924 Tre - formgiving , fordypning
Innledning
I fordypningsstudiet Tre skal studenten videreutvikle sine kunnskaper og ferdigheter i arbeid med tre. De skal skaffe seg nye erfaringer og bruke sine skapende evner gjennom ideutvikling, utprøvinger og gjennomføring av formgiving knyttet til tre som hovedmateriale. Studiet skal videreutvikle bevisste holdninger til spesialiseringsfagets muligheter og verdier der læring, kultur og miljø er sentrale elementer. Utdanningen sikter mot undervisning i grunnskole, og studieprogram for formgiving og design og håndverk i videregående skole, og folkehøgskole og kulturskole. Kunnskaper, ferdigheter og fortrolighet med skapende prosesser og estetiske kvaliteter vil være sentralt i studiet.
Planen bygger på fellesmålene for kunst og håndverk i rammeplan for Faglærerutdanningen i formgiving, kunst og håndverk fastsatt av Utdannings- og forskningsdepartementet 3. april 2003.
Målgruppe og opptakskrav
Studiet kan tas som frittstående påbygging eller som del av Bachelor i visuelle kunstfag og design, eller faglærerutdanning i formgiving, kunst og håndverk. Som lærerutdanning forbereder studiet for pedagogisk arbeid i grunnskole og videregående skole, og kan også ses i forhold til andre faglige og pedagogiske miljø som folkehøgskole og kulturskole.
Opptakskrav:
- 60 stp formgiving, kunst og håndverk eller tilsvarende på høgskolenivå
Mål for studieprogrammet
Studenten skal:
- øke sin kunnskap og erkjennelse, formforståelse og uttrykksevne gjennom skapende arbeid med tre som hovedmaterial
- ha kunnskap om og ferdigheter i å behandle visuelle, materielle, funksjonelle og kommunikative kvaliteter
- kunne bruke materialer, redskaper, teknikker og arbeidsmåter som er tjenlige innenfor fagområdet
- ha kunnskap om kunst og formkultur og utvikle evnen til å handle i forhold til tradisjon og nyskaping innenfor spesialiseringsområdet
- kunne bruke metoder for idé-, design- og produktutvikling
- kunne planlegge og gjennomføre undervisning tilpasset elevforutsetningene på ulike nivå
- ha kunnskaper om og erfaring med faglig utviklingsarbeid
Videre studiemuligheter
Studiet kan være:
- faglig grunnlag for opptak til Master i formgiving, kunst og håndverk
- videreutdanning for søkere med fullført lærer- eller førskolelærerutdanning
- del av en flerfaglig bachelor
- faglig grunnlag for videre kunst- og designrelaterte studier
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Obligatorisk emne
|
Emnet er organisert i tre delemner, en praksisperiode og en eksamensdel som består av en individuell skriftlig prøve og et avsluttende prosjekt.
1. Material, redskap teknikk |
10 studiepoeng |
2. Bruksformdesign, produktutvikling |
15 studiepoeng |
3. Skulptur, installasjon |
15 studiepoeng |
Fagteori med et omfang på 15 studiepoeng er integrert i alle fasene av studiet, omfang og nivå kommer til uttrykk gjennom oppsatt pensum. Studenten skal ha generelle kunnskaper om forskningsmetodikk og bruke disse i arbeid med avsluttende prosjekt.
Arbeids- og læringsformer
Arbeid individuelt på verkstedene og med den teoretiske delen er hovedarbeidsformen. Gruppearbeid som gir erfaring med veiledning av medstudenter i ulike faglig problemstillinger, på mindre seminarer, drøftinger, diskusjoner og felles utstillingsprosjekter er viktig.
Undervisningen består av demonstrasjoner, praktiske øvelser, styrt ferdighetstrening, forelesninger, diskusjoner og drøftinger. I tillegg til fellesundervisning gis veiledning, individuelt og i grupper. Undervisningen går parallelt med oppgaveløsning og omfatter innføring i praktiske arbeidsmåter, forelesninger i fagteori og forskningsmetodikk. Vekselspillet mellom skapende virksomhet, teori og refleksjon er en viktig del av fagets egenart. Oppgavenes utforming ta sikte på å gi studentene en større faglig detaljkunnskap og et bredere perspektiv på sin skapende virksomhet. Utstillingsbesøk er en del av studiet. Det er også åpning for kortere ekskursjoner.
Forholdet mellom teori/praksis
3 uker av studieåret er avsatt til pedagogisk praksis knyttet til undervisning innenfor formgiving i videregående opplæring, folkehøgskole og /eller andre pedagogiske miljø for voksne. Alle studenter som ikke er i et treårig faglærerløp skal normalt ha bedriftspraksis eller alternativ praksis. Studenter kan søke om skolepraksis dersom det er ønskelig.
Vurderingsformer
Studentene er ansvarlige for å holde seg orientert om oppgaver, frister, arbeidskrav m.m. Alle oppgaver må utføres, leveres inn og vurderes som bestått til avtalt tid slik det angis i semesterplan/årsplan/periodeplan, for at studenten skal få gå opp til eksamen. Oppgaver levert senere enn avtalt skal avvises. Praksis skal være vurdert til bestått for at studenten kan få avsluttende vurdering.
Delemnene blir vurdert og her brukes karakterene bestått/ ikke bestått.
Eksamen
Individuell skriftlig prøve, 5 dagers hjemmeoppgave:
Studenten skal gjennomføre et skriftlig arbeid med et gitt tema. Det stilles krav til utforming, struktur og evne til å disponere fagstoff i forhold til tema. Det skriftlige arbeidet skal ha et omfang på maksimum 10 sider (inkludert litteraturliste), bokstavstørrelse 12 og linjeavstand 1,5. Se "Retningslinjer for skriftlige arbeider ved høgskolen i Telemark.
Avsluttende prosjekt, 20 stp:
Det blir avsatt inntil 12 uker til en faglig fordypningsoppgave, avsluttende prosjekt. Prosjektet er et individuelt studium som skal integrere fagstoff fra studiet. Besvarelsen skal bestå av praktisk estetisk arbeid, allsidig dokumentasjon, relevant teoristoff, en skriftlig rapport med de vanlige krav til rapportskriving, helhetlig presentert.
Valg av tema/problemområde er studentens eget i samråd med faglærer.
Det er et krav til det avsluttende prosjektet at studenten har mottatt veiledning, og det er studentens ansvar å ta kontakt med faglærer og avtale denne. Studenten skal legge opp et eget pensum, knyttet til prosjektet, på om lag 200 sider. Denne litteraturen skal det henvises til i rapporten.
Vekting: |
|
Individuell skriftlig prøve, 5-dagers hjemmeoppgave |
20 % |
Avsluttende prosjekt, inntil 12 uker |
80 % |
På vitnemålet føres tittelen på det avsluttende prosjekt. Det gis en karakter på en skala fra A til F, der A er høyeste og E er laveste ståkarakter. Begge eksamensdeler må ha bestått karakter for at eksamen skal være bestått. Praksis må være bestått for å få vitnemål.
Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Kari Carlsen <Kari.CarlsenSPAMFILTER@hit.no>, sist oppdatert av - 15.03.2007