Visuelle kunstfag og design 2 60VISKF2

Læringsmål

I dette andre studieåret er arbeid med grafisk design og produktdesign viktig, og det gjennomføres ett prosjekt i hver av disse områdene. I tillegg gjennomføres det ett kunstprosjekt, og ett selvstendig prosjekt i kunstfaglig eller designfaglig retning. Arbeid med studentbedrift går parallelt med andre emner gjennom hele året.

Studentene skal:

  • utvikle ferdigheter i å behandle visuelle, materielle og funksjonelle problemstillinger
  • skaffe seg erfaring med metoder for idé-, design- og produktutvikling
  • kunne bruke hensiktsmessige verktøy og framstillingsmåter i arbeid med grafisk design
  • skaffe seg erfaring med kunstfaglig utprøving, idéutvikling og realisering
  • skaffe seg utdypet praktisk og teoretisk innsikt gjennom å gjennomføre et selvvalgt prosjekt
  • få kjennskap til og forståelse for å drive nyskapingsarbeid rettet mot eget idé- og interessefelt.

Innhold

Emneplanen er delt inn i fem delemner:

  1. Produktdesign, 10 stp
  2. Kunstprosjekt, 10stp
  3. Grafisk design, 10 stp
  4. Selvstendig prosjekt, 10 stp
  5. Studentbedrift, 20 stp

Delemne 1: Produktdesign (10 stp)

Delemnet inneholder innføring i ideutvikling og gjennomføring av praktisk arbeid med produkt eller prototyp ut fra kartlegging av behov og egne ideer. Arbeid med materialer, redskaper og teknikker som egner seg for utvikling av produkt ved hjelp av arbeidstegninger, aktuell programvare og arbeid med modeller.

Delemne 2: Kunstprosjekt (10stp)

Kunstprosjektet har form av workshop/verksted med gitt eller valgt tema. Prosjektet har eksperimentell karakter og fokuserer på idéutvikling og tverrfaglighet i utrykksformer og fagområder. Delemnet skal inneholde diskusjoner, idéutveksling og praktisk skapende arbeid. Teoretiske emner knyttes til de valgte områdene, og studentene skal i skriftlig og visuell form vise sitt refleksjonsnivå omkring egen produksjon og fagteori. Prosjektet kan omfatte tradisjonelle todimensjonale uttrykksformer, skulptur, installasjon, digitale medier eller video.

Delemne 3: Grafisk design (10 stp)

Delmnet inneholder innføring og arbeid med visuell kommunikasjon rettet mot formidling av gitte budskap gjennom målrettet grafisk formgiving. I arbeid med virkemidler, materialer og hensiktsmessig verktøy, søker studenten grunnleggende erfaring og forståelse for betydningen av, og hensikten med grafisk design. Grafisk design i denne sammenhengen kan dreie seg om alt fra utforming av trykksaker til interaksjonsdesign, profiler/logo, branding, pakninger og emballasje. Problemområdene i studiet ses i relasjon til ulike behov i dagens samfunn.

Delemne 4: Selvstendig prosjekt (10 stp)

I selvstendig prosjekt velger studentene enten et kunstfaglig eller designfaglig emne å gå dypere inn i på bakgrunn av erfaringene fra VKD1 og delemnene produktdesign, kunstprosjekt og grafisk design. Prosjektet kan ha form av workshop/verksted med gitt eller valgt tema, eller det kan knyttes til egen eller andres studentbedrift. Prosjektet skal inneholde praktisk skapende arbeid med kunstneriske uttrykksformer/designutvikling. Teoretiske emner knyttes til det valgte området, og studentene skal i skriftlig og visuell form vise sitt refleksjonsnivå omkring egen produksjon og fagteori. Kunstfaglige prosjekter kan inneholde en eller flere uttrykksformer innenfor tegning, bilde, digitale medier, skulptur og installasjon. Designfaglige prosjekter kan konsentreres om grafisk design eller produktdesign.

Delemne 5: Studentbedrift (20 stp)

Delemnet gir kjennskap til og forståelse for hvordan det er å drive nyskapingsarbeid rettet mot eget idé- og interessefelt. I løpet av studieåret skal studentene fortrinnsvis i grupper opprette, utvikle, drive og avvikle sin egen studentbedrift. Studentbedriften kan sikte mot etablering av egen kunstnerisk virksomhet eller virksomhet rettet mot utvikling av produkter og tjenester innenfor ulike former for design. Faginnholdet omfatter forretningsutvikling, prosjektstyring, produktutvikling og immateriell rett, markedskommunikasjon og entreprenør og samfunn. Studentbedriftkonseptet til Ungt Entreprenørskap vil være en av flere mulige innfallsvinkler til dette arbeidet.I særlige tilfeller vil det være mulig å gjennomføre et prosjekt som alternativ til studentbedrift.

Organisering

Studiet er sammensatt av 5 delemner:

1 - Produktdesign 10 stp

Studentbedrift 20 stp

2 - Kunstprosjekt 10 stp

3 - Grafisk design 10 stp

4 - Selvstendig prosjekt Kunstfaglig / Designfaglig 10 stp

Studiet er verkstedsbasert. Studentenes arbeid med utvikling av egne ideer og gjennomføring av disse i konkrete materialer utgjør hoveddelen av studiet. Arbeidsformene i studiet er varierte og studentene får i løpet av studiearbeidet erfaring med ulike faglige lærings- og formidlingsformer:

  • verkstedsarbeid
  • forelesning
  • demonstrasjon
  • seminar og kollokviearbeid
  • prosjektarbeid
  • problemløsning, individuelt/ i gruppe
  • veiledning og vurdering
  • visuelle presentasjonsformer og formidling

Alle delemner inneholder både praktisk skapende arbeid, fagteori og ulike former for dokumentasjon og presentasjon av arbeidsresultatene. På bakgrunn av drøfting mellom studenter og lærere kan prosjektene gjennomføres i gruppe eller individuelt.

Delemnet studentbedrift går over hele studieåret, slik at tidsperspektivet gir rom for utvikling, oppretting, gjennomføring og avvikling av bedriften. Arbeid med studentbedrift baserer seg på samhandling i grupper. Arbeid med andre emner kan knyttes til studentbedriften, men emnene vurderes på selvstendig grunnlag. De andre delemnene går over avgrensede tidsrom og avsluttes etterhvert.

Sentrale deler av studiet kan være obligatorisk og nærværsregistrering skal gjennomføres. Et felles arbeids- og studiemiljø gir gevinst for den enkelte i et studium der faglig diskusjon og refleksjon utvikles i samarbeid med andre. Nærvær, deltagelse i, og ansvar for et aktivt skapende arbeidsmiljø er en viktig faktor for studieutbyttet.

Studentene har ansvar for sin egen læring og det pålegges studentene å holde seg orientert i aktuell pensumslitteratur og selv ta initiativ til, og benytte seg av muligheter for faglig veiledning.

Det forventes en arbeidsinnsats tilsvarende minimum 37,5 timers arbeidsuke, der lærerledet undervisning utgjør om lag halvparten.

Studieutvalg

Studentene oppnevner sitt eget studieutvalg bestående av 2-3 studenter som fungerer som et bindeledd mellom lærerteam og klasse. Der det er naturlig kan studieutvalget delta på teammøter, for å drøfte saker i forbindelse med planlegging av klassens virksomhet.

Vurderingsformer

Det skal være sammenheng mellom mål, innhold, arbeidsformer og vurdering i studiet. Vurdering skal både være en del av læringsprosessen og et middel for den enkelte student til økt innsikt og forståelse for egne faglige forutsetninger, både for videre studier og fremtidig yrkesprofesjon. Erfaringer med ulike vurderingsformer er en del av utviklingen av faglig sluttkompetanse.

Både studenter og lærere må delta i studievurderingen med sikte på videreutvikling av studiet. Vurderingen omfatter innhold og organisering av studiet og studentens eget arbeid og arbeidsmåte gjennom året.

Hvert delemne vurderes separat og fortløpende i studiet. Det som vurderes er en mappeinnlevering fra hvert delemne som innkluderer praktiske øvelser og arbeid. Dette kan ha form av utstillinger, skriftlige evt. muntlige oppgaver, presentasjoner og prøver. Hvilke vurderingsformer som er aktuelle i hvert delemne det enkelte studieår blir spesifisert når arbeidet med perioden begynner. Det vil være aktuelt at både studenter og lærere er aktive i denne spesifiseringsprosessen.

For framstilling til eksamen må følgende arbeidskrav være oppfylt:

  • Mappeoppgavene i de enkelte delemnene må være besvart ut fra gitte kriterier. Det er studentenes ansvar å ferdigstille og presentere mappene til avtalt tidspunkt.
  • Den enkelte student plikter å forevise og diskutere oppgaveløsninger med faglærer under arbeidsprosessen. Besvarelser som ikke er forelagt faglærer til veiledning, kan bli avvist til eksamen.
  • Tilfredsstillende deltagelse i tilsyn og vedlikehold av verksteder og redskaper
  • Minimum 80 % nærvær i de deler av studiet som er obligatorisk

Vurderingskriterier

Hvilke vurderingskriterier som gjelder hvert enkelt delemne vil bli spesifisert senest når perioden begynner. Det vil være aktuelt at både studenter og lærere er aktive i denne spesifiseringsprosessen. Mulige vurderingskriterier kan være:

  • Materialvalg / - bruk / - kunnskap og tekniske løsninger
  • Bruk av estetiske virkemidler
  • Sammenheng mellom materialvalg, form, funksjon og/ eller hensikt
  • Evne til å framstille tanker, ideer, opplevelser og inntrykk på en selvstendig måte
  • Evne tilproblemløsing, nytenking og originalitet
  • Helhetlig inntrykk og kvalitet
  • Evne til faglig dokumentasjon og formidling
  • Bruk av aktuelt fagstoff
  • Fagteoretisk refleksjonsevne

Eksamen

Vurderingen i studiet er sammensatt av graderte karakterer fra følgende delemner:

Delemne

stp

vekt

1 - Produktdesign

10

20%

2 - Kunstprosjekt

10

20%

3 - Grafisk design

10

20%

4 - Selvstendig prosjekt, kunstfaglig eller designfaglig

10

40%

Delmne 5: Studentbedrift, vurderes til bestått/ikke bestått, og må være bestått for å få sluttvurdering i studiet. Arbeidsområdet for studentbedriften føres på vitnemålet.

De fire graderte delemnekarakterene vektes som oppsatt, og det gis én samlet hovedkarakter for 2. studieår som føres på vitnemålet. Karakterskalaen er gradert fra A til F hvor A er beste og E er laveste ståkarakter.

Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Kari Carlsen <Kari.CarlsenSPAMFILTER@hit.no>,Åsbjørg Moland <Asbjorg.MolandSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av  - 14.03.2007