VUDM4 Matematikk 4, betalingsstudium

Målgruppe og opptakskrav

som retter seg spesielt mot lærere i videregående skole.

Matematikk 2 gir grunnlag for opptak til den første modulen.
Matematikk 3 gir grunnlag for opptak til den andre modulen.

Annen formell kompetanse i matematikk eller en høgskole-/universitetsutdanning og undervisningserfaring i matematikk i videregående skole, vil også kunne danne grunnlag for opptak.

Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning

  • Modul 1 - Funksjonsteori og matematisk modellering - 15 studiepoeng
    Differensialligninger. Integralbegrepets utvikling, Riemann-integralet. Elementær differensialgeometri, beregning av buelengde. Parameterfremstilling av kurver i rommet. Grenseverdier og uegentlige integraler. Numerisk integrasjon, trapesmetoden og Simpsons metode. Approksimasjon ved Taylorpolynomer. Dobbelt- og trippelintegraler. Bygging av matematiske modeller med differensialligninger, integraler og trigonometriske funksjoner.
  • Modul 2 - Geometri og algebra - 15 studiepoeng.
    Romgeometri for beregning av lengder, vinkler, arealer og volumer. Parameterfremstilling i planet og rommet. Matriser og løsning av ligningssystemer. Egenverdier og egenvektorer. Komplekse tall. Eksplisitte og rekursive formler og grafteori. Lineær programmering. Symmetrigrupper. Induksjonsbevis.

I kurset brukes digitale verktøy som graftegneprogram, regneark, formeleditor og dynamisk geometriprogram.

Modulene går parallelt over to semestre og kan også taes enkeltvis, uavhengig av

Arbeids- og læringsformer

Kurset organiseres som fjernundervisning basert på bruk av Internett. Studentene tildeles brukernavn og passord og internettportalen Classfronter benyttes som arbeidsplattform. Her vil det bli diskusjonsrom og rom for nettmøter, og lærere og studenter vil kunne legge ut brev, besvarelser og andre dokumenter samt linker til andre internettadresser. Studentene får opplæring i bruk av Classfronter i de første brevene.

Kommunikasjonen mellom student og høgskole foregår via e-post og diskusjonsrom.

Undervisningen går parallelt i de to modulene over to semestre. I løpet av kurset vil det bli lagt ut noen fellesbrev med generelle opplysninger, samt 8 undervisningsbrev (4 i hver modul). Det første brevet sendes med vanlig post, mens de øvrige må lastes ned fra Classfronter. I hvert brev vil det bli gitt innleveringsoppgaver, annen hver gang i modul 1 og 2. Innleveringsoppgavene kan gjerne besvares i grupper. Brevbesvarelser sendes faglærer for retting/kommentering til oppsatte frister, enten via vanlig post eller ved hjelp av innleveringsverktøyet i Classfronter.

I hver av modulene vil det bli gitt en obligatorisk innleveringsoppgave. Denne skal løses individuelt og knytte fagstoffet til praktisk arbeid i skolen.

Det vil bli tilbudt to frivillige weekendsamlinger – én på høsten og én på våren.

Studentene oppfordres til å danne grupper, men det er ikke noe krav at man skal tilhøre en gruppe. Høgskolen vil være behjelpelig med å finne grupper til de som er interessert i å tilhøre en, men ikke selv finner samarbeidspartnere. Gruppene kan ha inntil 5 medlemmer.

Studentene må ha tilgang til datamaskin med tekstbehandling, regneark, E-post og Internett.

Vurderingsformer

Hver modul avsluttes med en 6 timers individuell, skriftlig prøve under eksamensvilkår. Alle studenter vil kunne avlegge denne prøven i sin egen landsdel.

Den skriftlige prøven og den obligatoriske innleveringsoppgaven i hver modul vurderes med gradert karakter.

Ved beregning av sluttkarakteren i hver modul teller den obligatoriske innleveringsoppgaven 20% og den avsluttende prøven 80 %.

Det gis bokstavkarakterer fra A til F, med A som beste karakter og E som dårligste karakter for bestått. Kandidater som ikke består får karakteren F.

Det gis én samlet karakter per modul på vitnemålet.

Alle delemner som inngår i en endelig karakter i en modul må være bestått for at hovedemnet skal få bestått karakter.


Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.

Publisert av / forfatter Dan roaldsøy <dan.roaldsoySPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av Dan Roaldsøy - 13.02.2007