954 Drama (førskolelærer), fordypning
Innledning
Fagplan for fordypningsenhet i drama bygger på Rammeplan for fordypningsenhet i drama i førskolelærerutdanningen av 3. mars 1997.
Fagplanen er en videreføring og fordypning av emner fra faglig-pedagogisk studium i drama, gjennomført i 1. studieår. Fordypningsenheten kvalifiserer for pedagogisk arbeid med barn i barnehage, i første klasse på småskoletrinnet og i skolefritidsordning; til og med 4. klasse.
I barnehagen og småskolen har dramapedagogisk arbeid til hensikt å stimulere barns estetiske utvikling og evne til å uttrykke seg i dramatisk form.
I fordypningsenheten i drama skal studenten få utvidet innsikt i hvordan lek og teaterkunst kan forenes i dramapedagogikken.
Undervisningen bygger på kunnskap om lek, dans, teater og pedagogikk som til sammen utgjør grunnlaget for dramafaget. Idet praktiske og metodiske arbeidet vil studentenes egenutvikling stå sentralt.
30 studiepoeng i drama gir fordypning i utvalgte arbeids- og uttrykksformer innenfor dramapedagogisk arbeid med barn og erfaring med egen dramatisk framstilling.
Målgruppe og opptakskrav
Fordypningsenheten er primært for studenter i 3-årig førskolelærerutdanning, sekundært for videreutdanningsstudenter.
Mål for studieprogrammet
- Studenten skal gjennom studiet videreutvikle sin kunnskap om dramafagets egenart og dets forankring i kultur, lek, teaterkunst og kunstpedagogikk. Det omfatter arbeid med fiksjonsbygging, rollegestalting, spill og formidling.
- Studenten skal videreutvikle sin innsikt i barns måter å skape drama på og i lekens estetiske dimensjon.
Videre studiemuligheter
Drama fordypning i førskolelærerutdanning gir opptaksgrunnlag for videreutdanning i drama opp til mastergradsnivå.
Avdelingen tilbyr pr i dag studier i Drama 1 og 2. Antall søkere hvert år avgjør om studiet settes i gang.
Studieprogrammets innhold, oppbygging og sammensetning
Obligatorisk emne
|
Undervisningen i dramafaget skal dekke 5 kompetanseområder
- Faglig kompetanse
- Didaktisk kompetanse
- Sosial kompetanse
- Yrkesetisk kompetanse
- Endrings- og utviklingskompetanse
Disse kompetanseområdene vil realiseres gjennom fagets hovedområder: dramatiske uttrykksformer, teaterproduksjon, utforskende dramaarbeid, fagdidaktikk og fagteori.
Arbeids- og læringsformer
- Lærerstyrt praktisk undervisning
- Forelesninger
- Selvstyrt gruppearbeid (teaterverksted, dramaverksted) med framlegg
- Teaterproduksjon (teater for barn )
- Ekskursjon
Forholdet mellom teori/praksis
Praksis foregår i inntil 15 timer i vårsemesteret. Et praksisprosjekt med en fagdidaktisk problemstilling knyttes til praksisperioden. Praksis kan gjennomføres individuelt eller i gruppe.
Vurderingsformer
Underveisvurdering
Gjennom studiet vil studenten i samtaler og drøftinger med lærere og medstudenter få anledning til å vurdere sin faglige utvikling.
For å kunne framstille seg til eksamen må studentene ha bestått studiets pålagte oppgaver og levert/gjennomført til fastsatt tid. Arbeidene utgjør passeringspunkt som vurderes til bestått/ikke bestått.
Sluttvurdering
Grunnlag for avsluttende karakter i drama vil være mappe, en praktisk- kunstnerisk komponent (forestillingsarbeid i gruppe) og en individuell muntlig prøve.
Mappe
Studentene skal i løpet av studiet levere inn og presentere ulike skriftlige og muntlige arbeider. De skal også ha gjennomført ulike forestillingsarbeider som dokumenteres med videoopptak. Dokumentasjonene inngår i studentens arbeidsmappe. Fra arbeidsmappen trekkes det ut inntil 3 arbeider til presentasjonsmappen. I tillegg til disse tre skriver studenten en avsluttende refleksjonstekst. Denne mappen blir gjenstand for vurdering, karakterfestes og inngår som del av endelig sluttevaluering.
Praktisk kunstnerisk arbeid
Studentene får 3 dagers forberedelse til å lage et scenisk uttrykk som skal vises for sensor, faglærere, medstudenter og andre interesserte. Muntlig samtale med sensor og faglærere knyttes til framføringen.
Muntlig individuell prøve
Den muntlige prøven kan knyttes til praktisk kunstnerisk arbeid eller mappe.
Vekting:
- Mappe teller 35%.
- Kunstnerisk framføring i gruppe teller 40%
- Muntlig individuell prøve teller 25 %
Det gis èn gradert karakter på vitnemålet, gradert fra A til F hvor A er beste og E er laveste ståkarakter. Det vises for øvrig til forskrift om eksamen ved Høgskolen i Telemark.
Det tas forbehold om mindre justeringer i planen.
Publisert av / forfatter Kari Strømmen <Kari.StrommenSPAMFILTER@hit.no> - 14.03.2007