og etisk refleksjon i samarbeidet med den enkelte bruker, familie og pårørende, sosiale nettverk og nærmiljø. Hovedemne II utgjør en kjerne i utviklingen av kunnskap, ferdigheter og holdninger som skal sette studentene i stand til å yte tjenester til mennesker med ulike funksjonsvansker. Studentene skal gjennom arbeidet med Hovedemne II gradvis utvikle en forståelse som kombinerer ulike perspektiv, og som setter studenten i stand til å gjennomføre reflekterte metodiske valg og utføre ulike typer tiltaksarbeid på individ- og samfunnsnivå. Et slikt mål setter krav til både høgskolens samfunnsmessige ansvar i profesjonsutdanningene og til studentenes vilje og åpenhet for en prosessuell læringsutvikling.

Innhold

Hovedemne II er organisert i to delemner, hvor delemne 4 inneholder en innføring i ulike aspekter ved metodisk miljøarbeid og praksisstudier. Delemne 5 utdyper individ- og systemforståelse som basis for metodisk arbeid.

DELEMNE 4: METODISK ARBEID MED FOKUS PÅ FUNKSJONSHEMMEDE. PRAKSISSTUDIER

30 studiepoeng

Hensikten med delemne 4 er at studentene via teoretiske og praktiske studier skal etablere en grunnleggende kompetanse i metodisk miljøarbeid. Vernepleiefaglig kompetanse er forankret i praktisk samhandling, og faget utvikler seg i skjæringspunktet mellom praktiske og teoretiske kunnskapstradisjoner. Vernepleiefaglig kunnskap utvikles gjennom vedvarende prosesser, der evnen til å integrere praktisk erfaring, teoretisk kunnskap og refleksjon i yrkesutøvelse er det bærende elementet.

Innholdet i delemnet er en innføring i de forskjellige teoretiske perspektivene som preger metodisk miljøarbeid. Denne innføringen skal danne et grunnlag for praksisstudiene i dette delemnet. Perspektiver og arbeidsmåter som er faglig anerkjent legges til grunn. Det legges i tillegg vekt på arbeid med etiske problemstillinger og dilemmaer i den praktiske utøvelsen av metodisk miljøarbeid. Dette delemnet inneholder kunnskap om lovforutsetningene og rammevilkårene for metodisk miljøarbeid i den offentlige tjenesteproduksjonen, og har et særlig fokus på individuell plan som redskap i koordinering av tjenester. Studentene skal arbeide medklarhet i egne posisjoner og forutsetninger i denne sammenheng. Praksisstudiene i delemne 4 foregår på ulike arbeidsarenaer hvor direkte brukerkontakt med funksjonshemmede inngår.

Arbeids- og læringsformer: Innholdet i delemne 4 inneholder et bredt spekter av arbeids- og læringsformer. Ved siden av forelesninger og selvstudium, praktisk ferdighetstrening og opplæring i bruk av aktiviteter og kulturtiltak, preges læringsformene av gruppearbeid og veiledning på individuelle og gruppevise skriftlige arbeider. Praksisstudiene er veiledet med 1 time veiledning pr. student pr. uke fra praksisfeltet, og oppfølging individuelt og i refleksjonsgrupper fra høgskolens kontaktlærer.

Vurderingsformer: Delemne 4 har to oppgaver i vurderingsmappen.

Delemnekode: 060HOEM2 4-1 (4 stp)

Vurderingsoppgave 4-1: Individuell plan

Vurderingsmappen tar utgangspunkt i praktisk arbeid med individuelle planer for funksjonshemmede på ulike praksisarenaer. Individuell besvarelse. 1500 ord.

Bestått/ikke bestått.

Delemnekode: 060HOEM2 4-2 ( 10 stp)

Vurderingsoppgave 4-2: Praksisoppgave i metodisk miljøarbeid

Vurderingsmappen tar utgangspunkt i praksisstudiene i metodisk miljøarbeid.

Individuell skriftlig oppgave. 3000 ord. Karakter som utgjør 40% av hovedemnekarakteren

Emnekode: 060HOPR1 PRAKSISSTUDIER I METODISK MILJØARBEID (16 stp)

Målet for praksisperioden er at studentene skal få erfaring med og kunnskap om funksjonsvansker i et direkte møte med barn, ungdom og/eller voksne og deres familie, pårørende og sosiale nettverk. Praksisstudiene i delemne 4 skal bidra til utvikling av studentenes ferdigheter i yrket på ulike arenaer, som en forberedelse til den framtidige yrkesrollen, ansvaret og oppgavene. Praksisstudiene vurderes til bestått/ikke bestått.

DELEMNE 5: METODISK ARBEID MED FOKUS PÅ LIVSKVALITET OG VELFERD

15 studiepoeng

Hensikten med delemne 5 er at studenten skal videreutvikle en faglig fundert metodisk kompetanse, som også inkluderer evnen til å kunne kartlegge og analysere sammenhengene mellom samfunnsmessige forhold og livssituasjonen til funksjonshemmede. Studentene skal utvikle relasjonskompetanse og tilfredsstillende evne til å gi omsorg, veiledning og tjenester ut fra den enkelte brukers behov med sikte på økt livskvalitet, gode levekår og en verdig velferdsutvikling for funksjonshemmede.

Innholdet i delemne 5 omfatter fagetisk refleksjon med utgangspunkt i etisk teori og erfaringene fra praksisstudiene i metodisk miljøarbeid i delemne 4. Fordypningen og videreutviklingen i metodisk arbeid inneholder et arbeid med redegjørelser og begrunnelser for metodiske valg i lys av det enkeltes menneskes behov for individuell tilrettelegging, stabilt nettverk og meningsfylt fritid, og rett til innflytelse og kontroll med eget liv. I tillegg omfatter delemnet en innføring i kunnskap om økologiske analyser, velferdsarbeid, familieteori og nettverksteori.

Arbeids- og læringsformer: Behovet for fordypning og refleksjon i metodisk arbeid rettet mot de funksjonshemmedes livskvalitet og velferd ivaretas med vekt på selvstudium, ferdighetstrening, gruppearbeid, veiledning og noen forelesninger.

Vurderingsformer: Delemne 5 har en oppgave i vurderingsmappen og en oppgave i dokumentasjonsmappen.

Delemnekode: 060HOEM2 5-1 (15 stp)

Vurderingsoppgave 5-1: Metodisk arbeid med utsatte grupper i samfunnet og muntlig høring

Vurderingsmappen tar utgangspunkt i relevante teoretiske perspektiver hentet fra delemnet som grunnlag for begrunnelser og handlingsvalg i metodisk arbeid på individ- og samfunnsnivå. Gruppebesvarelse. 4000 ord. Det er en forutsetning at den skriftlige delen av vurderingsoppgave 5-1 er bestått før den individuelle muntlige høringen.

Bokstavkarakter som utgjør 60 % av emnekarakteren i Hovedemne II. Den individuelle muntlige høringen tar utgangspunkt i vurderingsoppgave 5-1 - metodisk arbeid med utsatte grupper i samfunnet, men omfatter også spørsmål om det teoretiske og erfaringsbaserte kunnskapsgrunnlaget fra hele Hovedemne II. Endelig karakter fastsettes etter muntlig høring. Muntlig sensur er først og fremst en justering av karakteren fra vurderingsmappen, men det er anledning til å gi kandidaten "ikke bestått" dersom muntlig eksamen gir grunnlag for det.

Delemnekode: 060HOEM2 DO1

Dokumentasjonsoppgavee: Den enkelte student må dokumentere minimum 75 % nærvær ved gruppearbeidet som fører fram til vurderingsoppgave 5-1.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Nils-Petter Karlsson <nils.p.karlssonSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Elin Nordbø - 12.09.2006