889 Design og teknologi, fordypning
Innledning
Design og teknologi er fokusert på praktisk problemløsing i materialer. I studiet arbeider studentene med produktdesign i en sammenhengende prosess fra idé til produkt. Studiet inneholder designmetodikk og fagteori, og studenten skal utvikle egne ideer gjennom å analysere, visualisere, utføre og dokumentere på hensiktsmessige måter. Digital kompetanse og bruk av relevant program- og maskinvare for visualisering og eksperimentering med form, overflate og funksjon er del av studiet.
Målgruppe og opptakskrav
Studiet kan tas som frittstående påbygging eller som del av Bachelor i visuelle kunstfag og design, eller faglærerutdanning i formgiving, kunst og håndverk. Som lærerutdanning forbereder studiet for pedagogisk arbeid i grunnskole og videregående skole, og kan også ses i forhold til andre faglige og pedagogiske miljø som folkehøgskole og kulturskole.
Planen bygger på fellesmålene for kunst og håndverk i rammeplan for Faglærerutdanningen i formgiving, kunst og håndverk fastsatt av Utdannings- og forskningsdepartementet 3. april 2003.
Studiet er siktet inn mot en bred målgruppe, og det anses som en fordel at studentene har ulik faglig bakgrunn, der noen har tyngde innenfor formingsfag, og andre innenfor realfagsrelaterte studier.
Opptakskrav:
- 60 stp formgiving, kunst og håndverk eller tilsvarende på høgskolenivå,
- eller 30 stp formgivingsfag og/eller realfag i fagkretsen, der studiet tas som del av en lærerutdanning eller som etterutdanning for lærere. Opptakskriteriene skal tilgodese søkere med ulik kompetanse.
Mål for studieprogrammet
Arbeidet med design og teknologi er fokusert på det praktisk problemløsende i materialer, i en sammenhengende prosess fra idé til produkt. Gjennom studiet i designmetodikk og fagteori bygges det en grunnleggende forståelse for metodisk tenkning slik at studenten ivaretar og utvikler sine ideer gjennom å analysere, visualisere, dokumentere og kommunisere kognitiv og fysisk handling.
Kompetansemål for studenten:
- vise evne til å identifisere aktuelle områder for relevant problemløsning
- øke sin kunnskap om sammenheng mellom materialegenskaper og fysiske lover på spesifikke problemområder
- øke sin kunnskap om og ferdigheter i å behandle visuelle, materielle, funksjonelle og teknologiske problemstillinger og kvaliteter
- øke sin erfaring og ferdighet i arbeid med materialer, redskaper og teknikker som er tjenlige innenfor fagområdet
- øke sin kunnskap om design og teknologi og utvikle evnen til å handle i spennet mellom det historiske og samtiden innenfor spesialiseringsområdet
- få kjennskap til og erfaring med metoder for idé-, design-, produkt-, og teknologiutvikling
- tilegne seg kunnskaper om og erfaring med faglig
Videre studiemuligheter
Studiet kan være:
- faglig grunnlag for opptak til Master i formgiving, kunst og håndverk
- videreutdanning for søkere med fullført lærer- eller førskolelærerutdanning
- del av en flerfaglig bachelor
- faglig grunnlag for videre designrelaterte studier
.
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Obligatorisk emne
|
Studiet er delt inn i to delemner og et avsluttende prosjekt i tillegg til praksisperiode. Delemnene bygger på hverandre teknisk såvel som faglig. De regnes som passeringspunkter som skal evalueres og godkjennes til bestått før studenten får adgang til å avlegge karaktergivende skriftlig prøve og avsluttende prosjekt med forskningstilsnitt.
Studieåret er delt inn i 4 perioder med ulikt omfang i tillegg til en skriftlig, individuell hjemmeoppgave.
- Statiske strukturer/ produktområde, 20stp
- Bevegelige strukturer/ produktområde, 20 stp
- Avsluttende prosjekt, 20 stp
- Praksisopplæring
Se nærmere emnebeskrivelse (klikk på Design og teknologi under obligatorisk emne).
Arbeids- og læringsformer
Gjennom veiledning i verkstedene blir teori og refleksjon knyttet til ditt eget skapende arbeid. Det blir forelesninger, demonstrasjoner, seminar, kollokvier, prosjektarbeid, visuelle presentasjoner og formidling. Fagdidaktikk inngår i studiet når det tas som fordypning i et treårig faglærerløp i formgiving, kunst og håndverk, bachelor eller som frittstående påbyggingsstudier.
Forholdet mellom teori/praksis
Tre uker av studieåret er avsatt til praksis knyttet til undervisning innenfor videregående opplæring, folkehøgskole og /eller andre pedagogiske miljø. Alle studenter som ikke er i treårig faglærerutdanning skal normalt ha bedriftspraksis eller alternativ praksis. Studenter som ikke går faglærerutdanning kan søke om skolepraksis dersom det er ønskelig. Søknad sendes til studiekoordinator/ praksiskontor.
Vurderingsformer
Studentene er ansvarlige for å holde seg orientert om oppgaver, frister, arbeidskrav m.m. Alle oppgaver må utføres, leveres inn og vurderes som bestått til avtalt tid slik det angis i semesterplan/årsplan/periodeplan for at studenten skal få gå opp til eksamen. Oppgaver levert senere enn avtalt kan avvises. Praksis skal være vurdert til bestått for at studenten kan få avsluttende vurdering.
Delemnene blir vurdert og her brukes karakterene bestått/ ikke bestått.
Eksamen
Individuell skriftlig prøve, 5 dagers hjemmeoppgave:
Studenten skal gjennomføre et skriftlig arbeid med et gitt tema. Det stilles krav til utforming, struktur og evne til å disponere fagstoff i forhold til tema. Det skriftlige arbeidet skal ha et omfang på maksimum 10 sider (inkludert litteraturliste), bokstavstørrelse 12 og linjeavstand 1,5. Se "Retningslinjer for skriftlige arbeider ved høgskolen i Telemark.
Avsluttende prosjekt, 20 stp:
Det blir avsatt inntil 12 uker til en faglig fordypningsoppgave, avsluttende prosjekt. Prosjektet er et individuelt studium som skal integrere fagstoff fra studiet. Besvarelsen skal bestå av praktisk estetisk arbeid, allsidig dokumentasjon, relevant teoristoff, en skriftlig rapport med de vanlige krav til rapportskriving, helhetlig presentert.
Valg av tema/problemområde er studentens eget i samråd med faglærer.
Det er et krav til det avsluttende prosjektet at studenten har mottatt veiledning, og det er studentens ansvar å ta kontakt med faglærer og avtale denne. Studenten skal legge opp et eget pensum, knyttet til prosjektet, på om lag 200 sider. Denne litteraturen skal det henvises til i rapporten.
Vekting: |
|
Individuell skriftlig prøve, 5-dagers hjemmeoppgave |
20 % |
Avsluttende prosjekt, inntil 12 uker |
80 % |
På vitnemålet føres tittelen på det avsluttende prosjekt. Det gis en karakter på en skala fra A til F, der A er høyeste og E er laveste ståkarakter. Begge eksamensdeler må ha bestått karakter for at eksamen skal være bestått. Praksis må være bestått for å få vitnemål.
Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Kari Carlsen <Kari.CarlsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av - 30.03.2007