Naturfag 1 30NAT1

Innhold

Naturvitenskapen har vokst fram som en følge av menneskenes nysgjerrighet og behov for å finne svar på spørsmål om sin egen eksistens, liv og livsformer og vår plass i naturen og universet og er derfor en viktig del av vår kultur. Kunnskaper om, forståelse av og opplevelser i naturen kan fremme viljen til å verne om naturressursene, bevare det biologisk mangfoldet og bidra til en bærekraftig utvikling.

Naturfag 1 er inndelt i følgende delemner:

1. Forskerspiren

Det legges vekt på at naturfag skal være et aktivitetsbasert skolefag som skal utvikle elevenes naturglede, undring og interesse og engasjement for faget. Utforsking av nærmiljøet og trening i eksperimenter og bruk av utstyr er sentralt, og kan gi grunnlag til både kreativitet og forskertrang. Studentene skal gjennom undervisning og deltakelse i naturfag få øvelse i hypotesedanning, eksperimentering, systematiske observasjoner, diskusjoner, kritisk vurdering, argumentasjon og begrunnelser for konklusjoner.

2. Mangfold i naturen

Delemnet inneholder feltkurs og ekskursjoner til ulike naturtyper som kysten, fjellet, skog og ferskvann, hvor en i felt og i klasserommet studerer de viktigste hovedgruppene av planter og dyr. Det arbeides med viktige familier av høyere planter og viktige dyregrupper for å få en oversikt over plante- og dyresystematikken. Kjennskap til bruk av flora og andre feltbøker og relevant bestemmelseslitteratur er sentralt.

Generell økologi blir konkretisert ved vektlegging av feltarbeid, biotopundersøkelser, studier av biologisk mangfold, tilpasninger hos planter og dyr, årstidsvariasjoner i naturen, spor og sportegn.

Miljøkunnskap tas opp gjennom tema som sortering av avfall, bruken av noen energikilder og konsekvenser for miljøet, biologisk mangfold, verneområder og forvaltning.

3. Kropp og helse

Delemnet inneholder temaer som ernæring og helse og menneskekroppen med vekt på skjelett og muskler og nervesystem, sansene og forplantning, noen vanlige barnesykdommer, vaksinasjon, kroppens reaksjon på rus og rusmidler fysiske og psykiske forandringer i puberteten og forhold knyttet til kjønnsidentitet og seksualitet.

4. Verdensrommet

Hovedfokus er kjennskap til jorda, månen, sola og solsystemet og enkle modeller knyttet til himmellegemenes bevegelser. I tillegg vektlegges noen kjente stjernebilder og nordlyset.

5. Fenomener og stoffer (fysikk, kjemi og geofag)

I fysikk vektlegges lys og lyd, svingninger og bølger, bevegelse og kraft, energi, samt elektrisitet og magnetisme.

Delemnet inneholder også uorganisk og organisk kjemi, med hovedvekt på periodesystemet, makromolekyler, molekyler og atomer og enkle kjemiske reaksjoner. I tillegg vektlegges oppbygningen av cellen, fotosyntese og celleånding.

I geofag vektlegges mineraler, bergarter og jordarter og jordsmonn, lagdeling av jorda – platetektonikk, vulkanisme og jordskjelv og Norges geologiske historie med vekt på nærområdet og vær og klima.

6. Teknologi og design

Det blir lagt vekt på at studentene skal designe og lage tekniske innretninger og dokumentere prosessen fra ide til ferdig produkt

Organisering

Emnet er lagt til høst og vår.

Det blir gjennomført ekskursjoner over 3 dager til fjellet og 3 dager til kysten og dagsekskursjoner i nærmiljøet til skog og ferskvann, og besøk på Teknisk museum og Naturhistorisk museum. I tillegg belyses faget gjennom eksperimenter, bruk av IKT, oppgaveløsning, gruppearbeid, prosjekter, forelesninger og veiledning. Det er obligatorisk fremmøte og deltakelse på feltstudier og praktiske oppgaver i klasserommet.

Vurderingsformer

Underveisvurdering

Feltrapporter fra ekskursjoner til fjell, kyst, skog og vann skal være godkjent.Grupper.

2 Mapper i fysikk skal være godkjent – grupper.

Skriftlig eksamen i høstsemesteret som teller 40% av endelig karakter.

Sluttvurdering

Muntlig eksamen i vårsemesteret som teller 60% av endelig karakter.

Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Kjetil Tømmer <Kjetil.TommerSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Nina Holmberg Lurås - 28.03.2007