Kvalitetsutvikling i arbeid med eldre 987MOD4
Læringsmål
Modul 4: Organisering og utøvelse av helse- og sosialtjenester til eldre mennesker
Modul 4 har fokus på yrkesutøvelse, ulike tilnærminger (metoder) og arbeidsmåter, samt forskning og fagutvikling i praksis
MODUL 4a
Organisering av helse- og sosialtjenester til eldre mennesker - 12 stp
Modul 4a har følgende hovedfokus: organisering av helse og sosialtjenester og kvalitetsutvikling. Den teoretiske undervisningen i modul 4a er lagt til to ukesamlinger i 3. semester.
Formål:
Studentene skal tilegne seg kunnskaper om lover og forskrifter, organisering og innhold knyttet til ulike helse- og sosialtjenester som er særlig relevante for gamle. Dette innebærer en videreutvikling av kunnskaper knyttet til eget fagfelt og økte kunnskaper om andre yrkesgruppers fagfelt. Dette skal øke studentenes evne til å vurdere hvilke organisatoriske og strukturmessige betingelser som må være til stede for å sikre at eldre mottar de tjenester de har krav på og behov for. På den måten skal studentene styrke sin kompetanse til å samordne og koordinere, planlegge og gjennomføre helse- og sosialtjenester som bidrar til økt livskvalitet hos gamle. Studentene skal oppøve ferdigheter i å planlegge, dokumentere og evaluere eget arbeid. De skal øke sin forståelse for betydningen av et faglig orientert miljø, og se dette også i et samfunnsøkonomisk perspektiv. På den måten skal studentene øke sin kompetanse til å ivareta og utvikle helse- og sosialtjenester av høy faglig kvalitet, og til å forebygge eksempelvis utbrenthet og sykefravær, og kynisme hos seg selv, kollegaer og pårørende. Studentene skal vise evne til nytenkning i samarbeid med eldre og være konstruktivt kritiske til egen yrkesrolle.
MODUL 4b
Utøvelse av helse- og sosialtjenester til eldre mennesker - 15 stp
Den teoretiske undervisningen er lagt til tre ukesamlinger, en i 3. semester og to i 4. semester.
Formål:
Studentene skal øke sin innsikt i andre yrkesgruppers arbeidsmåter, i ulike tilnærminger (metoder) og i muligheter knyttet til tverrfaglig tilnærming i utøvelsen av helse- og sosialtjenester til eldre. De skal utvikle økt forståelse for sammenhengen mellom verdier og yrkesutøvelse, og dermed for sammenhengen mellom yrkesetisk standard og kvaliteten på tjenestene. Studentene skal utvikle kunnskaper om hvordan brukerne kan medvirke i utforming av tjenestene, og om ulike aspekter ved pårørende. Studentene skal videre forstå betydningen av ulike typer kunnskaper, og hvordan disse kan utvikles og anvendes i praksis. Studentene skal på den måten tilegne seg en styrket og kompleks kompetanse i utøvelsen av kvalifiserte helse- og sosialtjenester til eldre.
Innhold
MODUL 4a
Organisering av helse- og sosialtjenester til eldre mennesker - 12 studiepoeng 3. semester
Organisering av helse og sosialtjenester
- Koordinering - ulike tjenester/ulike etater
- Forholdet mellom spesialist- og kommunehelsetjeneste
- Hjemmebaserte, institusjonsbaserte og integrerte tjenester
- Prioriteringer og etiske dilemmaer
- Ressurs og løsningsorientering
- Familieomsorg, frivillige organisasjoner
- Sentrale lover, forskrifter og avtaler
- Faglig ledelse
Kvalitetsutvikling
- Endringsstrategier
- Dokumentasjon
- Evaluerings- og utviklingsarbeid
- Planlegging og gjennomføring av prosjekt i praksis
- Kompetanseutvikling for personale
- Undervisning og veiledning
- Arbeidsmiljøet
Utarbeidelse av prosjektplan
MODUL 4b
Utøvelse av helse- og sosialtjenester til eldre mennesker - 15 stp 3. og 4. semester
Yrkesutøvelse, ulike tilnærminger (metoder) og arbeidsmåter
- Ulike yrkesgrupper og deres faglige tilnærminger i arbeidet med eldre
- Yrkesetikk
- Brukerperspektiv - aktiv miljøretta omsorg
- Omtanke for pårørende
- Samarbeid med pårørende
Forskning og fagutvikling
- Forskning og faguvikling for og i praksis
- Anvendelse av forskningsbaserte kunnskaper og resultater
Fordypningsoppgave/prosjekt
Vurderingsformer
987MOD4
Modul 4: Kvalitetsutvikling i arbeid med eldre
I høst- og vårsemester 2. studieår skal studentene arbeide med en fordypningsoppgave knyttet til et av utdanningens valgte fordypningsområder. Fordypningsoppgaven skal ha et omfang på ca. 10.500 ord +/- 10%. Oppgaven vurderes med gradert karakter.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Sigrunn Ø. Gundersen <Sigrunn.O.GundersenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Elin Nordbø - 12.02.2008