Leire- formgiving 60LEIREB

Læringsmål

I studiet i Leire- formgiving skal studenten videreutvikle sine kunnskaper, erfaringer og sine skapende evner for å styrke grunnlaget for forståelse og opplevelse av estetiske verdier knyttet til materiale, kommunikasjon og funksjon. Studiet skal videreutvikle bevisste holdninger til fagets muligheter og verdier, og egen læring, næring, kultur og miljø står sentralt.

Gjennom studiet skal studentene:

  • øke sine kunnskaper, erkjennelse og uttrykksevne gjennom estetisk skapende arbeid med leire som materiale
  • beherske og kunne anvende kreative prosesser i problemløsning, produktutvikling og estetisk skapende arbeid
  • arbeide systematisk for å tilegne seg de motoriske ferdigheter og tekniske kunnskaper som er nødvendig for å kunne omsette ide til konkret resultat
  • opparbeide evne til selvstendig problemformulering og problemløsing
  • kunne anvende teorier i form, farge og komposisjon til å vurdere eget og andres skapende arbeid
  • oppleve og tilegne seg kunnskap om kunst og formkultur innen spesialiseringsfaget og utvikle handlingskompetanse i forhold til vår kulturs tradisjon og fornyelse
  • tilegne seg kunnskap og erfaring med relevant forsøks- og utviklingsarbeid innen fagfeltet

Innhold

Arbeid med skulptur og bruksform i leire er bærende i studiet. Gjennom en vekselvirkning mellom teori og praksis skal studentene utvikle handlingskompetanse og evne til å begrunne faglig praksis. Kunnskaper, ferdigheter og fortrolighet med skapende prosesser og estetiske, funksjonelle, kommunikative og håndverksmessige kvaliteter vil være sentrale i studiet.

Delemne 1: Bruksform, funksjon, form og ornamentikk

Arbeidet med bruksform er fokusert på praktisk skapende arbeid i leire der studenten skal tilegne seg motoriske ferdigheter, tekniske og estetiske kunnskaper i en sammenhengende prosess fra ide til ferdig produkt. Studenten skal tilegne seg forståelse for sammenhengen mellom funksjon, form, overflate og farge og det estetiske uttrykk.

Hovedområder:

  • Bruksform og funksjonsanalyse
  • Lavtbrennende leirer og glasurer
  • Dekor og overflateteknikker
  • Relevante byggeteknikker
  • Form og ornamentikk
  • Norsk og internasjonal keramikk

Studentene skal kunne:

  • tilegne seg de nødvendige motoriske ferdigheter og tekniske og estetiske kunnskaper til å omsette ide til ferdig produkt
  • arbeide med lavtbrennende leirer og glasurer, begitning og keramiske farger, dreiing og plateteknikker
  • arbeide med og bruke nødvendige estetiske teorier innen form, ornamentikk og bilde
  • arbeide med og få kunnskap om tradisjonelt- og samtidsuttrykk i leire, både nasjonalt og internasjonalt
  • utvikle relevant begrepsbruk i faget, og kunne analysere egne og andres keramiske arbeider
  • tilegne seg nødvendig kunnskap om sikkerhet og miljø innen fagfeltet

Oppgavene skal leveres til angitt tid og oppgavens individuelle krav og helhet vurderes til bestått eller ikke bestått. Studenten må bestå alle deler av oppgavene for å få bestått på delemnet. Dette er en forutsetning for å kunne arbeide med studiets avsluttende prosjekt.

Delemne 2: Skulptur og tredimensjonalt estetisk arbeid

Dette delemnet omfatter tredimensjonalt arbeid i leire, både bilde/skulptur og arbeid i spennet mellom bilde og bruksform. Studentene skal opparbeide erfaring med leiras uttrykksbærende og kommunikative muligheter.

Hovedområder:

  • Form og komposisjon sett i forhold til et fritt tredimensjonalt uttrykk
  • Høytbrennende leirer og glasurer
  • Modellering, plate og støpeteknikker
  • Glasur og overflateteknikker
  • Norsk og internasjonal skulptur

Studentene skal kunne:

  • arbeide med leire som middel for uttrykk og kommunikasjon
  • arbeide med sammenhengen mellom form og overflate til et helhetligkunstnerisk uttrykk
  • arbeide med høytbrennende leirer og glasurer
  • bruke modellering og andre relevante byggeteknikker til å oppnå det ønskede resultat
  • forstå og arbeide med hele den keramiske prosess
  • arbeide med å kunne bruke norsk og internasjonal skulptur som utgangspunkt for- og inspirasjon til eget arbeid
  • tilegne seg nødvendig kunnskap om sikkerhet og miljø innen fagfeltet spesielt med tanke på helseskadelige stoffer og i arbeid med ild

Oppgavene skal leveres til angitt tid og vurderes til bestått eller ikke bestått. Alle oppgavenes enkelte deler må være bestått. Dette er en forutsetning for å kunne arbeide med studiets avsluttende prosjekt.

Forsøks- og utviklingsarbeid

Arbeid med dette fagområdet skal gi kunnskaper og erfaringer med grunnleggende metoder og tilnærmingsmåter for innhenting, utvikling og bearbeiding av viten.

Studentene skal kunne:

  • avgrense problemfelt, utforme problemstillinger, bruke kildemateriale, presentere og vurdere resultater
  • gjøre rede for sentrale metoder og tilnæringsmåter for innhenting av viten i faget
  • bruke litteratur, databaser, informanter og andre kilder
  • se muligheter for fornying og kombinasjon av metoder innenfor forsøks- og utviklingsarbeid ut fra fagets egenart

Organisering

Emnet er organisert i to delemner, en praksisperiode, en individuell skriftlig prøve og et avsluttende prosjekt. Delemnene framstår som selvstendige enheter og dekker to spesifikke områder i arbeid med leire. Innen disse områdene skal det arbeides med høyt og lavtbrennende leirer og glasurer og relevante teknikker.

Delemner:

Delemne 1: Bruksform, funksjon, form og ornamentikk, 20 studiepoeng

Delemne 2: Skulptur og tredimensjonalt estetisk arbeid, 20 studiepoeng

Det legges vekt på studentens eget ansvar for sitt studium, både hva angår selvstendig arbeid og evnen til samarbeid. Det forventes en arbeidsinnsats tilsvarende minimum 37.5 timers arbeidsuke, der lærerledet undervisning utgjør om lag halvparten.

Felles fagteori

Noe fagstoff som regnes som felles for alle de ulike fordypningsstudiene. Dette er i hovedsak seminarer/forelesninger med generelt fagstoff innenfor bachelorstudiet i visuelle kunstfag og design og delvis sammenfallende med fagstoff i faglærerutdanningen i formgiving, kunst og håndverk. Fagstoffet som blir presentert i disse fellesseminarene kan variere noe fra år til år, jf. pensumlitteraturen.

Annen virksomhet

I tillegg til disse periodene og eksamendelene av studiet: Skriftlig hjemmeoppgave og Avsluttende prosjekt, kommer "Åpen dør", Forskningsdagene og eventuell annen utadrettet virksomhet.

Prosjektarbeid, utstillingsbesøk, ekskursjoner er en del av studiet. Det er naturlig å oppsøke aktuelle utstillinger og industri og næringsliv. Aktuelle interne/eksterne prosjekter kan i spesielle tilfeller erstatte oppgaveperioder, dersom disse blir vurdert som en tilfredstillende faglig erstatning for en (eller flere) oppgaveperiode(r).

Praksisopplæringen

I løpet av studiet skal studenten ha tre ukers praksis i verksted, bedrift eller annen godkjent praksisplass. Studentene skal samarbeide med faglærer om å planlegge, gjennomføre og vurdere arbeidsoppgaver og krav til dokumentasjon, som kommer i tillegg til ordinære oppgaver ved praksisbedrift/næringsliv. Studiet er landsdekkende, og praksisen kan derfor legges utenfor høgskolens geografiske nærmiljø.

Praksisperioden kan kobles opp mot studentens avsluttende prosjekt/ forsøks- og utviklingsarbeidsoppgave etter nærmere avtale med faglærer og bedrift.

Det skal framlegges praksisrapport senest en uke etter at praksisperioden er avsluttet. Både det praktiske arbeidet og rapporten danner grunnlag for vurdering av praksis.

Praksis gir ikke studiepoeng, men må være gjennomført og bestått for at det skal bli gitt adgang til oppstart med avsluttende prosjekt, og før vitnemål kan bli utstedt.

Med bedrift menes her industri- eller håndverksbedrift, verksted, offentlig eller privat galleri eller annen virksomhet som er egnet til å gi studenter innenfor kunst og design, formgiving og kunst og håndverk en relevant fagpraksis. Det er et krav at bedriften skal være registrert som foretak i Brønnøysundregisteret, med eget foretaksnummer.

Vil studenten prøve ut hvordan det kan være å undervise innen sitt fagfelt, skal dette være en mulighet. Studenten kan da gjøre et valg av hvilken skole han/hun ønsker å prøve seg i. Det kan velges mellom grunnskole eller folkehøgskole. Om valget innfris, er avhengig av at minimum to studenter ønsker samme skoleslag. Ellers er det naturlig at studenten får prøve seg som lærer sammen med studenter fra andre klasser som har praksisperiode på samme tid. Studentene skal da samarbeide med hverandre og øvingslærer om å planlegge, gjennomføre og vurdere undervisningsopplegg. Dersom studenten etter endt bachelorstudium velger å ta en 60 studiepoengs påbygging i praktisk pedagogikk (PPU), kan en eventuell skolepraksis i BIII- studiet etter søknad bli godkjent som del av PPU-praksis. Dersom dette er aktuelt følger studenten forskriftene for praksis for faglærerstudiene 3. året.

Studieutvalg

Studentene oppnevner sitt eget studieutvalg bestående av 2-3 studenter som fungerer som et bindeledd mellom lærerteam og klasse. Der det er naturlig kan studieutvalget delta på teammøter, for å drøfte saker i forbindelse med planlegging av klassens virksomhet. Studentene velger også representant til emneutvalg for fellesteoriforelesninger. Studieutvalget og emneutvalget for fellesteorien skal ha minst ett møte pr semester. Klasseleder har ansvar for at det oppnevnes representanter, og kaller inn til det første møtet. Det skal skrives referat fra møtene. Disse skal leveres studiekoordinator og instituttleder.

Vurderingsformer

Det skal være sammenheng mellom mål, innhold, arbeidsformer og vurdering i studiet. Vurderingen skal være en del av selve læringen og et middel for den enkelte student til både å utvikle forståelse for målet med studiet. Vurderingen skal oppøve studentens begrepsforståelse og forståelse for fagets egenart.

Gjennomgang og vurdering av arbeidsprosesser, skisser, utkast, modeller og produkter vil synliggjøre studentens innsats og progresjon i studiet. Samtidig vil det gi innsikt i og bevissthet om faglig utvikling og læring. Vurderingen har også til hensikt å veilede studenten. Veiledning omfatter både prosess, resultat og evne til samarbeid.

Både studenter og lærere må delta i studievurderingen med sikte på å videreutvikling av studiet. Derfor må vurderingen omfatte innhold og organisering av studiet samt studentens eget arbeid og arbeidsmåte gjennom året.

Alle oppgaver må utføres, leveres inn og vurderes til bestått, til avtalt tid for at studenten skal få gå opp til eksamen. Studenten er selv ansvarlig for å holde seg orientert om oppgavekrav og frister. Manglende innleveringer og ikke-bestått krav kan få konsekvenser for studentens fortsatte studium og retten til å gå opp til eksamen. Dette skal sees i sammenheng med de rettigheter og plikter studenten har ifølge eksamensreglement ved høgskolen og jfr. Lov om universiteter og høgskoler § 40 mv.

Eksamen:

Individuell skriftlig prøve, 5-dagers hjemmeoppgave:

Studenten skal gjennomføre et skriftlig arbeid av fagteoretisk art, med gitt tema. Det stilles krav til utforming, struktur og evne til å disponere fagstoffet i forhold til tema. Det skriftlige arbeidet skal ha et omfang på maksimum 10 tekstsider, bokstavstørrelse 12 og linjeavstand 1,5. Se "Retningslinjer for skriftlige arbeider ved Høgskolen i Telemark".

Avsluttende prosjekt, 20stp:

Det blir avsatt inntil 12 uker til en faglig fordypningsoppgave, avsluttende prosjekt. Prosjektet er et individuelt studium som skal integrere fagstoff fra studiet. Prosjektet skal primært knyttes til et uttrykk i leire. Studenten skal få trening i å gjennomføre et selvstendig faglig arbeid med forskningstilsnitt og gjennom dette få muligheten til å fordype seg i en eller flere deler av faget, og utvikle sin evne til analyse og strukturert arbeid. Besvarelsen skal bestå av praktisk estetisk arbeid, allsidig dokumentasjon, relevant teoristoff, en skriftlig rapport med de vanlige krav til rapportskriving, helhetlig presentert.

Valg av tema eller problem er studentens eget i samråd med faglærer.

Det er et krav til det avsluttende prosjektet at studenten har mottatt veiledning, og det er studentens ansvar å ta kontakt med faglærer og avtale denne. Studenten skal legge opp et eget pensum, knyttet til prosjektet, på om lag 200 sider. Denne litteraturen skal det henvises til i rapporten.

Vekting:

Individuell skriftlig prøve, 5-dagers hjemmeoppgave, 20 %

Avsluttende prosjekt (20stp), 80 %

På vitnemålet føres tittelen på det avsluttende prosjekt. Det gis en karakter på en skala fra A til F, der A er høyeste og E er laveste ståkarakter. Begge eksamensdeler må ha bestått karakter for at eksamen skal være bestått. Praksis må være bestått for å få vitnemål.

Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.

Hjemmesiden til Leire - formgiving

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Kari Carlsen <Kari.CarlsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av  - 15.03.2007